+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nyolc év után ismét balatoni halat süthettek a keszegfesztiválon
2021. július 5. hétfő 17:42 - Gyenesdiás
Nyolc év után ismét balatoni halat süthettek a keszegfesztiválon
Nyolc év után ismét balatoni halat süthettek a gyenesdiási keszegfesztiválon. A település a Balatoni Halgazdálkodási Zrt-től szerezhette be a balatoni halat. A társaság oltalommal védett földrajzi árujelzést kapott a tógazdaságaiban nevelt pikkelyesekre. Ennek köszönhetően az éttermek és sütödék már balatoni halat tehetnek a vendég asztalára.

600 kilogramm keszeggel készültek a szervezők. Pucolták, irdalták, paprikás lisztbe forgatták és ropogósra sütötték a halakat. Hosszú sorokban várakoztak a finom keszegért.

„Nagyon ízlik elsőre, amit látunk. Igaz forró, de pont azért, szerintem nagyon jól át van sütve és eddig csak jót tudok róla mondani” - vélekedett a sültkeszegről Horváth Zoltán. 

Nyolc év után ismét balatoni keszeget süthettek Gyenesdiáson. A kereskedelmi halászat leállítása óta al-dunai, vagy Európán kívüli halat voltak kénytelenek kínálni a sütőcsapatok. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. oltalommal védett földrajzi árujelzést kért és kapott is az EU-tól. Ennek értelmében a Balaton vízgyűjtő területén lévő tógazdaságaikban nevelt halak is balatoni halnak minősülnek.

Fodor Ferenc, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. haltermelési igazgatója: „A tógazdaságban nagyon szigorú termeléstechnológia mellett neveljük ezeket a halakat, nagyon odafigyelve a vízminőségre. Ezek a halastavak a Balaton korábbi vízgyűjtőjén, berekterületén létesültek, altalajuk a Balatonéval megegyezik, a víz, ami meg feltölti az a Balatont tápláló befolyókon keresztül érkezik.”

Balatoni és bajai halászlé is készült a főzőversenyen. Nyolc csapat úsztatta meg a halakat a bográcsban. Kovács János zalaszabari halászlét készített. A halat a Kis-Balatonról, a zöldségeket pedig a kertből szerezte be. 

„Kezdetektől fogva ide járok, a legelsőn is itt voltam. Talán egyre nem tudtam eljönni valami oknál fogva, de összesen itt voltam, meg itt is leszek, ha Isten engem úgy segít” - nyilatkozta a zalaszabri halászléfőző. 

Szőke András humorista közvetítésével készült a csíptetett ponty a piacon. A településvezetés és a civil közösségek is sokat tettek azért, hogy a járvány miatti kihagyás után újra keszegfesztivált rendezhessenek.

„Nem egyszerű újrakezdeni és újraindítani egy ilyen programot, de nagyon fontos, hogy a balatoni hal, a helyi termék az értékes maradjon a jövőben is, és ha ilyen vonatkozásban nézzük, nem csak újraindítjuk, hanem jövője is van ennek a fesztiválnak a következőkben” - nyilatkozta Gál Lajos polgármester. 

Gyenesdiás következő nagyrendezvénye a bornapok lesznek július 15. és 17. között.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus