+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Üzbég földbe keszthelyi burgonyát
2021. április 28. szerda 15:12 - Keszthely
Üzbég földbe keszthelyi burgonyát
Jelentős szerepe van Keszthelynek az üzbég-magyar burgonyanemesítési programban. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Üzbegisztánban kötött együttműködéséhez a szakmai hátteret a keszthelyi Burgonyakutató Állomás adja. Már több itt nemesített fajtával megkezdték a termelési kísérleteket az ázsiai országban. Az állomás mindemellett egy új fajtajelöltet is állami kísérletbe regisztrált. A szakemberek nagy reményeket fűznek a Balatoni sárga fajtához.

A laboratóriumi körülmények közti szaporítás az első lépése a vetőburgonya előállításának. Öt év szükséges, hogy ezekből a palántákból értékesíthető vetőburgonya legyen. Az idő mellett természetesen a szaktudás a legfontosabb ahhoz, hogy a minőségi előírásoknak megfelelő vetőgumót állítsanak elő. Magyarország Kormányának közreműködésével a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem március végén kötött együttműködési megállapodást üzbég intézetekkel közös burgonyanemesítési program indításáról. Az egyetem ajánlotta fel üzbég partnereinek, hogy kiváló fajtáit és a vetőgumó-szaporítási rendszert biztosítja az ezzel nem rendelkező ázsiai országnak.

Dr. Polgár Zsolt, a MATE Burgonyakutató Állomásának vezetője: „Nem szándékozunk úgy, mint mondjuk a nyugat-európai nemesítő házak – legyenek németek, hollandok, franciák – hogy több ezer tonna számra kamionon szállítanak 6000 kilométeres távolságra vetőburgonyát csillagászati áron. Hanem mi gazdaságosan, helyben, az ottani költségviszonyoknak megfelelően előállítjuk a fajtáinkból a vetőburgonyát és nem Magyarországról exportálunk nagy mennyiséget, hanem tényleg csak a kiindulási szaporítóanyagot tervezzük oda kivinni és helyben megoldani a fajtáinknak a vetőgumó-szaporítását  és így lényegesebben versenyképesebbek tudunk majd lenni reményeink szerint a jelenleg száz százalékos importtal szemben.”

A szakemberek szerint a keszthelyi vetőgumó alkalmas arra, hogy az ottani éghajlati viszonyok közt termesszék. Üzbegisztán burgonyatermesztési kapacitása ötszöröse a hazánkénak.  A 33,5 millió lakosú országnak alapvető élelmiszere a krumpli. A keszthelyi Burgonyakutató Állomás hat saját nemesítésű fajtát vitt ki Üzbegisztánba. Már megkezdték a hivatalos állami regisztrációs kísérletek folyamatát. 

„A partnerek is megvannak hozzá állami oldalról is és a magánszférából is Üzbegisztánban, hogy felkarolják ezt a programot, amire az ottani állam egy jelentős kutatásfejlesztési anyagi hátteret is biztosít. Egyelőre Magyarország, mi a know-how-val, a szaktudással és a fajtáinkkal szállunk be ebbe az együttműködésbe. A fizikai megvalósítás pedig a mi szaktanácsadásaink alapján az ő pénzükből valósul meg Üzbegisztánban” - tette hozzá dr. Polgár Zsolt. 

Keszthelyen már 1960-ban elindult a burgonyanemesítési program, mely azóta is folyamatos. Cél olyan rezisztens fajták nemesítése, melyek ellenállnak a betegségeknek és megfelelnek a fogyasztói igényeknek. Jelenleg fontos szempont, hogy bio-termesztéshez alkalmas fajtákat nemesítsenek. Tíz államilag elismert fajtája van a Burgonyakutató Állomásnak. Legújabb fajtajelöltjük a Balatoni sárga: „Ez az új fajtajelöltünk – ami majd körülbelül két év múlva tud forgalomba kerülni – abszolút vegyes hasznosítású lesz. Akár pomfrites gyártásra is alkalmas lesz, otthoni felhasználásra pedig – ha salátának nem is de –sütve, főzve ajánlani tudjuk majd. Nem szürkül a húsa egyáltalán és egész jó rezisztenciákkal rendelkezik, a vírusok mellett a fitiftórával szemben is.”

A Burgonyakutató Állomáson arra számítanak, hogy a Balatoni sárga legalább azt az ételezési minőséget tudja majd nyújtani, mint a nagy népszerűségnek örvendő Balatoni rózsa.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
 
 
 
 
 
 
forrás: MATE Burgonyakutató Állomás
 
forrás: MATE
további híreink
 
Február 18-án ismét maskarások lepik el a várost, de az óvodákban már megkezdődtek a mulatságok.
 
Ovis szombatot tartottak a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában
 
Már jegesedik a Balatonon, de még vékony a jégréteg.
 
Az elismerést az 5. BorÉRT konferencián vehette át Novák Ferenc polgármester.
 
A házassági kedv jó, a születések felülmúlják a halálozást, mégis fogy a keszthelyi népesség.
 
Sokszor kellett a tűzoltóknak kivonulniuk a szombati szélvihar miatt keletkezett károk mentesítésére.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus