Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Kilátástalan helyzetbe hozhatja a méhészeket a hideg időjárás
2021. ápr. 20. kedd | Keszthely
Kilátástalan helyzetbe hozhatja a méhészeket a hideg időjárás
Kevés lesz az idei repceméz – ettől félnek a méhészek. Az esős, hideg időjárás miatt a rovarokat nem tudják kiengedni a kaptárból, mert azok elpusztulnának. A szakemberek abban bíznak, hogy melegedni fog az idő. Egyre nagyobb a kereslet a magyar mézek iránt, köszönhetően a népszerűsítő kampányoknak – vélekedik a Zselici Méhész Egyesület elnöke.

Bár már virágzik a repce, a méhészek még nem tudják a területre hozni a méheket. A sár mellett elsősorban a hideg miatt nem engedhetik ki a rovarokat. Ha megnyitnák a kaptárokat, az intenzíven virágzó repce kikényszerítené a méheket, azok pedig az 5 fok körüli hidegben megdermednének és elpusztulnának. Az idei évvel szemben tavaly ideálisak voltak az időjárási viszonyok a repcevirágzáskor, míg az akác esetében félő, hogy egymást követően két gyenge esztendő lesz.

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke: „A repce virágzásakor olyan 18-20 fok volt, az az ideális nekünk. A repcevirágzás nagyon jól sikerült. Idén nem tudjuk, hogy még milyen lesz, reméljük, hogy még van vissza annyi idő, hogy tudunk a repcéről is pörgetni. Az akác az viszont várható – nem tudjuk még – hogy megint erős fagyások vannak. Biztos, hogy számolnunk kell azzal, hogy az akác hasonló lesz a tavalyihoz.”

A hideg idő miatt terméskiesése lesz a méhészeknek. Egy átlagos gazdánál akár napi 3-4 kilogramm veszteséget is jelenthet, hogy kénytelenek a kaptárban tartani a családokat. A repce az egyik legkedveltebb méz. A halványsárga színű, enyhe zamatú, édes illatú méznek alacsony a savtartalma, így ajánlott a gyomorsav-túltengésben szenvedőknek.A Zselici Méhész Egyesület elnöke szerint keresett a magyar méz. Ez köszönhető a méhészeti rendezvényeknek és népszerűsítő kampányoknak. Az iskolákban novemberben mézes reggelit szoktak rendezni, de új kezdeményezés például a beporzók napja.

„Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy a magyarországi mézfogyasztásunk nőjön az európai átlaghoz képest. Most jelen pillanatban egy kilogramm körül van az egy főre eső magyarországi átlagfogyasztás. Szeretnénk legalább másfél kilogrammra emelni az elkövetkező években ezt a szintet” - tette hozzá Mészáros János

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az Agrárszektor.hu oldalnak azt nyilatkozta a magyar méhállomány egészségét illetően, hogy átlag fölötti volt a téli veszteség, a méhek közel 20%-a elpusztult, és a megmaradt 1,2 millió méhcsalád 20%-a alkalmatlan a termelésre, csak körülbelül 700 ezer méhcsalád lenne most termelőképes Magyarországon, ha jó lenne az idő. Az ágazat már évek óta küzd a klímaváltozás hatásaival, hogy az enyhe telek után hideg tavaszok jönnek, és a tavaszi esőzések is rendre elmaradnak. Nyár elején aztán rengeteg csapadék esik, ami megint csak akadályozza a méhek kirepülését.

Az OMME elnöke hozzátette, nem igaz az, hogy a magyar mézfogyasztó megnyugodhat, mert a boltokban csak magyar méz van. Ha magyar terméket szeretne fogyasztani, akkor a legjobb az, ha közvetlenül a termelőtől vásárolja, vagy pedig ha a boltban ellenőrzi a méz származását.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely, Sümegprága
A szokásosnál jóval korábban indult a méhészek szezonja.
| 2023. dec. 20. szerda 16:33 | Balatongyörök
Mézes reggeli volt a balatongyöröki óvodában.
| 2023. máj. 18. csütörtök 15:13 | Keszthely, Sümegprága
Sok helyen fagyott el az akác, a hűvösebb idő sem kedvez a nektárgyűjtéshez.
| 2023. már. 9. csütörtök 17:27 | Keszthely
Az olcsó és sok esetben silány minőségű import miatt nem kell külföldön a magyar méz.
| 2022. aug. 25. csütörtök 16:06 | Keszthely
Ennek ellenére kesz elég, kiváló minőségű magyar méz.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
07:00
Kukkantó
07:24
Savaria Filmfesztivál
08:00
Ludovika TV
09:00
09:30
10:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.