Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Szendrey Júliára emlékeztek
2023. szep. 7. csütörtök | Keszthely
Szendrey Júliára emlékeztek
Halálának 155. évfordulóján emlékeztek Szendrey Júlia életére és munkásságára. A balatoni Múzeumban Lukács Gábor egyetemi docens és Gyimesi Emese irodalom- és társadalomtörténész beszélgetett. Petőfi özvegyéről máig sok téves információ kering, ezeket igyekeztek eloszlatni a szakemberek.

Az idén Petőfi Sándorra emlékezik az ország, de nagy költőnk mellett hitvese is előtérbe kerül. Különösen így van ez Keszthelyen, Szendrey Júlia szülőhelyén, ahol több programot is szenteltek az ő emlékének. Nemrég újult meg és bővült ki az emlékszoba, ahol az érdeklődők az egykori uradalmi életbe is bepillanthatnak Lukács Gábor kutatásainak köszönhetően.  

„Ez azért érdekes, mert az uradalom az egy olyan speciális egység volt, ami majdnem 1000 éven keresztül meghatározta a magyar gazdaságtörténetet, társadalomtörténetet. Ha úgy tetszik, akkor majdnem minden városnak, majdnem minden falunak a történeténél elengedhetetlen az, hogy ismerjük annak a nagybirtoknak, ami ott működött a határában a történetét. Harmadrészt meg a jobbágyi birtokoknak a  leírása, ha úgy tetszik az akkori adóbevallások azok azért viszonylag szegényesen maradtak fenn.” - mondta Dr. Lukács Gábor, a MATE Georgikon Campus docense.

A keszthelyi évekről, Szendrey Ignác ispánságának idejéből nagyon kevés forrás maradt fenn, így az nehezen rekonstruálható. Nem úgy, mint Petőfi és Júlia megismerkedésének története, amely a korabeli leírásoknak, levelezéseknek köszönhetően megmaradt. Gyimesi Emese arról beszélt, Szendrey családtörténetéről nagyon sok kiadatlan forrás maradt fenn, ami teljesen új megvilágításba helyezi a nemzet özvegyét és a családtagokat.      

„Szendrey Júlia egy nagyon mély érzésű ember a naplói, az írásai alapján. Nagyon mély önelemző képessége van, ami szerintem mai szemmel különösen izgalmassá teszi az ő írásait, hogy mennyire mély küzdelmeken keresztül jut el addig, hogy igent merjen mondani Petőfinek, és hogy az élete további részében is úgy hozza meg a döntéseit, hogy közben ez a nagyon finom önreflexió folyamatosan ott van.” - emelte ki Gyimesi Emese – irodalom- és társadalomtörténész, Szendrey Júlia kutató.

Az emlékesten Manninger Jenő köszöntötte a résztvevőket. Keszthely polgármestere arról beszélt, a városban nagyon sok olyan személy volt, aki öregbítette a település hírnevét. Hozzátette, fontos őket újra és újra reflektorfénybe állítani. A Petőfi 200 programok sora még nem ért véget. A Georgikonon izgalmas előadások lesznek az ősszel a Petőfi korabeli agráriummal kapcsolatban, de a Szendrey emlékszobában is lesznek programok.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. szep. 18. hétfő 10:56 | Keszthely
Kiállítás, zene, színdarab és gasztroélmény is szerepelt a KultUdvar programskálán.
| 2023. már. 15. szerda 18:34 | Keszthely
Megnyitották a Szendrey-emlékházat.
| 2023. már. 15. szerda 14:39 | Keszthely
Az összeállítás interaktív elemeket is tartalmaz.
| 2023. jan. 9. hétfő 15:49 | Alsópáhok/Keszthely
Az alsópáhoki ÖTE első túrájának úticélja Szendrey Júlia emlékszobája volt.
| 2023. jan. 3. kedd 11:47 | Keszthely
Az esemény a Petőfi 200 emlékév előszobájaként valósult meg.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.