+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Legfontosabb a védekezés
2020. december 21. hétfő 19:04 - Keszthely
Legfontosabb a védekezés
Bár folyamatosan azt halljuk, olvassuk, hogy a koronavírus elleni védekezésében a legnagyobb szerepe az emberek fegyelmezettségének, a szabályok betartásának van. Mégis sokan fittyet hánynak a figyelmeztetésekre. Az ünnepek közeledtével a családok nagy része a boltokat járja és valószínű, hogy a látogatások is gyakoriak lesznek. Dr. Nyárádi Attila főorvos is az óvatosságra inti a lakosságot.

Dr. Nyárádi Attila az 1918-as fertőzéshullámhoz a spanyolnáthához hasonlítja  a Koronavírus több hullámos terjedését. Mint mondja azóta nagyon sokat fejlődött az orvostudomány, de nem elég a jelenlegi helyzetben a figyelmeztetés. A szabályokat be is kell tartani, a prevencióra nagy figyelmet kell fordítani.

"Ha csak lehet és tudjuk azt, hogy a környezetünkben COVID-os beteg van – szomszéd, munkatárs- akkor nem megyünk a közelükbe. Szerencsés esetben zárlat alatt is vannak. Egyébként viszont a távolságtartás a legfontosabb. Fontosabb, mint a maszk. Ha közel vagyunk egymáshoz, akkor természetesen maszkot kell hordanunk, vagy ha bemegyünk bármilyen üzletbe, ott nyilván nem tudjuk elkerülni a közelséget! Különböző félék lehetnek, többféle anyagból. Ha szövetet használunk, én javasolnám- nem sokat ér a kimosás, nem sokat ér a fertőtlenítés - ha hazamegy az illető forró vasalóval a külsejét, belsejét. A forró vasaló elpusztítja a vírust."- mondta el Dr. Nyárádi Attila főorvos.

Ha a két alapvető védekezést betartjuk kicsi az esélye a megfertőződésnek. Nagyon fontos továbbá a pszichés felkészültség is. Ha a vírust bármelyik ismert tünete, fulladásos köhögés, magas láz, íz és szagvesztés, vagy szokatlan ízület, izomfájdalom és gyengeség jelentkezik nagy a valószínűsége, hogy elkaptuk a vírust. Ebben az esetben azonnal hívni kell a háziorvost.

"Elég nehéz az influenzától történő elkülönítés. Az influenza –azt lehet mondani- talán-talán hamarabb jelentkezik amikor belénk költözött. Viharosabb tünetekkel és nem annyira sokszínű, sokféle jellel és tünettel, mint a COVID vírus. A COVID 19. Tehát gyorsan levágja az embert. Torokfájdalom, fejfájás, végtag fájdalom, ízületi fájdalom, magas láz és két, három nap alatt megkönnyebbülhetünk."- mondta a főorvos.

A koronavírus is mint az influenza, cseppfertőzéssel terjed. Ezért is fontos a maszk viselése a távolság és a higiéniás szabályok betartása valamint az immunrendszer erősítése. A megelőzésre hamarosan rendelkezésre áll az oltóanyag. A legmodernebb a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett messenger RNS típusú oltóanyaggal hamarosan megkezdődnek az oltások. Az oltásró Nyárádi doktor a következőket mondta.

"Ennek az egésznek az a lényege, hogy nem várjuk meg a vírust, míg eléri a szervezetünket. Hanem legyártjuk a vírus egyik koronafehérjének a messenger RNS-ét, ami felelős a fehérjeképzésért. Ezt adjuk be- ez az oltóanyag. A sejtjeink elkészítik ezt a vírusfehérjét, ez a vírusfehérje kijut a keringésünkbe és szembetalálja magát egy óriási hadsereggel. Ez pedig nem más mint az immunrendszerünk és az immunrendszer azonnal elkezd termelni ellene ellenanyagot."

A tömeges oltás hazánkban jövőre indulhat el. Addig is fegyelmezettnek kell lennünk egészségünk érdekében. Az ünnep időszakára se hagyjunk fel a védekezéssel. Ha felelőtlenek vagyunk, a környezetünket is veszélyeztetjük.

Hegedüs Éva- Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus