+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gyümölcsfaoltás szakszerűen
2021. március 25. csütörtök 16:41 - Zalaapáti
Gyümölcsfaoltás szakszerűen
Ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. A néphagyomány szerint ezen a napon kell elvégezni a gyümölcsfák oltását, mert akkor megmarad a növény és jó termést hoz. A környező településeken ilyenkor oltónapokat szoktak tartani, ezek azonban a járvány miatt most elmaradtak. Zalaapátiban viszont tartottak egy szűk körű bemutatót, ahol az oltás gyakorlata mellett számos információt is megtudhattak a meghívott vendégek.

A gyümölcsfaoltás rejtelmeiről beszélt Partics Gyula. A szakember Zalaapátiban tartott egy szűk körű oltónapot, ahol a Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak Leader Egyesület tagjait avatta be a szakma rejtelmeibe. Elhangzott, az oltás inkább gyakorlatot igényel, nem kell hozzá különösebb szakértelem. Ugyanakkor fontos, hogy az oltóvesszőket még nyugalmi állapotban gyűjtsük be. Az alanynál viszont arra kell odafigyelni, hogy a nedvkeringés már meginduljon a növényben, mire az oltásra sor kerül. Partics Gyula elmondta, ma már sajnos egyre kevesebben oltanak, holott fontos lenne megőrizni régi magyar gyümölcsfajtáinkat.

„Igyekszem már elég régóta ezzel foglalkozni, és igyekszem népszerűsíteni a saját környezetemben, amennyire lehet. Valóban a régi világban a parasztember, hogyha azt látta, hogy a szomszédjának vagy a komájának vagy valamelyik ismerősének van egy jobb ízű pogácsaalmája, akkor azt a következő évben megoltotta, mert az övé már kiöregedett vagy éppen nem is volt neki. Tehát majdnem minden családban volt olyan ember, aki ezt meg tudta csinálni. Manapság már ez nincs, nem érdekli az embereket. Sőt, sajnos azt tapasztalom     én magam is, hogyha falun, településeken vásárolnak egy-egy telket, amin vannak öreg fák, akkor az az első dolga az új tulajdonosnak, hogy kivágja ezeket a gyümölcsfákat.” - mondta a szakember.

A különböző oltási módszerek bemutatását követően a bátrabbak maguk is kipróbálhatták az eljárást. A zalaapáti községháza előtt almát, körtét, cseresznyét, de akár berkenyét is olthattak az egyesület tagjai. A hagyomány szerint Gyümölcsoltó Boldogasszony napján kell beoltani a gyümölcsfákat a siker érdekében. Ehhez a naphoz kapcsolódóan rendszeresen szerveznek programokat a térségben, a pandémia miatt azonban idén elmaradtak a rendezvények. Zalaapátiban azonban úgy döntöttek, hogy bár szűk körben, de megemlékeznek erről a jeles napról.     

„A Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak – szép, hosszú nevű leader szervezetünk, amely több mint 20 települést foglal magába – pályázatok bírálata helyi bizottsági ülést szerveztünk. Az egyik tagunk, Partics Gyula, aki előszeretettel oltja a különböző nemes, régi, magyar gyümölcsfákat és gyümölcsoltványokat készít, vetette fel nekem, hogy a mai nap egy nemes nap, egy különleges, régi, hagyományos nap, Gyümölcsoltó Boldogasszony, tartsunk egy egyszerű, szűk körű – a jelenlegi helyzetre való tekintettel – oltónapot.” - tájékoztatott Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere.

Az oltónapon a szakember azt is elmondta, fontos, hogy hasonlót hasonlóval oltsunk, és arra is figyeljünk oda, hogy az összeillesztést megfelelően lezárjuk. Az oltványokat célszerű minél előbb földbe helyezni, hogy megfelelő táplálékhoz jussanak. Partics Gyula azt is elmondta, nagyon szívesen áll bárki rendelkezésére, aki oltani szeretne, hiszen nem titkolt célja, hogy újra népszerűvé tegye a hazai magyar gyümölcsfajtákat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az alkotás mellett felújítanak a táborozók.
 
Vendégünk: kérdezem Molnárné Riskó Erzsébet, a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöké
 
Frontálisan ütközött két személyautó a 76-os főúton Zalacsány térségében.
 
A gyógy- és ivóvizek fontosságát hangsúlyozza a Zalakarosi Fürdő és a Freya Hotel összefogása.
 
Bódi Mária Magdolna születésének 101. évfordulóján rendeztek kerékpáros zarándoklatot.
 
Táborzáró koncertet adott a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár