+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hosszú távú célokat fogalmaz meg Keszthely klímastratégiája
2020. október 2. péntek 15:04 - Keszthely
Hosszú távú célokat fogalmaz meg Keszthely klímastratégiája
A levegőszennyezés csökkentése, a zöldfelületek és megújuló energiaforrások hasznosítása, valamint a csapadék- és szennyvíz-elvezetés kérdésköre is szerepel Keszthely klímastratégiájában. A szeptemberi testületi ülésen elfogadott dokumentum rövid-, illetve hosszú távú célokat fogalmaz meg. A szakemberek szerint ez a stratégia kiváló alapot nyújt a jövőbeli fejlesztésekhez.

Keszthely klímastratégiája azt fogalmazza meg, hogy mely területeknek szán a jövőben kiemelt szerepet a város; ilyen például a közintézmények és lakóépületek energetikai korszerűsítése megújuló energiafelhasználással kiegészítve. Prioritást élvez a közösségi közlekedés javítása, mellyel csökkenthető lenne az üvegházhatású gázok kibocsátása. Hasonló célt szolgál a kerékpáros és gyalogosbarát fejlesztések előtérbe helyezése, vagy akár a biogáz termelő kapacitás bővítése. A dokumentumban szerepel még például a csapadék- és szennyvíz-elvezetés kérdésköre is és a zöld infrastruktúra fejlesztése. Magyarország Kormánya nem országos, hanem térségi szintű klímastratégiák kidolgozását támogatta, így tudott pályázati forrást nyerni Keszthely városa a helyi stratégia kidolgozására. 

Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő: „Ez egyértelműen jó lesz a városnak, hogy ez a dokumentum elkészült, ugyanis Keszthely Város Önkormányzatának és a mostani városvezetésnek a környezettudatosság nagyon fontos szerepet játszik a programjában. A környezetvédelmi, természetvédelmi kérdéseket mind szeretnék előtérbe helyezni az elkövetkezendő évekbe. Ahhoz, hogy Keszthely egy jó gyakorlat lehessen, ahhoz elengedhetetlen egy ilyen klímastratégia megléte. Szerintem sikerült minden olyan alap prioritást beletenni ebbe a dokumentumba, amivel mi majd sikerrel tudunk építkezni a jövőben.”

Sáringer-Kenyeres Marcell hangsúlyozta, a jövőben megvalósuló fejlesztésekhez egy kiváló alap lesz a klímastratégia. A környezetügyekért felelős önkormányzati képviselő is véleményezte a dokumentumot. A szakember hozzátette, augusztusban egy workshop keretében szakemberek, civilek is elmondhatták kiegészítési javaslataikat a stratégiával kapcsolatban.

„Pontosan ezért kerültek bele utána fontosabb pontok, amelyeket szeretnénk, ha prioritást élveznének a klímastratégiába, mert ha megvan ez a prioritás, akkor a jövőben sikerrel tudunk rá építkezni különböző pályázatokkal esetleg, vagy pedig különböző együttműködésekkel” - tette hozzá a környezetügyekért felelős önkormányzati képviselő.

A stratégia rövid-, illetve hosszú távú célokat fogalmaz meg, egészen 2050-ig. Az alapdokumentumban ezek mellett helyzetértékelést, elemzéseket fogalmaztak meg a készítők. E mellett a turizmus helyi kérdésével, a klímaváltozás térségre gyakorolt hatásaival is foglalkozik Keszthely klímastratégiája.

 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus