+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szendrey Júlia születésére emlékeztek
2022. január 3. hétfő 17:19 - Keszthely
Szendrey Júlia születésére emlékeztek
A 193 éve született Szendrey Júliára emlékeztek december 29-én Keszthelyen. Petőfi Sándor feleségének szülőháza ma is áll, a benne található kiállítás is látogatható a Szendrey-telepen. Kiváló írónő, költő volt, neve mégis Petőfi múzsájaként, a világirodalom talán legszebb szerelmes verseinek ihletőjeként maradt fent.

A napjainkban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusának kezelésében álló területen található házban született Szendrey Júlia. Vélhetően ebben a szobában látta meg a napvilágot 1828. december 29-én. Az emlékszobában Szendrey Júliával kapcsolatos relikviákat, eredeti könyveket láthat az érdeklődő. Móré Ibolya a barátnőjével érkezett a megemlékezésre. Így vélekedett: "Tulajdonképpen ezért is jöttem el, hogy bővebben tájékozódjak, ismereteket szerezhessek az ő életéről. Ismerve munkásságát és férjének az életét, ez mindenképpen példaértékű számomra. A mai nők számára is példaértékű az ő élete."

Az akkoriban Újmajornak nevezett keszthelyi területen élt a Borsodból származó Szendrey család. A kiállításon Júlia portréjának egy másolatát is megtalálhatjuk, de a korabeli Keszthelyről, valamint Andersen fordításaiból is láthatók részletek. A MATE Georgikon Campusa a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével rendezte be az emlékszobát és vállalta a kiállításként való fenntartást. Lukács Gábor általános kampusz főigazgató-helyettes nagy szeretettel gondozza Szendrey Júlia emlékét. "Egyet tudunk érteni Teleki Blankával, hogy “Minden nő, kinek testvére, férje van, tegyen úgy, mint Petőfiné”. Ő mert újrakezdeni, tehát mert belevágni egy második házasságba, mert gyermeket vállalni. Szerintem Szendrey Júliának túl azon, hogy Petőfi özvegye, talán ez a legnagyobb értéke, és ez, ami a legnagyobb mondanivalója talán az életútnak" - osztotta meg gondolatait.

Szendrey Júliára Huszár Mihály, a Marcali Múzeum történész-főmuzeológusa a "Polgárosodás és nőeszmény" című rövid előadásával emlékezett meg. Úgy fogalmazott: abban a korban nem volt szokványos, amit az irodalmi területen Petőfi felesége nemesasszonyként megtett. Így folytatta: "Nem ez volt az elvárás egy művelt nemes asszonytól, nem ezt fogalmazták meg - főleg a férfitársadalom nem ezt fogalmazta meg. Egy háztartásvezetés, egy családi központú gondolkodásnak az eszközeként tekintettek - idézőjelben - a hölgyekre, nőkre. Ebből a szerepből ő kilépett."

Szendrey Júlia szembe ment a társadalmi elvárásokkal, erejét és idejét alkotómunkákra fordította. Petőfivel való viszonyát édesapja, a Festetics uradalom tiszttartója sem nézte jó szemmel. A keszthelyi önkormányzat által 2009-ben felújított épület falán lévő emléktáblát Poór Judit, a Georgikon Campus oktatási főigazgató helyettese, valamint Huszár Mihály koszorúzták meg. A tervek szerint Szendrey Júlia szülőházában új tárlattal egy nagyobb emlékszobát rendeznek be a jövőben.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus