+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kilátástalan helyzetbe hozhatja a méhészeket a hideg időjárás
2021. április 20. kedd 13:28 - Keszthely
Kilátástalan helyzetbe hozhatja a méhészeket a hideg időjárás
Kevés lesz az idei repceméz – ettől félnek a méhészek. Az esős, hideg időjárás miatt a rovarokat nem tudják kiengedni a kaptárból, mert azok elpusztulnának. A szakemberek abban bíznak, hogy melegedni fog az idő. Egyre nagyobb a kereslet a magyar mézek iránt, köszönhetően a népszerűsítő kampányoknak – vélekedik a Zselici Méhész Egyesület elnöke.

Bár már virágzik a repce, a méhészek még nem tudják a területre hozni a méheket. A sár mellett elsősorban a hideg miatt nem engedhetik ki a rovarokat. Ha megnyitnák a kaptárokat, az intenzíven virágzó repce kikényszerítené a méheket, azok pedig az 5 fok körüli hidegben megdermednének és elpusztulnának. Az idei évvel szemben tavaly ideálisak voltak az időjárási viszonyok a repcevirágzáskor, míg az akác esetében félő, hogy egymást követően két gyenge esztendő lesz.

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke: „A repce virágzásakor olyan 18-20 fok volt, az az ideális nekünk. A repcevirágzás nagyon jól sikerült. Idén nem tudjuk, hogy még milyen lesz, reméljük, hogy még van vissza annyi idő, hogy tudunk a repcéről is pörgetni. Az akác az viszont várható – nem tudjuk még – hogy megint erős fagyások vannak. Biztos, hogy számolnunk kell azzal, hogy az akác hasonló lesz a tavalyihoz.”

A hideg idő miatt terméskiesése lesz a méhészeknek. Egy átlagos gazdánál akár napi 3-4 kilogramm veszteséget is jelenthet, hogy kénytelenek a kaptárban tartani a családokat. A repce az egyik legkedveltebb méz. A halványsárga színű, enyhe zamatú, édes illatú méznek alacsony a savtartalma, így ajánlott a gyomorsav-túltengésben szenvedőknek.A Zselici Méhész Egyesület elnöke szerint keresett a magyar méz. Ez köszönhető a méhészeti rendezvényeknek és népszerűsítő kampányoknak. Az iskolákban novemberben mézes reggelit szoktak rendezni, de új kezdeményezés például a beporzók napja.

„Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy a magyarországi mézfogyasztásunk nőjön az európai átlaghoz képest. Most jelen pillanatban egy kilogramm körül van az egy főre eső magyarországi átlagfogyasztás. Szeretnénk legalább másfél kilogrammra emelni az elkövetkező években ezt a szintet” - tette hozzá Mészáros János

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az Agrárszektor.hu oldalnak azt nyilatkozta a magyar méhállomány egészségét illetően, hogy átlag fölötti volt a téli veszteség, a méhek közel 20%-a elpusztult, és a megmaradt 1,2 millió méhcsalád 20%-a alkalmatlan a termelésre, csak körülbelül 700 ezer méhcsalád lenne most termelőképes Magyarországon, ha jó lenne az idő. Az ágazat már évek óta küzd a klímaváltozás hatásaival, hogy az enyhe telek után hideg tavaszok jönnek, és a tavaszi esőzések is rendre elmaradnak. Nyár elején aztán rengeteg csapadék esik, ami megint csak akadályozza a méhek kirepülését.

Az OMME elnöke hozzátette, nem igaz az, hogy a magyar mézfogyasztó megnyugodhat, mert a boltokban csak magyar méz van. Ha magyar terméket szeretne fogyasztani, akkor a legjobb az, ha közvetlenül a termelőtől vásárolja, vagy pedig ha a boltban ellenőrzi a méz származását.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A szabadtéri misén a születésnapját ünneplő veszprémi érsekért is imádkoztak.
 
Több vendéglátóhely sem akar különbséget tenni, egyelőre csak a teraszokon várják a vendégeket.
 
A Bringatanyánál szervizoszlop várja a bringázókat, az átadón BikeSafe akciót is tartottak.
 
Ásatásokon vesznek részt a múzeumbarátok és számos fémkeresős is segíti a szakmai munkát.
 
A nemzetközi kerékpáros verseny második szakasza Balatonfüredtől Nagykanizsáig tartott.
 
Az önkormányzat első ízben hirdette mega versenyt, nevezni május 31-ig lehet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár