+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megújult a termelői piac
2021. április 13. kedd 19:07 - Gyenesdiás
Megújult a termelői piac
Április 10-én délután újranyitott a Nyugat-Balaton egyik legszebben kialakított piactere Gyenesdiáson. A szezonnyitón sajtótájékoztató tartott a település polgármestere, Gál Lajos a piaci beruházásokkal kapcsolatban. Mintegy 21 millió forintból fejlesztettek a kedvelt szabadidős téren. A Helyi termelői piac infrastrukturális fejlesztése című pályázati projektben többek között a közművek, asztalok, kerítés és burkolat is megújulhatott. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította a támogatást.

Gyenesdiáson a strand mellett található termelői piacot évek óta sokan választják kirándulásra, szabadidő eltöltésére. A hazai ízek, a halételek, a színes programok vonzzák az embereket. A piac a koronavírus járvány miatt, szigorú szabályok betartása mellett nyitotta meg újra kapuit. Jól látható, hogy az árusítóhelyek szinte üresek és a sütödék közül is kevesen nyitottak ki. Az árusok megszokták a tömeget, de még ők is óvatosak. Az asztalokat, padokat összerakták. Fogyasztani egyelőre még nem lehet a piac területén sem, de a portékájukat kínálók készülnek és várják a betérő vendégeket.

"Ez mindegyikünknek a szíve csücske ez a hely. Mondhatom. Tíz éve létesült, 2011-ben. Én eredeti „bútordarab” vagyok. 2011 óta itt vagyok én magam is. Nyáron valamivel nagyobb a választék és több a termelő a szezonhoz igazodóan, de átlagosan tíz termelőt mondhatunk. Főleg a piac napokon. Ők is szívesen jönnek főleg olyan alkalmakkor, amikor egy kicsit megreklámozott esemény van. Bármilyen fesztivál. Vannak Gyenesdiásnak hagyományosan nagy fesztiváljai, amiknek itt ad helyet a nagyközség."- mondta el a piacfelügyelő, László Bea.

A piac díszes, faragott főbejáratánál Gyenesdiás polgármestere tartott sajtótájékoztatót. Gál Lajos elmondta, a projekt keretében ez is megújulhatott.

"Mai találkozásunk az kettős. Hiszen piaci szezonnyitót tartottunk. Ilyenkor vetőburgonya vásár szokott lenni és természetesen nagyobb közösségi forgatag. Ezt ugye a pandémiás helyzet felülírta, de természetesen szerettük volna, ha közönség a térségben tudná, hogy megnyitott a gyenesdiási piac. A másik, hogy a piacon belül strukturális fejlesztése véget ért. Ez egy két és fél éves program volt, amelyben korszerűsödött mindaz, amit szerettünk volna elérni a pályázat benyújtásakor. Még pedig az asztali árusítóhelyeknek a bővítésével, a ponyvafedésnek a szintén korszerűsítésével, valamint alap infrastruktúra. A csatorna, különböző vízgerincek cseréjével."- adott tájékoztatást Gál Lajos.

Ugyancsak a pályázati forrásból újulhatott meg a piac térburkolata. Míg korábban az elárusítóhelyek, az étkezőhelyek árnyékolását napvitorlával oldották meg, a fejlesztésből bővült a sátor is Így sem a nagy meleg, sem a szél és az eső sem befolyásolja az árusítást és a fogyasztást. A 21 milliós fejlesztés eredményeként valósult meg a kornak megfelelő hulladékkezelés is a piacon. Szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas gyűjtőhelyeket alakítottak ki.

Hegedüs Éva- Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A szabadtéri misén a születésnapját ünneplő veszprémi érsekért is imádkoztak.
 
Több vendéglátóhely sem akar különbséget tenni, egyelőre csak a teraszokon várják a vendégeket.
 
A Bringatanyánál szervizoszlop várja a bringázókat, az átadón BikeSafe akciót is tartottak.
 
Ásatásokon vesznek részt a múzeumbarátok és számos fémkeresős is segíti a szakmai munkát.
 
A nemzetközi kerékpáros verseny második szakasza Balatonfüredtől Nagykanizsáig tartott.
 
Az önkormányzat első ízben hirdette mega versenyt, nevezni május 31-ig lehet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár