+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fajtabemutató a burgonyatáblák mentén
2021. július 2. péntek 15:39 - Keszthely
Fajtabemutató a burgonyatáblák mentén
A keszthelyi burgonyafajtákat népszerűsítette a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Burgonyakutató Állomása. A hagyományos fajtabemutatóra a Fenyves allé menti tábláknál került sor tegnap. A kereskedők, termelők és szakmai partnerek meggyőződhettek arról, hogy milyen minőségűek a helyi nemesítésű fajták. Az idei évben 18 hektáron állít elő szaporítóanyagot a keszthelyi intézet.

Nem csak a Balatoni sárga, hanem a Hópehely, a Démon és a legnépszerűbb Botond, valamint Balatoni rózsa fajtákat is szemügyre vehették az érdeklődők. A kereskedőknek, termelőknek, szakmai partnereknek a vetőburgonya táblákat is bemutatták. Tóth-Sári Nándor Csongrád-Csanád megyéből érkezett: „A gerincét a termesztésnek a keszthelyi fajták adják. Nagyon nagy szempont az, hogy nem mindegy, hogy milyen vetőmag-költséggel számol az ember. A keszthelyi egyetemnek a fajtái vírusrezisztensek, a leromlás nem érinti őket. Én minden évben csak mintaparcellákra való mennyiséget vásárolok az elit vetőmagból és utána azt én termesztem tovább, szaporítom föl és majd a harmadik évre lesz akkora vetőmagmennyiségem már, amivel be tudok több hektárt vetni.”

A tavasz váltakozó időjárása miatt kis késéssel tudták a burgonyát elültetni. Ezt követően nagyon jól fejlődött a növény, az időjárás a gyomirtásnak is kedvezett. Három héttel ezelőtt még gyönyörűek voltak a táblák, az aszály azonban már nem tesz jót a burgonyának.

Dr. Polgár Zsolt, a MATE Burgonyakutató Állomás vezetője: „Most viszont a gumófejlődés már egy jó hónappal ezelőtt gyakorlatilag megállt, nem növekszik a gumók mérete, ami alapvetően nem kritikus vetőburgonya termesztésnél. Már elértük azt a közel ideális méretet, ami ahhoz kell, hogy a szártalanítást elvégezhessük. Nem is cél, hogy étkezési burgonya méretű gumókat neveljünk. Most meg lesz a bemutató és néhány napon belül elvégezzük majd a szártalanítást és várjuk majd az augusztus eleji csapadékot, hogy a betakarítást is elkezdhessük.”

18 hektáron termel idén vetőburgonyát a Burgonyakutató Állomás. Az elmúlt két év hiányosságai után most újra nagy volumenben állítják elő a szaporítóanyagot. A hazaiak mellett külföldi termelők is kötöttek már le keszthelyi vetőburgonyát.

 

„A fajta szortiment egyelőre csak négy fajtára szorítkozik. Balatoni rózsa, Botond, Démon és Hópehely fajtákból lesz forgalmazható mennyiségünk, de az előszaporítást a következő fajtáinkra már elkezdtük. Jövőre nem négy, hanem legalább 6-7 fajtánk lesz újra piacon elérhető”  - tette hozzá dr. Polgár Zsolt. 

Keszthelyen már 1960-ban elindult a burgonyanemesítési program, mely azóta is folyamatos. Cél olyan rezisztens fajták nemesítése, melyek ellenállnak a betegségeknek és megfelelnek a fogyasztói igényeknek. Tíz államilag elismert fajtája van a Burgonyakutató Állomásnak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Festetics-kastélyban adtak hangversenyt.
 
Huszonhetedszer tartották meg a polgárőrség legnagyobb ünnepét
 
Általános iskolásoknak szervezett tábort a keszthelyi rendőrség, a szórakozás mellett tanulnak is.
 
A balesetben nem sérült meg senki, anyagi kár sem keletkezett.
 
A tárlat dr. Petánovics Katalin, az 1970-es években gyűjtött népmesecsokrán alapul.
 
Az időközi választás után köszönetet mondott Kovács Viktória.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár