+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A pálinka történetét mutatja be az új kiállítás
2021. október 5. kedd 19:08 - Keszthely
A pálinka történetét mutatja be az új kiállítás
A pálinka történetét, annak jótékony hatásait és a gyógyászatban való alkalmazását mutatja be a Balatoni Múzeum legújabb kiállítása. Az október 1-én nyílt időszaki tárlat a pálinkafőzés eszközeit is felsorakoztatja, valamint bemutatja, hogyan változott a pálinka szerepe az ember életében.

A külsőleg és belsőleg is használható csodagyógyszer, a pálinka. Így tartották régen és így tartják ma is. A pálinka népi gyógyászatban való szerepét, az egykor használt füveket, alapanyagokat, a népi gyógymódokat és eszközöket mutatja be a Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása. Az Élet vize címet viselő tárlat anyaga öltözékekkel, régi fotókkal is szemlélteti a párlat készítését, felhasználását, a rettegett betegségekben való alkalmazását. Megismerteti azokat az eszközöket is, amiket napjainkban is használnak lepárláshoz és kiváló minőségű pálinkát lehet készíteni.  Az évszázadokon átívelő pálinka történetének bemutatása szorosan kapcsolódik a Múzeumok Őszi Fesztiválja prevenciót célzó programjaihoz.

"/A tárgyi anyagok szempontjábó, arra törekedtünk, hogy együttműködjünk más múzeumokkal is. Ezért a Pénzügyőr-és Adózástörténet Múzeum anyagát, illetve a Göcseji Múzeum készletét is bevontuk a kiállított tárgyak közé."- mondta el Molnár Csenge,a Balatoni Múzeum munkatársa.

A  kiállítás ünnepélyes megnyitóján Vozár Péterné, Keszthely város alpolgármestere beszélt a magyar ember egyik büszkeségéről, annak évszázados múltjáról, kultúrában betöltött szerepéről.

"Első pillanatban meghökkentő, hogy kiállítás a pálinkáról. Aztán amikor ezen elgondolkodik az ember, akkor az jut az eszembe, hogy hagyomány, tapasztalat és hungarikum a pálinka. Mindezeket, ha végiggondoljuk, akkor visszapergethetjük az életünket ill. azon is elgondolkodhatunk, hogy jelen időben mire és hogyan használjuk a pálinkát. Hiszen a népi gyógyászatban is jelen volt és sokszor a mai napig is használjuk a népi gyógyászat elemeit."- emelte ki megnyitójában Vozár Péterné alpolgármester.

A tárlat anyagát a múzeumbarátok által felajánlott tárgyak is színesítik. A látogató az átfogó kiállításon azt is megtudhatja, hogy a pálinka volt az első érték, ami bekerült a Hungarikum Gyűjteménybe.

"2008-ban lett meg az a szabályozása, a teljes körű szabályozása a szeszesitaloknak az Európai Unióban, ami a pálinkát is tartalmazza gyümölcspárlat kategóriában és a törkölypálinkát pedig törköly kategóriában. Amikor 2013-ban a Hungarikum törvényt elindították és az egész hungarikum mozgalom elindult, a magyarság nemzeti értékeinek, egyáltalán a magyar kulturális értékeinek összegyűjtésére, akkor első számú hungarikumként, az akkor már uniós oltalmat élvező pálinkát választották. Természetesen a törkölypálinkát is.."- adott tájékoztatást Szöllősi Edit, pálinkamester.

Az Élet Vize – A pálinka szerepe a népi gyógyászatban című kiállítás a Balatoni Múzeumban 2022. március 19-ig látható.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A rendőrség programjának célja, hogy a biciklisek is ügyeljenek a láthatóságukra.
 
Két program már lezajlott az emlékévi programsorozatból.
 
A Ranolder és a Premontrei iskola diákjai is csatlakoztak a Dél-Amerikából indult kezdeményezéshez.
 
Két autó karambolózott vasárnap nem sokkal dél után.
 
Dr. Jobs Viktor alapítóra emlékeztek az Egyesített Szociális Intézményben.
 
Összesen 122 millió forintból újult meg a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár