+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A modern és pasztellszínű adventi koszorúk a népszerűek
2020. november 27. péntek 18:11 - Keszthely
A modern és pasztellszínű adventi koszorúk a népszerűek
A pasztellszínek a legnépszerűbbek idén is az adventi koszorúk tekintetében. A vásárlók a hagyományos mellett keresik a különleges koszorúkat is, így a toboz alapút vagy az üvegtányérra épített fajtákat. A néprajzkutatók azt mondják, az adventi koszorú és a lakás díszítése a ’90-es években vált elterjedté hazánkban, mára pedig már reneszánszát éli.

Adventi koszorúk széles tárháza várja a vásárolni vágyókat idén is. Sokan vállalkoznak arra, hogy maguk készítsék el családjuk számára a koszorúkat, de akiknek nincs elég idejük vagy kézügyességük, azok különféle színű és formájú koszorúkból válogathatnak. Az egyik keszthelyi virágboltban évről évre számos kreációval kápráztatják el a vásárlókat, amelyek Hamarics Cintia fantáziáját dicsérik. A virágkötő azt is elárulta, hogy mik az idei trendek.

„A színek tekintetében egyre többen kedvelik a különböző pasztellszíneket, például a halvány rózsaszínűt, a krémszínt, a szürkének a világosabb árnyalatát vagy akár a fehéret. Gyertyákból nagyon sokféle változat van, vannak különböző figurás gyertyák, például a róka, a süni, a jegesmedve vagy akár a házikó, amik nagyon szépen díszítik ezeket az adventi koszorúkat.” - tájékoztatott a Viva Virág virágkötője.

A virágboltban számos kellék megtalálható, amelyekből otthon is elkészíthető az adventi koszorú. Vannak miniatűr fenyőfák, különböző figurák – például rénszarvas vagy szánkó, de feliratos dekorációt is lehet találni. Emellett a termények széles tárháza is rendelkezésre áll. Gyertyákból is nagy a választék, hagyományos, színes és különböző formájú is van.

Az adventi koszorú és a lakás feldíszítése az újabb hagyományaink közé tartozik. Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója azt mondja, a ’90-es éveket megelőzően nem volt divat az adventi időszakban dekorálni, eleink csak a karácsonyfát és az ünnepi asztalt díszítették fel. Az adventi koszorú használata is erre az időszakra tehető.

„Az 1990-es években kezdett el terjedni német területről. Német evangélikus szokás volt ez eredetileg és eredetileg ahány adventi nap van, annyi gyertyaszál volt. Aztán a ’90-es évek óta egyre divatosabb, egyre elterjedtebb, most már közösségi adventi koszorúkat is láthatunk tereken kiállítva vagy éppen a templomik előtt vagy bent a templomokban. Érdekes, hogy az eredeti színösszeállítás az a rózsaszín és a lila.” - tette hozzá a néprajzkutató.

A lila a bűnbánatnak és a böjtnek a színe, a rózsaszín pedig az örömé. A színek szimbolizálják mindazt, amit megélünk az advent alatt. Ennek ellenére a szakemberek úgy látják, ezek a legkevésbé népszerűek, ehelyett az arany, az ezüst, a zöld és a bordó keresettebb. A boltok kínálatában még az első vasárnapot követően is megtalálhatók a koszorúk.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az elkövetőt egy órán belül elfogta a rendőrség, előrterjesztik letartóztatásának indítványozását.
 
A szervezet is cstalakozott a világméretű Jerusalema tánc-kihíváshoz.
 
A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége több mint 4 évtized munkáját ismerte el.
 
A tavaly év végi enyhe időjárás miatt kevesebb madárral lehetett találkozni az etetőkben.
 
A Balaton-part fejlesztésével kapcsolatban várja a város vezetése a lakosság javaslatait.
 
A világ legdrágább gyógyszerére gyűjt kisfiúk gyógyulásáért a Horváth család.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár