Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Az Egry iskolában ismerkedtek a HKT tanulásszervezési módszerrel
2024. már. 18. hétfő | Keszthely
Az Egry iskolában ismerkedtek a HKT tanulásszervezési módszerrel
A humanisztikus kooperatív tanulásszervezési modell már több évtizede működik a keszthelyi Egry József Általános Iskolában. Egyedülállóként vezették be Magyarországon. A módszer számos előnnyel jár. Nem csupán a közösségépítés, a csoportszellem,az „örömmel tanulás”, a kreativitás , és a kommunikáció fejlesztésében is nagy eredményeket érnek el . Az iskola referenciaintézmény. Az ország több pontjáról érkeztek március 13-án a HKT tanulásszervezési modell bemutató óráira.

Alsó osztályosok adnak számot tudásukról és mutatják be az oktatásban résztvevő vendégeknek, hogy milyen az a módszer, amivel ők tanulnak az Egry iskolában.   A humanisztikus kooperatív tanulásszervezési modell más néven a  Társas Tanulás módszere,amit 1991-től alkalmaznak az intézményben. A módszer  1983 óta létezik. Kidolgozója, Dr. Benda József is jelen volt a bemutató tanításon. "Az amit itt mi kidolgoztunk évtizedek alatt, az egy olyan technológia, egy olyan rendszer- a Társas Tanulás-nak a programja-, amelyikben minden kis alkatrész a helyén van. Tudjuk, hogy mikor kezdünk és mikor fejezünk be. Illeszkedik a természetes életritmushoz. Illeszkedik a gyerekeknek az akaratához. Ezeket a tantervnek a követelményeivel úgy tudjuk harmonizálni, hogy mindenki egy cél felé orientálva és teljes erőbedobással tud jelen lenni a helyzetben."- adott tájékoztatást Benda József oktatáskutató.

A HKT alkalmazását,  előnyeit és eredményeit egy tanulási módszertani képzésen is megismerhették az alapoktatás szereplői. Legtöbbjük az alkalmazott  és jól bevált módszer  bevezetésére törekszik. Az ország egészéből érkeztek a keszthelyi bemutatóra is.

"Az egyházmegyében egy évvel ezelőtt elindult egy kezdeményezés és volt egy tanfolyam. Egy 30 órás tanfolyam volt. Öt intézményünkben vettek részt a pedagógusok ezen a tanfolyamon és az idei évben egy mentorálási folyamat is volt két hetente. Ezt a mentorálási folyamatot én koordináltam és ez a csúcspontja, hogy itt a valóságban itt a kollégákat meg tudtuk nézni."- mondta el a Hajdúdorogi Főegyházmegye oktatásvezetője, Gardáné Kovács Mónika.

Az iskolában mind a négy alsó tagozatos osztályban HKT módszerrel tanulnak a gyerekek. Bevezetése  a lelkes tanító, Katonáné Rosta Hedvig nevéhez főződik. "Nagyon sok újdonság van benne a többi módszerhez képest. Azért szeretnek iskolába járni, mert itt mindenki figyel rájuk,és egymásra is figyelnek, együttműködnek. Nem csak ülnek az órán, hanem tevékenykedve dolgozzuk fel a feladatokat. Másrészt pedig olyan szeretet közösség alakul ki az ilyen osztályokban, hogy az egy életre való muníciót ad a gyerekeknek."-nyilatkozott Katonáné Rosta Hedvig.

A módszer hosszú távú előnyeit szülők, pedagógusok egyaránt megtapasztalják. "Leginkább amire tanítja a gyerekeket, az együttműködés,a kreativitás. Hihetetlen kommunikáció fejlesztő és azt gondolom, hogy pont ezek azok a dolgok amik a mindennapokban és később, amikor a gyerekeke majd munkába állnak, ez nagyon fontos tud lenni."- mondta az iskola igazgatója, Tóth Éva.

Az Egry iskola tanítója, Katonáné Rosta Hedvig vezetésével  Erdélyben 2022 tavaszán  egy konferencia keretébe tartottak módszertani bemutatót és képzést. Azóta 30 osztályban tanítanak Erdélyben is a Társas Tanulás módszerével.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
Gyenesdiás megújult plébániáján táborokat, különböző egyházi, közösségi eseményeket tartanak a jövőben.
| 2024. ápr. 24. szerda 19:15 | Vonyarcvashegy
Bohóckodó családi napot rendeztek a hétvégén.
| 2024. már. 27. szerda 19:15 | Gyenesdiás
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
| 2024. feb. 19. hétfő 19:15 | Keszthely
Keszthely legnagyobb nyugdíjas közössége az idei esztendőt is aktívan kívánja tölteni.
| 2024. jan. 30. kedd 16:14 | Szentpéterúr
Kolbásztöltő fesztivált rendeztek Szentpéterúron.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.