+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felújítják a Szent Mihály-dombi kápolnát
2021. január 15. péntek 14:49 - Vonyarcvashegy
Felújítják a Szent Mihály-dombi kápolnát
Felújítják a Szent Mihály-dombi kápolnát. A plébánia 80 millió forint kormányzati támogatást kapott a munkálatokra. A hírt Manninger Jenő országgyűlési képviselő jelentette be közösségi oldalán. A politikus elmondta, fontos, hogy minél jobb állapotban tudják fenntartani a környékbeliek és a turisták kedvelt helyét. A kápolna turisztikai és szakrális szempontból is fontos, az istentiszteletek mellett számos kulturális eseményt tartanak itt.

A legenda alapján 1729 telén jégtábláról megmenekült halászok, fogadalomból építették a kápolnát. A történészek szerint azonban 1622-ben már kápolna állt a Szent Mihály-dombon. Többszöri átépítés után az 1860-as években nyerte el jelenlegi formáját az építmény. Jelentősebb felújítások a 2000-es évek elején történtek utoljára.Január 7-én jelentette be a térség országgyűlési képviselője, hogy 80 millió forintos kormányzati támogatást kapott a plébánia a felújításra.

„Nyilván ennek az előmunkálataiban sokan részt vettek; az önkormányzat vagy akár a Szent Mihály-hegyet védő egyesület. Sok embernek köszönhető a lobbi munkája. Végülis Soltész Miklós államtitkárral is sikerült beszélni – ennek is köszönhető ez a támogatás, hogy ezt az ékkövet minél jobb állapotban tudjuk fenntartani” - nyilatkozta televíziónknak Manninger Jenő. 

A beruházáshoz szükséges tervek, dokumentációk kidolgozása megkezdődött. A külső és belső homlokzat felújítása mellett a tervek közt szerepel a csapadékvíz-elvezetés kiépítése és egy elektromos orgona beszerzése is. Deák Ákos plébános elmondta, a felújítási tervek kidolgozása már a korábbi években megkezdődött. Hangsúlyozta, a műemlék- és természetvédelmi szempontokat is figyelembe kell venni a felújításnál.  A plébánia becslése szerint évente több tízezer ember sétál fel a Szent Mihály-dombra akár szabadidős vagy éppen vallási célból. 

„A kápolnában a katolikus esküvők száma meghaladja a negyvenet. Ami nálunk nagy létszám. Ezen kívül itt ökumenikus módon is vannak esküvők. Szívesen jönnek fel ide az istentiszteletekre is” - tudtuk meg Deák Ákos plébánostól. 

A plébánia, az önkormányzat és a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület számára is fontos a kápolna környékének jelenlegi csodálatos, egyben meghitt jellegének megőrzése. A civil szervezet is sikeresen pályázott, nyolcmillió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak egy hazai banktól. A településvezetéssel karöltve egy vizesblokkot és családbarát pihenőhelyet szeretnének létesíteni a domb északnyugati lábánál.

Pali Róbert polgármester: „Vonyarcvashegy önkormányzata ehhez egy több mint nyolcezer négyzetméteres területet vásárolt meg, közvetlenül a domb alján. Azon a területen szeretnénk ezeket a létesítményeket, illetve a családbarát helyet kialakítani. Természetesen összhangban minden résztvevővel. Most az előkészületi munkák folynak.”

Jelenleg az egyeztetési folyamatok zajlanak. Jövő héten kezd munkamegbeszélést a plébánia és az önkormányzat. A benyújtott tervek elbírálása után dől el, hogy mikor kezdődhet meg a kivitelezés. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Első alkalommal rendezték meg a “Hévízbivaly Duatlon” névre keresztelt versenyt a Hévízi-lefolyónál.
 
Az Ady Endre és a Malom utca között kap új útburkolatot a forgalmas útszakasz.
 
A Madárpark és Pálmaház kapuit be is zárták, jelenleg az óvintézkedéseket végzik.
 
Dosztojevszkijről hallhattak előadást a Fejér György Városi Könyvtárban.
 
Idén első alkalommal várják a látogatókat télen is a gyenesdiási piacon, az adventi hétvégéken.
 
A Balaton Színházban színes produkciókkal és útravaló gondolatokkal tették meghitté az ünnepet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár