Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Petőfi, Szendrey és a zsinagóga volt a középpontban
2023. szep. 18. hétfő | Keszthely
Petőfi, Szendrey és a zsinagóga volt a középpontban
A zsinagóga, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia voltak a középpontban idén a KultUdvaron. A harmadik alkalommal megrendezett kulturális rendezvénysorozat nagy sikernek örvendett, sokan látogatták a színes programokat. Kiállítás, zene, színdarab és gasztroélmény is szerepelt a skálán.

A helység kalapácsát adta elő a 0. napon a Jászai Mari-díjas Besenczi Árpád. Petőfi Sándor elbeszélő költeménye a mai napig sikeres darab, mely szinte minden korosztálynak ajánlott. A színművet több évtizede játssza a művész nagy sikerrel.

„Mostanában ugye olvasni nem nagyon olvasnak az emberek, főleg a fiatalok nem. De ha legalább így találkoznak Petőfivel, az is nagyon jó. Zseniális iromány, itt nincs vita. Itt annyi szépség, annyi izgalom van benne, annyi nyelvi lelemény, amit nem is tudom, hogy ilyen fiatalon hogy lehetett ennyi mindent megírni. És ha ezzel találkozik, másképpen, ha nem így találkozik az irodalommal vagy Petőfivel a fiatalság vagy akár az idősebb korosztály, az már szerintem jó dolog.”  

A hivatalos nyitónap a zsinagógában kezdődött. A tárlatvezetést megelőzően Vozár Péterné alpolgármester üdvözölte a civil kezdeményezésből megvalósult programot. Ezt követően egy Keszthelyre települt orosz házaspár – Kashin Konstantin és felesége Natalia -  képzőművészeti kiállítását nyitották meg. Az épület és a helyi zsidóság történelméről Rejtő Gábor mesélt a látogatóknak. A program a Bibliai kertben folytatódott. Ez a helyszín sem látogatható minden nap, előzetes bejelentkezés után lehet megnézni. Itt olyan növények és építmények találhatóak, melyeknek bibliai szimbolikái vannak. A hitközség elnöke elmondta, mindenkinek szívesen mutatja be a helyszíneket.

„Egymás megismerése az nagyon fontos, hogy megismerjék a szokásainkat. Ugye a neológ zsidóság, tehát mi beépülünk a város vérkeringésébe, ugyanúgy élünk, mint bárki más. Ugyanúgy magyarnak tartom magam, csak a vallásom zsidó.”

A Pethő-udvar zenés rendezvényeknek volt a helyszíne. Petőfi megzenésített versei is felcsendültek, valamint fotózkodni is lehetett az egyik legnagyobb költővel, valamint a Feleségek feleségével, Szendrey Júliával. A KultUdvart harmadik alkalommal szervezték meg Keszthelyen, mely a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg, erre a Közösségi Értékekért Egyesület pályázott.

„Úgy lett összesítve a programsorozat, hogy mindenképp bemutatásra kerüljenek Keszthely kulturális értékei. Egyrészt egy kicsit azok is közelebbről megismerhessék, akik itt laknak, de esetleg még nem volt alkalmuk meglátogatni a keszthelyi zsinagógát vagy a Bibliai kertet. Vagy esetleg nem tudják azt, hogy Szendrey Júlia itt született.” - ismertette Stadler Tímea Kinga a Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója.

A gyermekekre is figyeltek a szervezők, nekik is külön játékos feladatokkal készültek. A gasztrosarokban egy igazi különlegességgel, Szendrey Júlia kedvenc tortájával várták az érdeklődőket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2021. szep. 17. péntek 17:28 | Keszthely
Pénteken és szombaton Kultudvar néven kiállításokkal, koncertekkel várják a közönséget.
| 2023. máj. 8. hétfő 17:56 | Keszthely
Petőfi Sándor körtefájáról nevelt csemetét ültettek Keszthelyen.
| 2023. már. 15. szerda 14:39 | Keszthely
Az összeállítás interaktív elemeket is tartalmaz.
| 2023. feb. 21. kedd 17:12 | Keszthely
Kiállítás nyílt a Fejér György Városi Könyvtárban.
| 2023. jan. 9. hétfő 16:41 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Szabó Edit, a Vajda János Gimnázium tanára.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.