+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Őszintén a függőségekről, őszintén a járványról
2021. november 17. szerda 19:11 - Keszthely
Őszintén a függőségekről, őszintén a járványról
„Ahogy minden területre, a függőségeinkre is nagyon erős hatással van a járványhelyzet” - hangzott el Keszthelyen, a Balaton Színházban, Dr. Zacher Gábor előadásán. Az ismert toxikológus a függőségekről és a járványról beszélt hallgatóságának. Közérthetően magyarázta el a koronavírus megjelenését, jelenlétét, az oltástípusokat és azok jelentőségét is.

Keresetlen őszinteséggel beszélt a függőségekről Dr. Zacher Gábor keszthelyi előadásán. Véleménye szerint nem helyes, ha a függőség alatt csak a negatív dolgokra gondolunk. Az ország legismertebb toxikológusa nyíltan fogalmazott saját függőségeiről, a dohányzásról és a sportról is. Azt is hangsúlyozta, hogy a járványhelyzet is nagy hatással van a függőségeinkre. A vírus és annak hozadéka, az átalakult életünk pedig komoly stresszforrás. Nemcsak a betegségtől félünk, hanem a korlátozásoktól is. A félelem és kiút keresése észrevétlenül okoz függőséget.

"Alapvetően, ami kilendít bennünket, az akár stresszhelyzetet is tud okozni. És ugye ez egy tartósan fönnálló stresszhelyzetet okozott. Nem csak a betegség miatt, hiszen féltettük saját magunkat, féltettük szeretteinket Ugye a 3-4. hullámban már a gyerekek is érintettek voltak. Őket is féltettük. S a tartósan fennálló stressz szorongáshoz vezet. Szorongani pedig borzasztó rossz. S valahogy kell oldani az embernek a szorongását és van, aki ilyen, van, aki olyan, van aki pedig amolyan módot talál erre. Alkohol, gyógyszer, internet, szex, olvasás, sorozat és még millió dolgot mondhatnék. Mondjuk a sport- ez kevésbé- vagy az evés. Na ez nagyon jelentkezett nálunk, hiszen 5 kg COVID hájat tudunk felmutatni."- mondta az ismert szakember.

A főorvos részletesen szemléltette a koronavírus szervezetre gyakorolt hatását, változékonyságát. Beszélt a mutációkról, az itthon megjelenő Covid-változatokról és a jelenlegi kutatási eredményekről is. Zacher doktor kiemelte az oltás fontosságát a tomboló járványban. A kérdésre, hogy lehet-e nagyobb baj a fertőzés számok emelkedését nézve, a következőket mondta.

"Én azt gondolom – ezt a kollégáim nevében mondhatom -, hogy mi ott leszünk és dolgozunk, mert ez a feladat. Most nincs pofázás. Most meló van. De, hogy ebbe mennyire fog idézőjelbe belerokkanni az ellátórendszer, azt nem lehet megmondani. De az biztos, hogy a 3. hullámban a végletekig feszített volt ez a történet. S nem tudom, hogy még egy ilyet elbírna-e valójában a rendszer. Hiszen gép van, gyógyszer van,eszköz van ,fertőtlenítőszer van, védőeszközök, minden van,az ember az, amelyik ebből az egész történetből azt gondolom- nem azt mondom, hogy hiányzik, de nincs benne elég."

Zacher Gábor a kommunikáció hiányosságát emelte ki a koronavírus megjelenésének kezdete óta. Véleménye szerint Magyarországon a járványkezelés elsősorban politikai és nem szakmai kérdés.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus