+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ha ősz, akkor pálinka
2018. szeptember 21. péntek 08:35 - Keszthely
Ha ősz, akkor pálinka
Az ősz a pálinkafőzés szezonja. Nyolc éve lépett életbe az a törvénymódosítás, aminek eredményeként magánszemélyek is birtokolhatnak szeszfőző berendezést. A szabályok azóta változtak, napjainkban ezt a tevékenységet az önkormányzatoknál be kell jelenteni.

Az őszi hónapokban, a főzésre alkalmas gyümölcsök beérésekor indul a pálinkafőzés. Már a berendezés birtoklását is be kell jelenteni az önkormányzat felé. A szabályok betartását a helyi adóhatóság ellenőrzi. Szükség esetén akár le is foglalhatja azt a desztilláló berendezést, amivel kapcsolatban jogszabálysértés gyanúja merül fel. Ilyen ok lehet például az is, ha ha a főzést bejelentés vagy párlat adójegy nélkül végzi valaki. Az évente előállítható mennyiségi korlát túllépése esetén pedig az állami adó- és vámhatóságot értesíti. A keszthelyi önkormányzatnál eddig ötvennyolc főzőt jelentettek be összesen. Eddig még egy alkalommal sem kellett szankciókat alkalmazni.

Dr. Horváth Teréz keszthelyi jegyző elmondta: "Egyelőre nincsenek negatív tapasztalatok ezzel kapcsolatban. Azt azért el kell mondani, hogy 2015-ben elég sokan bejelentkeztek, de ténylegesen évről évre nem túl sok a párlatjegyet kiváltók száma, illetve látható az, hogy négy-öt magánfőző az, aki nagyobb mennyiséget állít elő. De még ez sem éri el az engedélyezett mennyiség számot."

Az elmúlt három év során bejelentett ötvennyolc lepárló készülékből idén tizenkettőt regisztráltak a keszthelyi önkormányzatnál. Az ezekben a szeszfőző készülékben előállított párlatot huszan nem Keszthelyen tárolják, ezek ellenőrzését a tárolás helye szerinti önkormányzat végzi. Egy liternyi, maximum negyvenkettő térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú pálinka adójegye hétszáz forint. Ezt a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál lehet beszerezni és minimálisan öt adójegyet meg kell vásárolni. Fontos tudni azt is, hogy a magánfőzésben előállított pálinkát tilos értékesíteni, azt csak családi és baráti körben lehet elfogyasztani.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
 
további híreink
 
Az influenzaszerű megbetegedések miatt több osztályon is látogatási tilalom lépett életbe.
 
Egy keszthelyi diáklány, Kéri Anna Katica nyerte meg a Nagy Magyar Filmteszt országos versenyét.
 
Sajtótájékoztató keretén belül számolt be Nagy Bálint bővebben a képviselő-testületi ülés döntéseiről.
 
Nyolc keszthelyi sportoló is továbbjutott az országos tollaslabda diákolimpia döntőjére!.
 
A jó idő miatt zavartalanul zajlanak a szőlőmetszések.
 
Február 26-án volt hamvazószerda, amely a böjtölés, a megtartóztatás kezdő napja a hívők számára.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó