+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megújult a termelői piac
2021. április 13. kedd 19:07 - Gyenesdiás
Megújult a termelői piac
Április 10-én délután újranyitott a Nyugat-Balaton egyik legszebben kialakított piactere Gyenesdiáson. A szezonnyitón sajtótájékoztató tartott a település polgármestere, Gál Lajos a piaci beruházásokkal kapcsolatban. Mintegy 21 millió forintból fejlesztettek a kedvelt szabadidős téren. A Helyi termelői piac infrastrukturális fejlesztése című pályázati projektben többek között a közművek, asztalok, kerítés és burkolat is megújulhatott. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította a támogatást.

Gyenesdiáson a strand mellett található termelői piacot évek óta sokan választják kirándulásra, szabadidő eltöltésére. A hazai ízek, a halételek, a színes programok vonzzák az embereket. A piac a koronavírus járvány miatt, szigorú szabályok betartása mellett nyitotta meg újra kapuit. Jól látható, hogy az árusítóhelyek szinte üresek és a sütödék közül is kevesen nyitottak ki. Az árusok megszokták a tömeget, de még ők is óvatosak. Az asztalokat, padokat összerakták. Fogyasztani egyelőre még nem lehet a piac területén sem, de a portékájukat kínálók készülnek és várják a betérő vendégeket.

"Ez mindegyikünknek a szíve csücske ez a hely. Mondhatom. Tíz éve létesült, 2011-ben. Én eredeti „bútordarab” vagyok. 2011 óta itt vagyok én magam is. Nyáron valamivel nagyobb a választék és több a termelő a szezonhoz igazodóan, de átlagosan tíz termelőt mondhatunk. Főleg a piac napokon. Ők is szívesen jönnek főleg olyan alkalmakkor, amikor egy kicsit megreklámozott esemény van. Bármilyen fesztivál. Vannak Gyenesdiásnak hagyományosan nagy fesztiváljai, amiknek itt ad helyet a nagyközség."- mondta el a piacfelügyelő, László Bea.

A piac díszes, faragott főbejáratánál Gyenesdiás polgármestere tartott sajtótájékoztatót. Gál Lajos elmondta, a projekt keretében ez is megújulhatott.

"Mai találkozásunk az kettős. Hiszen piaci szezonnyitót tartottunk. Ilyenkor vetőburgonya vásár szokott lenni és természetesen nagyobb közösségi forgatag. Ezt ugye a pandémiás helyzet felülírta, de természetesen szerettük volna, ha közönség a térségben tudná, hogy megnyitott a gyenesdiási piac. A másik, hogy a piacon belül strukturális fejlesztése véget ért. Ez egy két és fél éves program volt, amelyben korszerűsödött mindaz, amit szerettünk volna elérni a pályázat benyújtásakor. Még pedig az asztali árusítóhelyeknek a bővítésével, a ponyvafedésnek a szintén korszerűsítésével, valamint alap infrastruktúra. A csatorna, különböző vízgerincek cseréjével."- adott tájékoztatást Gál Lajos.

Ugyancsak a pályázati forrásból újulhatott meg a piac térburkolata. Míg korábban az elárusítóhelyek, az étkezőhelyek árnyékolását napvitorlával oldották meg, a fejlesztésből bővült a sátor is Így sem a nagy meleg, sem a szél és az eső sem befolyásolja az árusítást és a fogyasztást. A 21 milliós fejlesztés eredményeként valósult meg a kornak megfelelő hulladékkezelés is a piacon. Szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas gyűjtőhelyeket alakítottak ki.

Hegedüs Éva- Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár