+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Állatvilág a kertünkben
2021. november 12. péntek 14:12 - Keszthely
Állatvilág a kertünkben
Fontos, hogy minél előbb felhívjuk a gyerekek figyelmét a természet védelmére – vallja Sáringer-Kenyeres Marcell. A természetvédelmi mérnök a Fejér György Városi Könyvtárban tartott előadást a fiataloknak. A rendhagyó órán a diákok megtudhatták, hogy hogyan lehet olyan kertet kialakítani, amiben rovarok, madarak és egyéb állatok is jól érzik magukat.

Hogyan teremtsük meg a biodiverzitást a saját kertünkben? Mit kell tennünk ahhoz, hogy rovarok, madarak és egyéb állatok is otthonra találjanak nálunk? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ a Család Iskola diákjai a Fejér György Városi Könyvtárban. Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök elmondta, sok apró változással tehetünk azért, hogy többféle állatfaj is élelmet és fészket találjon magának a kertünkben.

„Mi is csináltunk bogárhotelt, meg van egy csomó madáretető.” - mondta Domonkos Bendegúz, a Család Iskola és AMI tanulója.

Az előadás során szó esett a természetes élőhelyekről. Így a gyerekek megtudhatták, hogy ha a kert egy részén nem nyírják le a füvet, abban nagyon sok rovar találhat otthonra. Emellett az idősebb, vastagabb ágakkal rendelkező fák nagyon jó fészkelőhelyek a madaraknak. A természetvédelmi mérnök azoknak is kínált megoldást, akik nem kertes házban laknak.

„Én nem lakom kertes házban, szóval az tetszett a legjobban, azok az ötletek, hogy hogy lehet a teraszt is meg az erkélyt zöldíteni. A süngarázs ötlet nekem is nagyon tetszett, meg a darázsgarázs is nekem nagyon imponált.” - tette hozzá Takács Boróka, a Család Iskola és AMI diákja.

A sün- és a darázsgarázs már azokat a lehetőségeket mutatja be, hogy hogyan lehet mesterséges módon élőhelyet biztosítani a különböző állatoknak. Sáringer-Kenyeres Marcell elmondta, ezek elkészítése akár egy jó családi program is lehet és nem kell rá nagy anyagi ráfordítás. Otthoni maradékokból egy kis kézügyességgel bárki elkészítheti ezeket. Az ötletek nagy sikert arattak a gyerekeknél.

„Nekem az a süniodú tetszett, meg a madárlakások is nagyon tetszettek.” - mondta Frank Domonkos, a Család Iskola és AMI tanulója.

Novemberben már a madáretetés időszaka is kezdődik, erről is sokat megtudhattak a gyerekek. Elhangzott, fontos, hogy folyamatosan töltsük fel az etetőt és friss vizet is tegyünk ki a szárnyasoknak. Emellett arra is oda kell figyelni, hogy nem csak télen, hanem akár a tavasz közepéig is visszajárnak a madarak az etetőhelyre. Sáringer-Kenyeres Marcell kiemelte, fontos, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban figyelmet fordítsanak a természetre.

„Az előadásnak az volt a célja, hogy szemléletformáló gondolatokat adjak át a fiataloknak, mert nem lehet elég korán elkezdeni azt, hogy hogyan vigyázzunk a körülöttünk lévő zöldterületre, hogyan vigyázzunk a körülöttünk lévő állatvilágra. Tulajdonképpen ennek A  természetbarát kert című előadásnak ez a célja,  hogy szemléletformáló gondolatokat adjunk át, és a fiatalok minél előbb magukévá tegyék ezeket a gondolatokat.” - tájékoztatott a természetvédelmi mérnök.

Az előadás végén a gyerekek közelről is szemügyre vehették a különböző odúkat. Megnézhették a sün- és a darázsgarázst és a kérdéseikre is választ kaphattak a szakembertől.

Regman Karola - Keszthelyi TV    

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus