Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Megfelelő táplálkozással az allergia ellen
2022. jún. 14. kedd | Keszthely
Megfelelő táplálkozással az allergia ellen
A helyes táplálkozás nagyban segítheti az allergiás tünetek enyhítését. Az alternatív gyógymódokkal nem erősíteni, hanem harmonizálni kell az immunitást. Magyarországon egyre többen szenvednek a tünetektől, de még az európai átlag alatt van a hazai allergiások aránya.

A záporok, zivatarok csökkenthetik a levegőben az allergén növények pollenkoncentrációját. Ilyenkor fellélegezhet az allergiások többsége.

Kaszás Ramóna: „Nekünk allergiásoknak ez az eső egy kicsit megnyugvást jelent, mert ebben az időjárásban annyira nem vészes a dolog, de amikor fúj a szél, meg süt a nap akkor sokkal durvábbak a tüneteink.”

Az eső kedvez a gombaféléknek. Bár Keszthely térségében is sok volt a csapadék az elmúlt időszakban, a spórások pollenkoncentrációja jelenleg csak Budapesten és Pest megyében magas. A Nemzeti Népegészségügyi Központ pollenjelentése szerint most átmeneti időszak van, országosan viszonylag alacsony a pollenterhelés.Az allergia egy túlfokozott védekezési reakció. A televíziónk által megkérdezett szakorvos szerint a szervezetet olyan állapotba kell hozni, hogy ne legyen hajlamos a túlreagálásra. A megoldás: ne vigyünk be idegen anyagokat a szervezetünkbe.

Dr. Bőcskei Ágota, általános- és gyermek fül-orr-gégész: „Ezek elsősorban a táplálékainkban vannak úgy látom és nem akarok itt senkiben meghasonlást okozni,d e például ebben az egyik legnagyobb felelős úgy látjuk, hogy a tej, tejtermékek sajnos. A gabona alapú szénhidrátoknak az ilyen korlátlan használata,a mik ilyen gyulladásos állapotba hozzák a szervezetet, amitől már eleve egy ilyen túlreagált gyulladásos módozatba van és ha érkezik egy ártalmatlan pollen, akkor az már nagyon heves helyi tüneteket is kivált.”

A megfelelő táplálkozással további gondoktól óvhatják meg magukat a pollenre érzékenyek. Egyes légúti allergiák esetében fennáll a keresztallergia veszélye.

„Ha bizonyos zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk, ugyanúgy allergiás tüneteket produkálhat. Például csalánkiütést, ekcémás tüneteket, vagy akár bármilyen emésztőrendszeri tüneteket. Ilyen például parlagfű esetében az uborka, a paradicsom, vagy a sárgadinnye, dinnye, ezek a leggyakrabban allergizálóak ilyenkor. Ezeknek az elkerülése vagy inkább a zöldségek, gyümölcsök megválogatása lenne a lényeg ebben az esetben” - nyilatkozta Völler Judit dietetikus. 

Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk országosan a közepes-magas tartományban alakulhat.Most különösen fontos az udvarokban, útszéleken, árokpartokon a fűnyírás, kaszálás. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy allergiás egyén lehetőleg ne végezzen ilyet és a közelben se tartózkodjon.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. júl. 26. szerda 17:26 | Keszthely
A Zala Vármegyei Kormányhivatal munkatársai naponta végzik a pollenek monitorozását.
| 2022. jún. 14. kedd 17:37 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Wágenhoferné Pohl Magdolna természetgyógyász.
| 2022. jún. 9. csütörtök 16:07 | Keszthely
Az oltóanyagot anafilaxiás sokk esetén tudják használni a nevelők.
| 2021. már. 16. kedd 16:43 | Keszthely
Az átlagosnál melegebb időjárás miatt már megjelent a mogyoró, az éger és a tiszafafélék virágpora.
| 2020. jún. 16. kedd 17:08 | Keszthely
Nem csak közegészségügyi, mezőgazdasági problémát is okozhat a gyomnövény.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Szignatúra
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.