+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nyolc év után ismét balatoni halat süthettek a keszegfesztiválon
2021. július 5. hétfő 17:42 - Gyenesdiás
Nyolc év után ismét balatoni halat süthettek a keszegfesztiválon
Nyolc év után ismét balatoni halat süthettek a gyenesdiási keszegfesztiválon. A település a Balatoni Halgazdálkodási Zrt-től szerezhette be a balatoni halat. A társaság oltalommal védett földrajzi árujelzést kapott a tógazdaságaiban nevelt pikkelyesekre. Ennek köszönhetően az éttermek és sütödék már balatoni halat tehetnek a vendég asztalára.

600 kilogramm keszeggel készültek a szervezők. Pucolták, irdalták, paprikás lisztbe forgatták és ropogósra sütötték a halakat. Hosszú sorokban várakoztak a finom keszegért.

„Nagyon ízlik elsőre, amit látunk. Igaz forró, de pont azért, szerintem nagyon jól át van sütve és eddig csak jót tudok róla mondani” - vélekedett a sültkeszegről Horváth Zoltán. 

Nyolc év után ismét balatoni keszeget süthettek Gyenesdiáson. A kereskedelmi halászat leállítása óta al-dunai, vagy Európán kívüli halat voltak kénytelenek kínálni a sütőcsapatok. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. oltalommal védett földrajzi árujelzést kért és kapott is az EU-tól. Ennek értelmében a Balaton vízgyűjtő területén lévő tógazdaságaikban nevelt halak is balatoni halnak minősülnek.

Fodor Ferenc, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. haltermelési igazgatója: „A tógazdaságban nagyon szigorú termeléstechnológia mellett neveljük ezeket a halakat, nagyon odafigyelve a vízminőségre. Ezek a halastavak a Balaton korábbi vízgyűjtőjén, berekterületén létesültek, altalajuk a Balatonéval megegyezik, a víz, ami meg feltölti az a Balatont tápláló befolyókon keresztül érkezik.”

Balatoni és bajai halászlé is készült a főzőversenyen. Nyolc csapat úsztatta meg a halakat a bográcsban. Kovács János zalaszabari halászlét készített. A halat a Kis-Balatonról, a zöldségeket pedig a kertből szerezte be. 

„Kezdetektől fogva ide járok, a legelsőn is itt voltam. Talán egyre nem tudtam eljönni valami oknál fogva, de összesen itt voltam, meg itt is leszek, ha Isten engem úgy segít” - nyilatkozta a zalaszabri halászléfőző. 

Szőke András humorista közvetítésével készült a csíptetett ponty a piacon. A településvezetés és a civil közösségek is sokat tettek azért, hogy a járvány miatti kihagyás után újra keszegfesztivált rendezhessenek.

„Nem egyszerű újrakezdeni és újraindítani egy ilyen programot, de nagyon fontos, hogy a balatoni hal, a helyi termék az értékes maradjon a jövőben is, és ha ilyen vonatkozásban nézzük, nem csak újraindítjuk, hanem jövője is van ennek a fesztiválnak a következőkben” - nyilatkozta Gál Lajos polgármester. 

Gyenesdiás következő nagyrendezvénye a bornapok lesznek július 15. és 17. között.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A térségbe 39 gázüzemű és 8 dízelmotorral felszerelt jármű érkezett, ezek a hónap végétől közlekednek.
 
Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.
 
Tudományos diákkonferenciát rendeztek a Keszthelyi Közgazdasági Technikumban.
 
A Híradó Plusz vendége: Keserű Gábor informatikus
 
A megelőzés ebben az esetben is az egyik legfontosabb.
 
Kiosztották az Év Balatoni Háza díjakat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus