+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ételszentelést és húsvéti misét is tartottak a katolikusok
2021. április 5. hétfő 16:20 - Keszthely
Ételszentelést és húsvéti misét is tartottak a katolikusok
Ételszentelésre és ünnepi szentmisére várták a híveket húsvét vasárnapján a katolikus templomokba. A húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, ilyenkor Jézus feltámadására emlékeznek, aki kereszthalálával megváltotta az embereket. A pandémia miatt idén szabad téren zajlott az ételszentelés és a szentmisék alatt is fokozottan figyeltek a járványügyi szabályok betartására.

A húsvétvasárnap egyik legjelentősebb liturgikus eseménye az ételszentelés. Keszthelyen a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom előtt is sokan gyülekeztek, hogy az ünnepi asztalra kerülő sonkát, tojást és kenyeret megszenteltessék. Az esemény hagyományosan a reggeli első szentmise keretein belül történik, most azonban a koronavírus-járvány miatt erre a mise előtt, szabad téren került sor. A legtöbben fonott, házi szőttessel letakart kosárral járultak a templom elé. Sokaknak régi hagyomány az ételszentelés, amely a húsvét elmaradhatatlan eleme.

„Ez beletartozik a hitnek a sajátosságaiba, tehát a katolikus hitnek. Így gyerekkorunktól kezdve így ünnepeltünk. Akkor nyugodt az ember, amikor betartja a hit szabályait. Ezt így tanultuk mi is gyerekkorunkban.” - mondta Lukács János.

A húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, a templomokban világszerte hirdetik Jézus feltámadását. Keszthelyen is megtartották az ünnepi szentmiséket a katolikus templomokban, amelyeken a járványügyi szabályok betartása mellett vettek részt a hívek. A szentleckében és a prédikációban is felelevenítették Krisztus szenvedését, kereszthalálát majd feltámadását. A katolikus hit szerint Jézus győzelmet aratott a halál felett, kereszthalálával pedig megváltotta az emberiséget a bűntől. Az elmúlt évben a járvány miatt nem voltak nyilvános szentmisék, most azonban a hívek közösen ünnepelhettek húsvétvasárnap.

„A közös hit megvallása erőt ad mindazoknak, akik eljönnek a szentmisére vagy éppen azoknak, akik az online közvetítéseken keresztül bekapcsolódnak a húsvéti feltámadási szentmisébe. Örülünk mindennek, ami számunkra ajándék és a találkozásnak az öröme. Mit kérnék az idei évben magamnak is, szeretteimnek is, és mindazoknak, akik az idén valóban átélik húsvét üzenetét? A lelki kiegyensúlyozottságot mi adja meg számunkra? A Szentírás, melyet fellapozunk és benne találkozhatunk a feltámadás örömhírével.” - emelte ki Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya Plébánia plébánosa.

A húsvéti szentmisén visszatekintettek a nagyhét eseményeire és felelevenítették az utolsó vacsorát is. Elhangzott, nagycsütörtökön este Jézus megtörte a kenyeret és tanítványainak adta, majd ugyanígy elosztotta a bort is. Ezzel jött létre az eucharisztia és az Oltáriszentségben azóta is velünk lévő Krisztus. A húsvét számos hagyományt tartalmaz, amelyek megtartása keretet szab az ünnepnek és elvezethet a lelki békéhez.

„A liturgikus év megünneplése, így a húsvéti asztal megterítése, a díszítés, az ünnepi étkezés, a kalács, a sonka elfogyasztása – megtartva eleink hagyományait. Természetesen ajándék az, hogy eljöhetünk az idei évben itt, a Veszprémi Főegyházmegyében a szentmisére. Ezek az ajándékok – azt gondolom – hozhatják a lelki kiegyensúlyozottságot, amit az Úr akar. Kérdés: mi akarjuk-e?” - tette hozzá a plébános.

Húsvét két napján ünnepi rendben tartották meg a szentmiséket a katolikus templomokban. A Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom közösségi oldalán élőben is követhették a liturgiát mindazok, akik nem tudtak vagy nem kívántak részt venni a szertartáson.      

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár