Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Szendrey Júlia születésére emlékeztek
2022. jan. 3. hétfő | Keszthely
Szendrey Júlia születésére emlékeztek
A 193 éve született Szendrey Júliára emlékeztek december 29-én Keszthelyen. Petőfi Sándor feleségének szülőháza ma is áll, a benne található kiállítás is látogatható a Szendrey-telepen. Kiváló írónő, költő volt, neve mégis Petőfi múzsájaként, a világirodalom talán legszebb szerelmes verseinek ihletőjeként maradt fent.

A napjainkban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusának kezelésében álló területen található házban született Szendrey Júlia. Vélhetően ebben a szobában látta meg a napvilágot 1828. december 29-én. Az emlékszobában Szendrey Júliával kapcsolatos relikviákat, eredeti könyveket láthat az érdeklődő. Móré Ibolya a barátnőjével érkezett a megemlékezésre. Így vélekedett: "Tulajdonképpen ezért is jöttem el, hogy bővebben tájékozódjak, ismereteket szerezhessek az ő életéről. Ismerve munkásságát és férjének az életét, ez mindenképpen példaértékű számomra. A mai nők számára is példaértékű az ő élete."

Az akkoriban Újmajornak nevezett keszthelyi területen élt a Borsodból származó Szendrey család. A kiállításon Júlia portréjának egy másolatát is megtalálhatjuk, de a korabeli Keszthelyről, valamint Andersen fordításaiból is láthatók részletek. A MATE Georgikon Campusa a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével rendezte be az emlékszobát és vállalta a kiállításként való fenntartást. Lukács Gábor általános kampusz főigazgató-helyettes nagy szeretettel gondozza Szendrey Júlia emlékét. "Egyet tudunk érteni Teleki Blankával, hogy “Minden nő, kinek testvére, férje van, tegyen úgy, mint Petőfiné”. Ő mert újrakezdeni, tehát mert belevágni egy második házasságba, mert gyermeket vállalni. Szerintem Szendrey Júliának túl azon, hogy Petőfi özvegye, talán ez a legnagyobb értéke, és ez, ami a legnagyobb mondanivalója talán az életútnak" - osztotta meg gondolatait.

Szendrey Júliára Huszár Mihály, a Marcali Múzeum történész-főmuzeológusa a "Polgárosodás és nőeszmény" című rövid előadásával emlékezett meg. Úgy fogalmazott: abban a korban nem volt szokványos, amit az irodalmi területen Petőfi felesége nemesasszonyként megtett. Így folytatta: "Nem ez volt az elvárás egy művelt nemes asszonytól, nem ezt fogalmazták meg - főleg a férfitársadalom nem ezt fogalmazta meg. Egy háztartásvezetés, egy családi központú gondolkodásnak az eszközeként tekintettek - idézőjelben - a hölgyekre, nőkre. Ebből a szerepből ő kilépett."

Szendrey Júlia szembe ment a társadalmi elvárásokkal, erejét és idejét alkotómunkákra fordította. Petőfivel való viszonyát édesapja, a Festetics uradalom tiszttartója sem nézte jó szemmel. A keszthelyi önkormányzat által 2009-ben felújított épület falán lévő emléktáblát Poór Judit, a Georgikon Campus oktatási főigazgató helyettese, valamint Huszár Mihály koszorúzták meg. A tervek szerint Szendrey Júlia szülőházában új tárlattal egy nagyobb emlékszobát rendeznek be a jövőben.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. szep. 18. hétfő 10:56 | Keszthely
Kiállítás, zene, színdarab és gasztroélmény is szerepelt a KultUdvar programskálán.
| 2023. szep. 7. csütörtök 17:09 | Keszthely
A Balatoni Múzeumban beszélgetett Dr. Lukács Gábor egyetemi docens és Gyimesi Emese irodalomtörténész.
| 2023. már. 15. szerda 18:34 | Keszthely
Megnyitották a Szendrey-emlékházat.
| 2023. már. 15. szerda 14:39 | Keszthely
Az összeállítás interaktív elemeket is tartalmaz.
| 2023. jan. 9. hétfő 15:49 | Alsópáhok/Keszthely
Az alsópáhoki ÖTE első túrájának úticélja Szendrey Júlia emlékszobája volt.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.