+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Madarak testközelből
2021. október 6. szerda 16:25 - Fenékpuszta
Madarak testközelből
Október első hétvégéjén ismét meghirdették az Európai Madármegfigyelő Napokat. Az esemény célja, hogy a hivatalos szervezetek a lakosság bevonásával gyűjtsenek adatokat az őszi madárvonulásról. A programhoz a fenékpusztai gyűrűző állomás is csatlakozott, ahol az érdeklődők testközelből figyelhették meg a tollasokat és érdekes információkat is megtudhattak róluk.

A hálóba akadt madarakat gyűjtik be a nádasban a madárgyűrűző állomás munkatársai. Az ősz közepén már egyre kevesebb tollassal lehet találkozni, hiszen a hideg, esős évszak beköszönte előtt sokan már elvonultak a melegebb, déli tájakra. A madárgyűrűző mindig nagy népszerűségnek örvend, most az Európai Madármegfigyelő Napok alkalmából tartottak bemutatót az érdeklődőknek.  

„Láttam ilyen madárgyűrűzést, az nagyon-nagyon tetszett. Itt mögöttem van ilyen háló, amiben láttuk, hogy hogyan szedik ki a madarakat. Nekem nagyon tetszett igazából, nagyon jó volt.” - mondta egy érdeklődő, Bakos Hanna.

A madárgyűrűzés során nem csak testközelből figyelhették meg a szárnyasokat az érdeklődők, hanem számos információt is megtudhattak róluk. Szó esett többek között arról, hogy mekkora test- és izomtömegre van szüksége egy madárnak ahhoz, hogy eljusson a Földközi-tenger partjáig. A hálóban akadt még néhány nádi poszáta, de egyre több cinege is megjelenik a területen. A legtöbb madarat egy hónappal ezelőtt fogták Fenékpusztán.

„3-500 madarat fogtunk naponta, ami már majdnem nekünk is sok volt. Most jelenleg ilyen 30-50, esetleg 80 madarat tudunk fogni naponta. Nádi poszáták, ami nálunk a fő csapásirány, foltos nádi poszáta, cserregő nádi poszáta, már alig van belőle, egyet-egyet fogunk egy nap. Jelenleg a barkós cinegék vannak úgymond úton, fülemülesitkéből fogunk, illetve reményeink szerint majd a kékcinkék is megjelennek.” - tájékoztatott Benke Szabolcs, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala Megyei helyi Csoportjának elnöke.

A madárgyűrűző állomáson mindig vannak olyan tollasok, akik valamilyen sérülés miatt élvezik a szakemberek vendégszeretetét. Ezek egy részét rövid időn belül szabadon lehet engedni, sokak azonban az állomáson élik le az életüket. Ezeket a madarakat is megfigyelhették az érdeklődők, és megtudhatták azt is, hogy hogyan és mivel táplálkoznak.

Regman Karola - Keszthelyi TV    

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A rendőrség programjának célja, hogy a biciklisek is ügyeljenek a láthatóságukra.
 
Két program már lezajlott az emlékévi programsorozatból.
 
A Ranolder és a Premontrei iskola diákjai is csatlakoztak a Dél-Amerikából indult kezdeményezéshez.
 
Két autó karambolózott vasárnap nem sokkal dél után.
 
Dr. Jobs Viktor alapítóra emlékeztek az Egyesített Szociális Intézményben.
 
Összesen 122 millió forintból újult meg a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár