+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szendrey Júlia születésére emlékeztek
2022. január 3. hétfő 17:19 - Keszthely
Szendrey Júlia születésére emlékeztek
A 193 éve született Szendrey Júliára emlékeztek december 29-én Keszthelyen. Petőfi Sándor feleségének szülőháza ma is áll, a benne található kiállítás is látogatható a Szendrey-telepen. Kiváló írónő, költő volt, neve mégis Petőfi múzsájaként, a világirodalom talán legszebb szerelmes verseinek ihletőjeként maradt fent.

A napjainkban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusának kezelésében álló területen található házban született Szendrey Júlia. Vélhetően ebben a szobában látta meg a napvilágot 1828. december 29-én. Az emlékszobában Szendrey Júliával kapcsolatos relikviákat, eredeti könyveket láthat az érdeklődő. Móré Ibolya a barátnőjével érkezett a megemlékezésre. Így vélekedett: "Tulajdonképpen ezért is jöttem el, hogy bővebben tájékozódjak, ismereteket szerezhessek az ő életéről. Ismerve munkásságát és férjének az életét, ez mindenképpen példaértékű számomra. A mai nők számára is példaértékű az ő élete."

Az akkoriban Újmajornak nevezett keszthelyi területen élt a Borsodból származó Szendrey család. A kiállításon Júlia portréjának egy másolatát is megtalálhatjuk, de a korabeli Keszthelyről, valamint Andersen fordításaiból is láthatók részletek. A MATE Georgikon Campusa a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével rendezte be az emlékszobát és vállalta a kiállításként való fenntartást. Lukács Gábor általános kampusz főigazgató-helyettes nagy szeretettel gondozza Szendrey Júlia emlékét. "Egyet tudunk érteni Teleki Blankával, hogy “Minden nő, kinek testvére, férje van, tegyen úgy, mint Petőfiné”. Ő mert újrakezdeni, tehát mert belevágni egy második házasságba, mert gyermeket vállalni. Szerintem Szendrey Júliának túl azon, hogy Petőfi özvegye, talán ez a legnagyobb értéke, és ez, ami a legnagyobb mondanivalója talán az életútnak" - osztotta meg gondolatait.

Szendrey Júliára Huszár Mihály, a Marcali Múzeum történész-főmuzeológusa a "Polgárosodás és nőeszmény" című rövid előadásával emlékezett meg. Úgy fogalmazott: abban a korban nem volt szokványos, amit az irodalmi területen Petőfi felesége nemesasszonyként megtett. Így folytatta: "Nem ez volt az elvárás egy művelt nemes asszonytól, nem ezt fogalmazták meg - főleg a férfitársadalom nem ezt fogalmazta meg. Egy háztartásvezetés, egy családi központú gondolkodásnak az eszközeként tekintettek - idézőjelben - a hölgyekre, nőkre. Ebből a szerepből ő kilépett."

Szendrey Júlia szembe ment a társadalmi elvárásokkal, erejét és idejét alkotómunkákra fordította. Petőfivel való viszonyát édesapja, a Festetics uradalom tiszttartója sem nézte jó szemmel. A keszthelyi önkormányzat által 2009-ben felújított épület falán lévő emléktáblát Poór Judit, a Georgikon Campus oktatási főigazgató helyettese, valamint Huszár Mihály koszorúzták meg. A tervek szerint Szendrey Júlia szülőházában új tárlattal egy nagyobb emlékszobát rendeznek be a jövőben.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus