+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Őszintén a függőségekről, őszintén a járványról
2021. november 17. szerda 19:11 - Keszthely
Őszintén a függőségekről, őszintén a járványról
„Ahogy minden területre, a függőségeinkre is nagyon erős hatással van a járványhelyzet” - hangzott el Keszthelyen, a Balaton Színházban, Dr. Zacher Gábor előadásán. Az ismert toxikológus a függőségekről és a járványról beszélt hallgatóságának. Közérthetően magyarázta el a koronavírus megjelenését, jelenlétét, az oltástípusokat és azok jelentőségét is.

Keresetlen őszinteséggel beszélt a függőségekről Dr. Zacher Gábor keszthelyi előadásán. Véleménye szerint nem helyes, ha a függőség alatt csak a negatív dolgokra gondolunk. Az ország legismertebb toxikológusa nyíltan fogalmazott saját függőségeiről, a dohányzásról és a sportról is. Azt is hangsúlyozta, hogy a járványhelyzet is nagy hatással van a függőségeinkre. A vírus és annak hozadéka, az átalakult életünk pedig komoly stresszforrás. Nemcsak a betegségtől félünk, hanem a korlátozásoktól is. A félelem és kiút keresése észrevétlenül okoz függőséget.

"Alapvetően, ami kilendít bennünket, az akár stresszhelyzetet is tud okozni. És ugye ez egy tartósan fönnálló stresszhelyzetet okozott. Nem csak a betegség miatt, hiszen féltettük saját magunkat, féltettük szeretteinket Ugye a 3-4. hullámban már a gyerekek is érintettek voltak. Őket is féltettük. S a tartósan fennálló stressz szorongáshoz vezet. Szorongani pedig borzasztó rossz. S valahogy kell oldani az embernek a szorongását és van, aki ilyen, van, aki olyan, van aki pedig amolyan módot talál erre. Alkohol, gyógyszer, internet, szex, olvasás, sorozat és még millió dolgot mondhatnék. Mondjuk a sport- ez kevésbé- vagy az evés. Na ez nagyon jelentkezett nálunk, hiszen 5 kg COVID hájat tudunk felmutatni."- mondta az ismert szakember.

A főorvos részletesen szemléltette a koronavírus szervezetre gyakorolt hatását, változékonyságát. Beszélt a mutációkról, az itthon megjelenő Covid-változatokról és a jelenlegi kutatási eredményekről is. Zacher doktor kiemelte az oltás fontosságát a tomboló járványban. A kérdésre, hogy lehet-e nagyobb baj a fertőzés számok emelkedését nézve, a következőket mondta.

"Én azt gondolom – ezt a kollégáim nevében mondhatom -, hogy mi ott leszünk és dolgozunk, mert ez a feladat. Most nincs pofázás. Most meló van. De, hogy ebbe mennyire fog idézőjelbe belerokkanni az ellátórendszer, azt nem lehet megmondani. De az biztos, hogy a 3. hullámban a végletekig feszített volt ez a történet. S nem tudom, hogy még egy ilyet elbírna-e valójában a rendszer. Hiszen gép van, gyógyszer van,eszköz van ,fertőtlenítőszer van, védőeszközök, minden van,az ember az, amelyik ebből az egész történetből azt gondolom- nem azt mondom, hogy hiányzik, de nincs benne elég."

Zacher Gábor a kommunikáció hiányosságát emelte ki a koronavírus megjelenésének kezdete óta. Véleménye szerint Magyarországon a járványkezelés elsősorban politikai és nem szakmai kérdés.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A keszthelyi gyárban már a különféle ételintoleranciával rendelkezőknek is készülnek édességek.
 
Együttműködési megállapodást írt alá a MATE Georgikon Campus és 6 középiskola.
 
Több tekintetben is támogatja az önkormányzat a helyi lakosokat és vállalkozókat.
 
Tettéért a Keszthelyi Járásbíróság előtt kellett felelnie.
 
A természetvédelmi területkezelés biztosítására nyert támogatást a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Alföldi Zoltán egyetemi docens.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus