Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Egy polihisztor Festetics
2020. okt. 2. péntek | Keszthely
Egy polihisztor Festetics
Az óvodai nevelés egyik elindítója, Zala megye adminisztrátora, a Nemzeti Színház igazgatója, sikeres zeneszerző – ez mind Festetics Leó. Az arisztokrata család 1800-ban született, kevésbé ismert tagját Pelcz István mutatta be a könyvtár közönségének. Keddi előadásában a szerkesztő-tanár kifejtette, Leó több olyan építőkockát tett hozzá a magyar kultúrához és politikai életéhez, melyek mindenképpen érdemessé teszik, hogy jobban megismerje őt a nagyközönség.

Festetics Leó az arisztokrata család kevésbé közismert tagja. A tolnai születésű gróf azonban sokban kötődik Keszthelyhez és szerteágazó volt tevékenysége. Ezért gondolta úgy Pelcz István, hogy bemutatja a nagyközönségnek. A könyvtárban tartott előadásán elmondta, a Georgikont és Helikont alapító György gróf volt a gyámja a fiatal Leónak.  

Pelcz István: „Gyakorlatilag elhunyt szülei helyett gondoskodott a fiatalemberről, illetve az ő neveléséről. Ami szomorú aktualitást ad még az ő róla való beszédnek az az, hogy Festetics György tulajdonképpen ő hozzá indult az internátusba látogatóba, amikor rosszul lett, majd meghalt. Tehát mondhatni, hogy a családból az utolsó volt, akivel halála előtt szókat váltott és aki ott volt mellett, amikor búcsúzott az élettől.”

Az előadáson elhangzott, hogy Festetics Leó az óvodai nevelés egyik elindítója volt, de Zala megye adminisztrátori feladatait is ellátta. 1852–54 között a Nemzeti Színház igazgatója volt, mely idő alatt több újítást is bevezetett.  Pelcz István hangsúlyozta a gróf zeneszerzői munkásságát, melynek nívóját jól fémjelzi, hogy Pásztor lakodalmasát és Spanyol szerenádját maga Liszt adaptálta zongorára.  Pelcz István szerint egyfajta polihisztornak is lehet tekinteni Leót: „Tény az, hogy igaziból nagyot Festetics Leó nem alkotott, viszont több olyan építőkockát tett hozzá a magyar kultúrához, a magyar politikai élethez, amit ha összeteszünk egy zanzába, akkor ő mellett nem kell, nem szabad elmennünk említés nélkül.”

Pelcz István a Nyugat-Balatoni Kalendáriumban írt már Festetics Leóról. A szerkesztő azt is elárulta, hogy talált egy cári katonatiszt és egy világutazó Festeticset, akik szintén kevésbé ismertek a nagyközönség számára. Mindkettejükről az idei kalendáriumban fog írást megjelentetni Pelcz István.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2022. dec. 2. péntek 17:19 | Keszthely
A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről.
| 2022. ápr. 8. péntek 18:01 | Keszthely
A Nyugat-balatoni Kalendárium szerkesztője 68 éves volt.
| 2021. dec. 10. péntek 16:14 | Keszthely
A szerkesztők idén is érdekes olvasmányokat kínálnak a közönségnek.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
A Balatoni Borrégió ügyeiről értekeztek
| 2024. máj. 9. csütörtök 19:15 | Keszthely
Országos rendezvénysorozat keretében kaphattak választ a kérdéseikre a gondosóra iránt érdeklődők.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.