+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Régen és ma a könyvtárakban
2020. október 7. szerda 13:49 - Keszthely
Régen és ma a könyvtárakban
Az Országos Könyvtári Napok programjaihoz kapcsolódva Keszthelyen is több rendezvény várja a könyvtárak látogatóit. A Fejér György Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában szerdán könyvtári retroságokkal találkozhattak a gyermekek egy játékos foglalkozás keretében.

Magyar Szilvia gyermekkönyvtáros azt a címjegyzékkönyvet mutatja, ami ma is jó útmutató a könyvtári nyilvántartásban. A régi könyvek a múltból. Amiknek elsárgult, kézzel írt lapjai nagy segítséget nyújtottak a könyvtárosoknak. A Fejér György Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában harmadik osztályos tanulók ismerkedhettek egy játékos foglalkozás keretében.

"A gyerekeknek szeretnénk egy kicsit megmutatni, hogy hogyan volt régen. Hogyan történt másként az állományba vétel, a kölcsönzés. Tehát az egész könyvtári folyamatot szeretném játékosan bemutatni a gyerekeknek,hogy kicsit belepillantsanak a múltba és össze tudják hasonlítani a jövővel, ill. a jelennel, hogy megnézzék mi a különbség. Melyiknek mi az előnye és mi a hátrány. Én azt érzem, hogy mindennek van előnye és hátránya is és,hogy ők ebbe egy picit belelássanak."- mondta el Magyar Szilvia.

A foglalkozás egyik legizgalmasabb része a gyermekkönyvtár legrégebbi kötetének megismerése volt. A 11-es sorszámmal nyilvántartott 1959-ben kiadott Jókai írásait összefoglaló kötet, ami még mindig kölcsönözhető a könyvtárban. De a kicsik megismerhették az állomány ellenőrzését és megóvását is. Megtudhatták hogyan történt a kölcsönzés, hogyan építettek katalógust régen és hogyan készül ma a katalogizálás. A gyerekek nagyon aktívak voltak a feladatok megoldásában. Szívesen beszéltek az olvasás öröméről, kedvelt regényükről is.

"A Ruminit szeretem olvasni és az a története, hogy egerekről szól. Egy egérről, aki felszáll a hajóra,s akkor kalandokon jut át. Mondjuk benne ragad ilyen tükörben meg mondjuk sárkányöblön kell átmennie. Meg olyan kalandokon, ami kicsit ilyen életveszélyes."- mondta el Horváth Hanna.

A régi könyvtári használathoz szükséges tárgyak, adatlapok, azok tartalma sokat elárult arról is, hogy a könyvtárosok  a számítógépek használata előtt kézzel vagy írógéppel írták a dokumentumokat, amiből mindent megtudhatott az olvasó és nagy segítség volt könyvtári adatbázisban vagy a  leltárban.

"Az tetszett nekem a legjobban amikor ezeket  a cédulákat húzkodtuk ki. - Mit tanultál belőlük?- Azt, hogy hogyan keresték régen a könyveket."- mondta Domonkos Bendegúz.

A régi könyvek, könyvtári eszközök, címleltárkönyvek  megismerésére ma már csak antikváriumokban, rendezvényeken van lehetőség. Így a keszthelyi Gyermekkönyvtár könyvtári retroságok foglalkozása nem csupán élményt adott, hanem közelebb vitte az alsós tanulókat az olvasóvá váláshoz, segítséget nyújtott az olvasási igény kialakításában.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Véget ért az olimpia Major Veronika számára, a keszthelyi sportlövő a 35. helyen végzett sportpisztolyban
 
Immáron negyedik alkalommal vehetnek részt középiskolások a nyolc napos ingyenes táborban.
 
Idén már 13-an fulladtak bele a Balatonba, a legtöbb esetben segíthetett volna, ha viselik a mellényt.
 
A felsőoktatási képzésben megkezdődött a pótfelvételik időszaka, így a keszthelyi Georgikon Karon is.
 
Lovasprogramokkal, argentin tangó show-val, színházi előadással és koncertekkel is készülnek a szervezők.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár