Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Őszi kerti munkák: ültetés, metszés, oltás
2019. nov. 4. hétfő | Keszthely
Őszi kerti munkák: ültetés, metszés, oltás
Az őszi időszak a legkedvezőbb a növények ültetésére - legyen az gyümölcstermő vagy dísznövény. Az időjárás is megfelelő: a kellemes meleget követő enyhébb, esős napok is kedveznek a természetnek. A metszés időszaka lezárult.

Az egyik, Keszthely közelében található kertészetben lehet megvásárolni ezeket a szabadgyökeres és földlabdás növényeket. A mostani időszak a legkedvezőbb az ültetésükre. Konténeres növényeket is lehet jelenleg ültetni. Fontos odafigyelni arra, hogy a nedvesség utánpótlás folyamatos legyen számukra. Ez annak érdekében szükséges, hogy biztosabb legyen az eredés.

"Az oltási pont két ujjnyival a föld felett legyen, idáig temessük vissza a növényeket" - ezt a tanácsot Paulinné Bukovics Mariann kertészmérnök adta. Hozzátette: fontos, hogy gyümölcsfák ültetése előtt egy órával be kell áztatni a növény gyökerét, hogy elég nedvességet szívhasson magába. Az ültetőgödörbe ajánlatos trágyát is tenni, majd az ültetés végén sok vízzel kell locsolni. Az átlagosnál melegebb ősznek, az egyre enyhébb teleknek köszönhetően most a védekezésre kell koncentrálni.

"Én mindenféleképpen javaslom az őszi lemosó permetezést a gyümölcstermő növényeken, gyümölcsfákon egyaránt, hogy megakadályozzuk azt, hogy a repedésekben, résekben átteleljenek a kártevők. Majd természetesen kora tavasszal is, lombfakadás előtt is érdemes lesz egy lemosó permetezés, hogy az esetlegesen áttelelő kártevőket ritkitsuk" - tette hozzá a kertészmérnök.

A fákat ilyenkor már nem metszik, ám bizonyos növényeket, például a nyár közepétől virágzó cserjéket ősszel is meg lehet metszeni. A kora tavasszal virágot bontó növényeket, mint például az aranyesőt, japán birset, a citrusféléket viszont már nem szabad. Utóbbi megfelelő gondozás esetén télen is virágzik, illetve gyümölcsöt is hoz.

Paulinné Bukovics Mariann még ezt tanácsolta: "Célszerű ilyenkor visszavágni azokat a mediterrán növényeket, amiket átteleltetünk. Gondolok itt például a leánderre, vagy egyéb olyan virágzó növényekre, sétányrózsára, amik a télen megfagynának, és be kell őket rakni. Így a helyet is tudjuk egy kicsit szűkíteni, ahova őket be tudjuk rakni, hogyha visszametsszük őket."

Az oltás inkább kora tavasszal ajánlatos munkafolyamat. Ilyenkor ősszel visszaáll a növények nedvkeringése, a fák nyugalmi állapotba kerülnek. Manapság egyre inkább az jellemző, hogy a vásárlók a kertészetekben inkább már az eleve oltott fákat keresik. Ha valaki mégis maga szeretné ezt megtenni, érdemes szakember segítségét kérni.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

 

| 2023. nov. 29. szerda 15:33 | Keszthely
Elkezdték az első új fasor telepítését a Keszthely – A fasorok városa programban.
| 2023. nov. 20. hétfő 16:13 | Balatongyörök
Pályázaton kapta a csemetét a Becehegyért és Paphegyért Egyesület.
| 2023. ápr. 11. kedd 17:21 | Gyenesdiás
30 platánt ültettek el a Gyenesi Lidóstrandnál.
| 2022. már. 29. kedd 19:04 | Vonyarcvashegy
Húsz fát ültettek a vonyarcvashegyi strandon.
| 2022. már. 15. kedd 18:46 | Keszthely
Emlékfa ültetéssel és az 1848-as hősök keszthelyi emléktábláinak meglátogatásával emlékeztek Keszthelyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.