+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Pro Cultura díjas a Helikoni Ünnepségek alapítványa
2018. január 23. kedd 17:30 - Keszthely
Pro Cultura díjas a Helikoni Ünnepségek alapítványa
Január 22-én a Balaton Színházban tartották a Magyar Kultúra Napját, melyen hagyományosan a Pro Cultura Keszthely díjat is átadják. Idén a rangos elismerést a 200 éves Helikoni Ünnepségeket szervező Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítványnak ítélte oda a város képviselőtestülete.

Petőfi Sándor Füstbement terv című megzenésített versével tisztelgett a Magyar Kultúra Napja előtt a Közgáz Zenekar, de rajtuk kívül felléptek még keszthelyi és helikonos kötődésű diákok többféle műfajban. Az ünnepi műsor előtt Ruzsics Ferenc polgármester mondott köszöntőt kiemelve az idei díjazott meghatározó szerepét a város kulturális életében. „Ez évben a díjat egy olyan szervezet képviselője veheti át, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy sokaknak Keszthely neve hallatán ne csak a Balaton jusson eszébe, hanem a kultúra is. Nagyon sokat köszönhetünk azoknak az embereknek, akik újraindították a Helikoni Napokat, akik az újkori Helikont megszervezték, megszervezik.”

A képviselőtestület idén a „Pro Cultura Keszthely” kitüntető címet a város kulturális életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány részére adományozta. A díjat Ruzsics Ferenc polgármestertől és Csótár András bizottsági elnöktől Regényiné Király Éva vehette át. A kuratórium elnöke hangsúlyozta: az 1992 óta működő alapítvány minden egykori és jelenlegi támogatóját, segítőjét illeti a köszönet. „Akik benne voltak, tették a dolgukat, kijárták az utat, mi pedig folytatjuk. Ez egy nagy öröm mindannyiunknak, hogy folytathatjuk. Ahogy elhangzott, ennek köszönhette többek között a város, hogy 2006-ban a Kultúra Magyar Városa lett. Nagy megtiszteltetés és öröm is egyúttal, hogy átvehettük ezt a kitüntetést.”

A résztvevők ízelítőt kaphattak a helikoni hangulatból. Alföldi Nelli még keszthelyi zeneiskolásként hegedült a versenyen, jelenleg a Veszprémi Zeneművészeti Szakgimnázium végzős növendéke. Az ünnepségeken korábban sikeresen szereplő keszthelyi diákok a klasszikus muzsika mellett könnyűzenében, irodalomban és néptáncban is megmutatták tehetségüket. Az összeállított színes és szerteágazó műsor is azt bizonyítja, hogy a kezdeményezés mind magyarországi mind európai viszonylatban egyedinek számít, hiszen a középiskolás korosztály ilyen grandiózus összművészeti fesztiváljával alig találkozni. A Helikon Keszthely városának legrégebbi, legismertebb és legnagyobb rendezvénye, melyet az 1817-es kezdetektől a 20. század eleji megújításán át egészen napjainkig kiemelkedő figyelem kísér helyi, régiós és országos szinten egyaránt. A Helikon tehát mára egyet jelent Keszthellyel. Az alapítvány és a városvezetés töretlen elkötelezettsége kétévente teszi lehetővé a rangos kulturális verseny megrendezését, mely idén áprilisban ismét várja a dunántúli középiskolásokat.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

A Magyar Kultúra Napjáról és a Pro Cultura Keszthely díjról bővebb összeállítással jelentkezik a január 23-i Szignatúra című kulturális magazin.

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
18 év után volt ma ismét papszentelés Keszthelyen a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.
 
A Budapesti Fesztiválzenekar adott nagysikerű koncertet a szentélyben.
 
A Keszthely Város Tortája verseny első helyezettjeinek kreációi már most nagyon népszerűek.
 
Egy hársfát ültettek el a Helikon emlékmű mögötti területen a diákok és tanáraik.
 
A lehetőségekről és az aktualitásokról tartottak konferenciát a MATE Georgikon Campusán.
 
A győztes mellett 4 különdíjat is kiosztott a zsűri, az eredményhirdetés Balatonföldváron zajlott.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár