+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ne etessük a vízimadarakat!
2020. november 17. kedd 19:04 - Keszthely
Ne etessük a vízimadarakat!
A vízimadarak etetésével sem nyáron sem télen nem segítünk, sőt a hattyúknál különösen árthatunk. Kialakulhat náluk az angyalszárny és életképtelenné válnak. Világszerte küzdenek a hatóságok A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is régóta kéri a lakosságot, gyakran figyelmeztet is, hogy nem szabad etetni a tópartokon a vízi madarakat, mert akár el is pusztulhatnak, ha kenyeret kapnak.

A nyári időszakban is, de télen különösen megfigyelhető, hogy a Balaton partján kirándulók kenyérrel, pattogatott kukoricával etetik a hattyúkat. Szinte családi programmá vált a vízimadarak etetése. Pedig sok helyen tiltótábla is jelzi, hogy nem szabad. A vízimadaraknak a kenyérfélék nem a természetes táplálékuk.

"A hattyúk is és a récék is növényi táplálékot fogyasztanak természetes körülmények között. A kényér, a búza alapú dolgok pedig igen károsak részükre. Hiánybetegséget okozhatnak, ez az angyalszárny betegség. Emellett ha csoportosulnak, nagyobb a fertőzésveszély. Egy – egy madár átadja a többinek. Ez szintén- az ilyen csoportosulás – nem természetes. Itt maradhatnak a folyamatos etetés mellett télire. Holott ezek a hattyúk természetes körülmények között a fagyok beálltával, a vizek befagyásával délebbre vonulnak ahol nyílt vizek vannak."- mondta Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala Megyei Helyi Csoportjának titkára.

A bütykös hattyú a 80-as években települt vissza hazánkba, több évtizede jelent meg a Balatonnál is. Egyre nagyobb az állomány, de nem szeretni, tisztelni kell a madarakat és abba beletartozik, hogy nem ártunk nekik az etetésükkel ami ráadásul a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási készségüket is legyengíti- mondta el Darázsi Zsolt.

"Gyakorlatilag a Kis-Balatont, a Balatont elfoglalták. Itt területileg a párok a megfelelő területen tartják a revédeket maguknak fészkelési időszakban,így telített mind a két vízfelület. Ezenkívül vannak még olyan madarak amelyek nem csoportosulnak de itt vannak. Tehát a telítettsége teljesen tele van. A probléma az is, hogy nagyon sok horgász eleséget felszednek. Ez állandó betegségeket jelent, további fertőzéseket."- adott tájékoztatást a szakember.

Az etetésükkel helyhez is szoktatjuk a vízimadarakat. De a hideg télben belefagyhatnak a Balatonba. A jég miatt nem találnak táplálékot. Lefogynak, legyengülnek és elpusztulnak. Ez komplex probléma, aminek egyedüli okozója az ember.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár