Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Gyümölcsoltónap Vindornyafokon
2024. már. 6. szerda | Keszthely
Gyümölcsoltónap Vindornyafokon
A hagyományos márciusi gyümölcsoltó nap előtt tartották meg, március 2-án Vindornyafokon a gyümölcsoltó programot az önkormányzat szervezésében. Kiskerttulajdonosok, gazdák ismerhették meg a régi gyümölcsfa fajtákat és sajátíthatták el azok oltását.

Szakemberek segítettek a régi gyümölcsfa fajták megismerésében a vindornyafoki oltónapon. Az önkormányzat közösségi terében megrendezett programra sokan érkeztek. Nemcsak helybeliek, hanem a környékbeli településekről is. Szakmai segítséggel a régi, elfelejtett gyümölcsfajtákat is megismerhették és megtanulhatták a hagyományos ékoltást. A matematika-fizika szakos tekenyei oltómestertől.

"Parasztgyerekként születtem, itt tanultam meg,hogy mit kell a fákkal csinálni. Az oltásnak az a lényege, hogy a zöld része összeérjen, a cambium rész, a fának a szegélye. Az oltást úgy kell előkészíteni, hogy le kell takarítani az alanyt. Ha ékoltással oltunk, akkor keresztbe vágjuk, behasítjuk és a nemes résznek éket vágunk. Ezt az éket beillesztjük a hasítékba és jó szorosan összekötjük. Körülbelül ez a titka az egésznek."- mondta Kiss András.

Folyamatosan figyelték az emberek az oltást és közben a régi gyümölcsészetről is kaptak információt. Bojt Tibor a fiával érkezett a rendezvényre, hogy megnézze a régi oltási technikát.

"Igazándiból a rutint látom, hogy hogy csinálták, és hogy mit csinálnak. Nem sok különbség van az én általam oltott dolgok között,de nagyon jól csinálták, nagyon rutinosak és nagyon sokfajta terményt hoztak."-nyilatkozott Bojt Tibor.

A népszerű rendezvény résztvevői azt is megtudhatták hogyan kell szaporítani a málnát és különböző fűszernövényekkel is ismerkedtek. A 138 fős zsáktelepülésen első alkalommal rendeztek gyümölcsoltónapot. "Hagyományőrzésként kezdtük el a gyümölcsoltó napot. Aminek köztudottan február végén,március elején van itt az ideje amíg nem borulnak nedvre a gyümölcsfák és vad alanyba történik az otás. A modernizált gyümölcsfák sajnos kukorica gyökérnagyságú gyökeret hajtanak. Ezek a vadalanyba oltott vesszők, 100-150 évig elélnek. Találhatóak még régi házaknál, udvarokban,elhagyatott hegyeknél olyan gondozásmentes gyümölcsfák,amik ugyanilyen oltási technikával készültek."- adott tájékoztatást Hág Attila, a település polgármestere.

A hagyományteremtő programon bográcsban főtt babgulyás és jó magyar pálinka mellett cseréltek tapasztalatot a gazdák. A tanultak gyakorlására is van még idő, mert Gyümölcsoltó Boldogasszony napja március 25-én lesz. Azt tartja hagyomány, hogy aki azon a napon oltja a szőlőt vagy a gyümölcsfát az meg fog maradni.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2023. már. 8. szerda 16:27 | Keszthely
Tavasszal időszerű a gyümölcsfák metszése, ebben segít a MATE metszési tanfolyama.
| 2021. már. 25. csütörtök 16:41 | Zalaapáti
Szűk körben tartottak oltónapot Gyümölcsoltó Boldogasszony alkalmából Zalaapátiban.
| 2020. feb. 6. csütörtök 16:19 | Keszthely
Az alma- és a körtefákat, a díszfákat ajánlott metszeni a tél végén, majd a csonthéjasokra kerül sor.
| 2019. nov. 4. hétfő 19:02 | Keszthely
Az őszi időszak a legkedvezőbb a növények ültetésére - legyen az gyümölcstermő vagy dísznövény.
| 2015. ápr. 3. péntek 18:06 | Keszthely
25 őshonos magyar gyümölcsfát oltottak, melyeket a 25 éves Szent Család templom kertjében ültetnek el.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.