+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hamarabb kezdődött el a pollenszezon
2021. március 16. kedd 16:43 - Keszthely
Hamarabb kezdődött el a pollenszezon
Korábban kezdődött el az idei pollenszezon. Az átlagosnál melegebb időjárás miatt már január közepén megjelent a mogyoró, az éger és a tiszafafélék virágpora, melyek már tüneteket is okozhatnak az érzékenyeknél. A pollenkoncentrációt a zalai szakemberek is naponta ellenőrzik.

Már január harmadik hetében megjelentek a legkorábban virágzó növények, mint a mogyoró, az éger, a ciprus- és tiszafafélék pollenjei. Ezeknek azóta is érezhetik a hatásait az allergiások. A pollenkocentráció a térségben ugyanis már elérte a közepes és a magas szintet is. A leggyakoribb tünetek a vizes orrfolyás, a száraz köhögés, a szemviszketés és a könnyezés. Az allergiásoknak javasolt, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a pollenjelentéseket.

A népegészségügyi főosztály épületének tetején elhelyezett pollencsapdát mutatja Antiné Tóth Szilvia. A megyeszékhelyen is naponta ellenőrzik a pollenhelyzetet. Az eszköz segítségével tudják felmérni, hogy a térségben milyen mértékben vannak jelen a különböző pollenek. Az itt található dobban összegyűjtött pollenszemeket mikroszkóp segítségével vizsgálják meg.

„Kis lemezeket készítünk, preparátumokat és ezt mikroszkóp alatt gyakorlatilag megszámoljuk, hogy melyik pollenből hány darabot találunk. Ezeket táblázatba foglaljuk és küldjük fel a Népegészségügyi Központ illetékes osztályának. Ebből ők készítenek egy országos jelentést, illetve nekünk is itt helyben a Zala megyei adatok megvannak, amit mi például az egészségfejlesztési irodáknak is továbbítunk. napi szinten, tehát ők is tudják a lakosságot erről tájékoztatni."

Az adatok bárki számára elérhetőek a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, az efop180.antsz oldalon. A tüneteket okozó növények színesben láthatóak, valamint a koncentráció mértékének megfelelő színű kerettel vannak ellátva. A következő napokra való előrejelzés is megtekinthető. A szakemberek szerint amennyiben az időjárás továbbra is kedvezően alakul, úgy további fajok is megjelennek, melyek tüneteket okozhatnak. Ilyenek lesznek többek között a kőris-, a juhar-, a szil- és a nyárfák pollenjei is. Az egészségügyi szakügyintéző azt javasolja, hogy készüljenek fel az allergiások a megfelelő gyógyszerekkel, és ne zárkózzanak be a négy fal közé, mivel a friss levegő mindenki számára szükséges.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár