+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kezdődhet a disznóvágás
2020. november 30. hétfő 11:14 - Keszthely
Kezdődhet a disznóvágás
Disznóvágás, házasság jóslás és halászati tiltónap, ezek mind András-naphoz, azaz november 30-hoz köthetőek. A Balatoni Múzeumban több emléktárgy is megtalálható ezekkel kapcsolatosan. A néprajzosok szerint Márton-nap után ez volt korábban is a következő húsevő időszak. Szent András Keszthelynek is fontos szentje volt.

Egy régi hurkatöltőt mutat Gyanó Szilvia néprajzkutató. A hagyományok szerint ugyanis András-napján, azaz november 30-án kezdődött meg a disznóvágás. A Balatoni Múzeumban több hasonló töltő is megtalálható, például Gyenesdiásról vagy Balatongyörökről. Ez a kellék elengedhetetlen volt a hurka- és a kolbásztöltéshez. A mai tekerős társaihoz képest jóval nagyobb erőfeszítés volt szükséges a működtetéséhez.

„András-nap a disznóvágásoknak a kezdete. Ugye itt a környékünkön is az egész huszadik században nagyon fontos alkalom volt a disznóvágás, hiszen Márton-nappal levágták a libákat, kacsákat és a következő jó húsevő időszak, az a disznótor. Ami elmaradhatatlan része mindig a disznóvágásoknak. A disznóvágások egyébként hagyományosan pálinkázással szoktak kezdődni, jó korán reggel. Fontos, hogy hideg legyen. Ugye régi időben még nem volt áram. nem volt hűtőszekrény, akkor nagyon fontos volt, hogy minél előbb elvégezzék ezt a munkát és minél hidegebbe.”

A hurkatöltők mellett a zsírszűrő kanál, mely a tepertőkészítéshez volt szükséges, a bárdok, a húsvillák és természetesen nagy kések is megtalálhatóak a gyűjteményben. Ezek mind elengedhetetlenek voltak és modern változatban, ma is azok a disznóvágáshoz. András napja emellett házasság jósló nap is volt, ehhez azonban a lányoknak egész nap böjtölniük kellett.

„András-napon is szoktak trágyadombra állni és ahonnan a kutyáknak az ugatását hallották, abból az irányból érkezett a kérő. Vagy pedig reggel kimentek a kiskapuba, ahonnan érkezett, arról jön majd a kérő vagy amilyen nevű ember jön, olyan nevű lesz majd nekik a kérőjük. Nagyon hasonlóak ezek a szokások más jeles napokhoz kapcsolódó férjjósló praktikákhoz. Hát a lányok azok szerették előre tudni, hogy mire számítsanak.”

Szent András Keszthelynek is fontos személye volt, mivel az egykori halászcéhnek volt a védőszentje. Ezért november 30-án tilos volt a halászat, azonban szentmisére kellett mennie a halászoknak a Szent Márton templomba. A keszthelyi halászcéh 1713-ban alakult. 1884-es feloszlatásukig 251 halászt sorolnak fel a tagok között az iratok. Emléktárgyaik ugyancsak a Balatoni Múzeum állandó kiállításán tekinthetőek meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az elkövetőt egy órán belül elfogta a rendőrség, előrterjesztik letartóztatásának indítványozását.
 
A szervezet is cstalakozott a világméretű Jerusalema tánc-kihíváshoz.
 
A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége több mint 4 évtized munkáját ismerte el.
 
A tavaly év végi enyhe időjárás miatt kevesebb madárral lehetett találkozni az etetőkben.
 
A Balaton-part fejlesztésével kapcsolatban várja a város vezetése a lakosság javaslatait.
 
A világ legdrágább gyógyszerére gyűjt kisfiúk gyógyulásáért a Horváth család.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár