Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Rizlingország Ünnepe
2016. júl. 6. szerda | Rezi
Rizlingország Ünnepe
Rizlingországban kalandozhattak mindazok, akik a hétvégén Rezibe látogattak az egyik legnépszerűbb szőlőfajta, az olaszrizling ünnepére. A finom borokról a helyi borászok, a jó hangulatról pedig a település óvodájának és iskolájának gyerekei, és a nyugdíjasklub gondoskodott. A megnyitón részt vettek a Da Bibere Zalai Borlovagrend és a Balatoni Borbarát Hölgyek tagjai is.

Ötödik alkalommal gyűltek össze a rezi szőlősgazdák a település határában, hogy az egyik legnépszerűbb szőlőfajtát, az olaszrizlinget ünnepeljék. A legnagyobb területen termelt szőlő különösen kedveli a rezi klímát, és mivel minden pincénél kicsit más a rizling, ezért érdemes mindegyiket megkóstolni. A helybéliek rendszeres látogatói a rendezvénynek, sokan a saját borukkal koccintanak az asztal mellett.

„Mióta megnyílott, úgyhogy már nem tudom hanyadik éve, most már mindig kint szoktam lenni.” - mesélte Vajda László, egy helyi lakos.

„Nekünk saját borunk is van. Úgyhogy nagyon finom a bor, elsősorban fehérbor szokott lenni, ez bronzérmes volt, tavaly ezüstérmes volt a mi borunk, és rizling, száraz, nagyon kellemes bor. Én kevesebb bort szoktam inni, a szőlőt jobban szeretem, de kevés bor is jó.” - mondta Dr. Szabó Wahlstab Sigrid, szintén rezi lakos.

A rendezvényt Vaszily Zsolt, a Da Bibere Zalai Borlovagrend kancellárja nyitotta meg. Elmondta, nem csak a rizlinget, de a települést és a szőlőtermesztőket is ünnepeljük. Reziben közel ötven hektárnyi területen van szőlőültetvény, innen származik a térségi borverseny aranyérmes bora is, amellyel a résztvevők koccintottak, megnyitva ezzel Rizlingország kapuit.

„Innét nem messze vagyunk, a Karmacsra néző hegyháton. Énnekem csak két fajta borom van, amit most kínálok is, az olaszrizling, ami hagyományosan rezi fajta ugyebár, és a vörösborból pedig zweigelt. Nagyrészt olaszrizlingem van, kisebb mértékben zweigelt.” - mondta Ihász Kovács Lajos, az Ihász Pince tulajdonosa.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a helyi borünnepen a település borászai mutatkozzanak be. Nem szeretnék bővíteni a borházak számát, hiszen véleményük szerint egy ilyen rendezvénynek az a lényege, hogy az ide látogató vendégek a helyi szőlőültetvényeken termelt szőlőt és a helyi borokat tudják megkóstolni. Talán ez lehet az egyik különlegessége a programnak, és ezzel tud kitűnni a környék többi borfesztiválja közül. 

„Ha látják a vendégek, akik ide érkeznek, hogy itt a helyi gazdák jól érzik magukat, együtt ünnepelünk, a műsort a helyi kicsiktől a nagyobbakig, a nyugdíjasokig adják, és ezt látják, hogy mi ezt teljes szívből és jóleső érzéssel végezzük, akkor majd egyre nagyobb lesz a forgalom a környező településekről. Egy kicsit mi háttértelepülés vagyunk, ennek ellenére, érezzük ennek a hátrányát, de úgy gondolom, hogy az előnyét is, hogy egyre többen és egyre többen érkeznek majd ide.” - magyarázta Czimondor József, a Rizlingország Ünnepe egyik szervezője.

A helyi óvoda és általános iskola énekkara, az Őszirózsa Nyugdíjasklub és a Rezi Hagyományőrzők szórakoztatták a nagyérdeműt a nap hátralévő részében. Szombaton is folytatódott a mulatság, zenés-táncos műsorok, majd egy fergeteges bál zárta az idei ünnepet.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Rezi
Az időjárás miatt csúszott a program dátuma
| 2024. jan. 31. szerda 15:46 | Rezi
A település elsősorban az elkészült beruházások és programok minőségének megőrzésére helyezett hangsúlyt.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. aug. 15. kedd 14:43 | Rezi
A teljes szőlőhegyoldalt ellepte estére a filmnéző közönség.
| 2023. júl. 25. kedd 18:00 | Rezi
Idén júniusban vették birtokba az állami területet, ahol jövőre már barakkokat szeretnének építeni.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.