Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Állatvilág a kertünkben
2021. nov. 12. péntek | Keszthely
Állatvilág a kertünkben
Fontos, hogy minél előbb felhívjuk a gyerekek figyelmét a természet védelmére – vallja Sáringer-Kenyeres Marcell. A természetvédelmi mérnök a Fejér György Városi Könyvtárban tartott előadást a fiataloknak. A rendhagyó órán a diákok megtudhatták, hogy hogyan lehet olyan kertet kialakítani, amiben rovarok, madarak és egyéb állatok is jól érzik magukat.

Hogyan teremtsük meg a biodiverzitást a saját kertünkben? Mit kell tennünk ahhoz, hogy rovarok, madarak és egyéb állatok is otthonra találjanak nálunk? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ a Család Iskola diákjai a Fejér György Városi Könyvtárban. Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök elmondta, sok apró változással tehetünk azért, hogy többféle állatfaj is élelmet és fészket találjon magának a kertünkben.

„Mi is csináltunk bogárhotelt, meg van egy csomó madáretető.” - mondta Domonkos Bendegúz, a Család Iskola és AMI tanulója.

Az előadás során szó esett a természetes élőhelyekről. Így a gyerekek megtudhatták, hogy ha a kert egy részén nem nyírják le a füvet, abban nagyon sok rovar találhat otthonra. Emellett az idősebb, vastagabb ágakkal rendelkező fák nagyon jó fészkelőhelyek a madaraknak. A természetvédelmi mérnök azoknak is kínált megoldást, akik nem kertes házban laknak.

„Én nem lakom kertes házban, szóval az tetszett a legjobban, azok az ötletek, hogy hogy lehet a teraszt is meg az erkélyt zöldíteni. A süngarázs ötlet nekem is nagyon tetszett, meg a darázsgarázs is nekem nagyon imponált.” - tette hozzá Takács Boróka, a Család Iskola és AMI diákja.

A sün- és a darázsgarázs már azokat a lehetőségeket mutatja be, hogy hogyan lehet mesterséges módon élőhelyet biztosítani a különböző állatoknak. Sáringer-Kenyeres Marcell elmondta, ezek elkészítése akár egy jó családi program is lehet és nem kell rá nagy anyagi ráfordítás. Otthoni maradékokból egy kis kézügyességgel bárki elkészítheti ezeket. Az ötletek nagy sikert arattak a gyerekeknél.

„Nekem az a süniodú tetszett, meg a madárlakások is nagyon tetszettek.” - mondta Frank Domonkos, a Család Iskola és AMI tanulója.

Novemberben már a madáretetés időszaka is kezdődik, erről is sokat megtudhattak a gyerekek. Elhangzott, fontos, hogy folyamatosan töltsük fel az etetőt és friss vizet is tegyünk ki a szárnyasoknak. Emellett arra is oda kell figyelni, hogy nem csak télen, hanem akár a tavasz közepéig is visszajárnak a madarak az etetőhelyre. Sáringer-Kenyeres Marcell kiemelte, fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban figyelmet fordítsanak a természetre.

„Az előadásnak az volt a célja, hogy szemléletformáló gondolatokat adjak át a fiataloknak, mert nem lehet elég korán elkezdeni azt, hogy hogyan vigyázzunk a körülöttünk lévő zöldterületre, hogyan vigyázzunk a körülöttünk lévő állatvilágra. Tulajdonképpen ennek A  természetbarát kert című előadásnak ez a célja,  hogy szemléletformáló gondolatokat adjunk át, és a fiatalok minél előbb magukévá tegyék ezeket a gondolatokat.” - tájékoztatott a természetvédelmi mérnök.

Az előadás végén a gyerekek közelről is szemügyre vehették a különböző odúkat. Megnézhették a sün- és a darázsgarázst és a kérdéseikre is választ kaphattak a szakembertől.

Regman Karola - Keszthelyi TV    

| 2024. máj. 29. szerda 19:15 | Gyenesdiás
A Magyar természetvédők Szövetségének biodiverzitást megörző kampányához csatlakozott a NABE.
| 2024. máj. 28. kedd 19:15 | Keszthely
A jubileum alkalmából tárlaton mutatták be az elmúlt 25 év történéseit.
| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Gyenesdiás
A település önkormányzata és a klímakövetek műfészkekkel tesznek a fecskék védelméért.
| 2024. ápr. 10. szerda 19:15 | Gyenesdiás
A lehetőség azoknak ajánlott, akik mélyebben szeretnének belemerülni a természetvédelem gyakorlati világába.
| 2024. már. 12. kedd 19:15 | Keszthely
A kerti tavaszi munkák során fokozottan figyeljünk a rőzserakásokban megbújó állatokra.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.