A szepetneki csapat nagy erőkkel készült a sármelléki főzőversenyre, a hagyományos recept mellett egy csujjogatót is hoztak a településre. Az asszonyok keze alatt égett a munka, gulyásleves rotyogott a bográcsban. A főzőversenyre 17 csapat nevezett, ők egységesen gulyást főztek, ki különleges recept szerint, más pedig az ősi hagyományoknak megfelelően.
„Mi marhahúsból készítettük a gulyásunkat. A marhahúsnak nyilván több idő kell a főzéshez. A zöldségek is a szepetneki kertekből kerültek elő. A jó ízesítés, fűszerezés, az anyagok összetétele, mennyisége, aránya. Mindenkinek más-más az ízlése, eldönti majd a zsűri.” - mondta Kocsis Edit, a szepetneki "hadd főzzek ma magamnak!" csapat vezetője.
A sármelléki családi nap célja a közösségépítés volt. A járványhelyzet miatt a településen a programok többsége elmaradt, így a lakosság igényelte a szórakozási lehetőséget. A főzőverseny mellett a gyerekekre is gondoltak a szervezők, ugrálóvár várta a kicsiket a Művelődési Ház udvarán. A rendezvényt pályázati támogatásból valósította meg Sármellék.
„Igazán ez a Helyi identitástudat erősítése című pályázat. Kimondottan itt közösségszervezés, építés zajlik jelen pillanatban. Ilyenkor szoktuk mi mindig megtartani a szüreti fesztiválunkat, de ugye a járványhelyzet miatt azért nem akartunk egy akkora rendezvényt összehozni. Igazán most ezt a rendezvényt hoztuk, itt kimondottan a főzésről, a főzőcsapatok jöttek jobban össze. Ezzel is egy picit azt szerettük volna, hogy azért a településen élők mégis találkozzanak ebben az évben. Nálunk ez az első ilyen rendezvény.” - tájékoztatott Horváth Tibor, Sármellék polgármestere.
A csapatok jó hangulatban készítették a finomabbnál finomabb étkeket a sátrak alatt. A csapattagok egyetértettek abban, hogy elsősorban a részvétel, az együtt töltött idő és a szórakozás a fő célja a programnak, emellett azonban egy szakmai zsűri is értékelte a gulyásokat. A pontozás során nem csak az íz volt lényeges, hanem az étel kinézete és természetesen a tálalás is.
„A szűrizéskor elsődlegesen a küllemet nézzük, már ilyenkor sok minden kiderül. Például, ha nincs egy gulyásnak szép színe, akkor általában egy nem jó minőségű fűszerpaprikát használunk. Ha túl híg az a gulyás, akkor nincsenek benne a megfelelő alapanyagok. Viszont kóstolás után már sok minden kiderül, sokszor olyan fűszereket használnak itt a versenyen, ami nem passzol ezekhez a húsokhoz.” - emelte ki Lázár Mónika, a zsűri elnöke.
A nagy sátor alatt felállított színpadon a helyi gyerekek mutatták be a tánctudásukat, de felléptek a sármelléki hagyományőrzők is. A délután és az este folyamán több zenés produkcióval és bállal is várták az érdeklődőket.
Regman Karola - Keszthelyi TV