Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Tüneteket okoznak a pollenek
2023. júl. 26. szerda | Keszthely
Tüneteket okoznak a pollenek
Nincsenek könnyű helyzetben az allergiások, több növény pollenje okoz tüneteket. A Zala Vármegyei Kormányhivatal munkatársai naponta végzik a pollenek monitorozását. Jelenleg a gombák és a csalánfélék részecskéi vannak legnagyobb mennyiségben a levegőben, de hamarosan már a parlagfűre érzékenyeknél is megjelenhetnek a kellemetlenségek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb jelentése szerint az átvonuló hidegfront miatt a csapadékos területeken átmenetileg enyhült a pollenterhelés. Ennek ellenére a csalánfélék virágpora a közepes-magas tartományban van, a pázsitfűfélék pollenszórása viszont túljutott a tetőzésen. A parlagfű koncentrációja jellemzően még alacsony, de az esős idő elmúltával újra emelkedésre lehet számítani. A szakemberek szerint augusztus elejétől már országszerte okozhat tüneteket az érzékenyeknél. Sok allergiás felkészült a pollenszezonra.

„Szokott elég gyakran fújni a szél és úgy szoktam, hogy, hát igen, mint most, kicsit be szokott könnyezni a szemem, illetve allergia gyógyszer is szokott ilyenkor mindig nálam lenni. Illetve, ha tudom, hogy jövök dolgozni reggelente szoktam bevenni. Apukám is elég érzékeny, szóval ez egy kicsit családi vonás is. Illetve orrspray-vel is mindig szoktam készülni, hogy ne legyen semmiféle gond ebből.” - mondta el Léránt Kata.

A háziorvosok azt javasolják, hogy már a tünetek megjelenése előtt készüljenek fel az érintettek. Segítségükre van a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos pollennaptára, valamint az online elérhető Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer is. Itt napi, illetve órás bontásban is meg lehet nézni az előrejelzést. Hazánkban akár 2 millió embert is érinthetnek a tünetek, melyek közül a leggyakoribbak a szemviszketés, könnyezés, orrfolyás és a torokkaparás.

„Hogyha esetleg a pollen egy érzékenyebb tüdőfelülettel találkozik, akkor kezeletlen esetben a pollenallergia akár asztmatikus tüneteket is okozhat. Ez mellkasi nyomással, fulladással, köhécseléssel, sípoló légzéssel járhat. Tehát összességében egy nagyon kínzó betegség. Hogyha orrdugulással alszik valaki, tehát az éjszakai alvását is zavarja, akkor következményesen nappal fáradtabb lesz, aluszékonyabb, koncentrációzavarokat okozhat. Tehát másodlagosan szövődményként azért eléggé befolyásolja az életminőséget.” - ismertette Dr. Bába Marianna háziorvos.

A háziorvos hozzátette, ha hosszú ideje fennálló kezeletlen orrnyálkahártyát érintő pollenallergia áll fenn valakinél, akkor akár orrpolipok is kialakulhatnak, melyek műtéti kezelést igényelnek. Felhívják a figyelmet, hogy a pollenszemek a nedves ruhákon könnyen megtapadnak, ezért az allergiásoknak nem tanácsos a szabadban teregetniük.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2022. jún. 14. kedd 14:22 | Keszthely
Nem mindegy, hogy mit eszik, aki szenved a pollenektől.
| 2014. ápr. 19. szombat 05:12 | Keszthely
Vannak, akik könnyes szemmel várják a tavaszt - az allergia miatt. Hamarosan itt a szezon.
| 2020. jún. 16. kedd 17:08 | Keszthely
Nem csak közegészségügyi, mezőgazdasági problémát is okozhat a gyomnövény.
| 2017. aug. 10. csütörtök 15:47 | Keszthely
Hazánkban a lakosság 20%-a szenved allergiától, ezeknek a többségét a parlagfű okozza.
| 2015. aug. 7. péntek 09:45 | Keszthely
Itt a parlagfű "szezon". Kétmillió ember szenved a virágzásakor. Időben meg kell kezdeni a növény irtásá
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.