+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 17 csapat főzte a gulyást Sármelléken
2020. szeptember 29. kedd 14:34 - Sármellék
17 csapat főzte a gulyást Sármelléken
17 csapat főzte a gulyást szombaton Sármelléken. A településen egy pályázatnak köszönhetően szerveztek családi napot, amelyre – a számos elmaradt program miatt – nagy igény volt. A főzőcsapatok a környék számos településéről érkeztek, elmondásuk szerint elsősorban a jó hangulat és a közös együttlét miatt vettek részt a programon. Az érdeklődőket koncertek és bál is várta Sármelléken.

A szepetneki csapat nagy erőkkel készült a sármelléki főzőversenyre, a hagyományos recept mellett egy csujjogatót is hoztak a településre. Az asszonyok keze alatt égett a munka, gulyásleves rotyogott a bográcsban. A főzőversenyre 17 csapat nevezett, ők egységesen gulyást főztek, ki különleges recept szerint, más pedig az ősi hagyományoknak megfelelően.      

„Mi marhahúsból készítettük a gulyásunkat. A marhahúsnak nyilván több idő kell a főzéshez. A zöldségek is a szepetneki kertekből kerültek elő. A jó ízesítés, fűszerezés, az anyagok összetétele, mennyisége, aránya. Mindenkinek más-más az ízlése, eldönti majd a zsűri.” - mondta Kocsis Edit, a szepetneki "hadd főzzek ma magamnak!" csapat vezetője.

A sármelléki családi nap célja a közösségépítés volt. A járványhelyzet miatt a településen a programok többsége elmaradt, így a lakosság igényelte a szórakozási lehetőséget. A főzőverseny mellett a gyerekekre is gondoltak a szervezők, ugrálóvár várta a kicsiket a Művelődési Ház udvarán. A rendezvényt pályázati támogatásból valósította meg Sármellék.

„Igazán ez a Helyi identitástudat erősítése című pályázat. Kimondottan itt közösségszervezés, építés zajlik jelen pillanatban. Ilyenkor szoktuk mi mindig megtartani a szüreti fesztiválunkat, de ugye a járványhelyzet miatt azért nem akartunk egy akkora rendezvényt összehozni. Igazán most ezt a rendezvényt hoztuk, itt kimondottan a főzésről, a főzőcsapatok jöttek jobban össze. Ezzel is egy picit azt szerettük volna, hogy azért a településen élők mégis találkozzanak ebben az évben. Nálunk ez az első ilyen rendezvény.” - tájékoztatott Horváth Tibor, Sármellék polgármestere.

A csapatok jó hangulatban készítették a finomabbnál finomabb étkeket a sátrak alatt. A csapattagok egyetértettek abban, hogy elsősorban a részvétel, az együtt töltött idő és a szórakozás a fő célja a programnak, emellett azonban egy szakmai zsűri is értékelte a gulyásokat. A pontozás során nem csak az íz volt lényeges, hanem az étel kinézete és természetesen a tálalás is.

„A szűrizéskor elsődlegesen a küllemet nézzük, már ilyenkor sok minden kiderül. Például, ha nincs egy gulyásnak szép színe, akkor általában egy nem jó minőségű fűszerpaprikát használunk. Ha túl híg az a gulyás, akkor nincsenek benne a megfelelő alapanyagok. Viszont kóstolás után már sok minden kiderül, sokszor olyan fűszereket használnak itt a versenyen, ami nem passzol ezekhez a húsokhoz.” - emelte ki Lázár Mónika, a zsűri elnöke.

A nagy sátor alatt felállított színpadon a helyi gyerekek mutatták be a tánctudásukat, de felléptek a sármelléki hagyományőrzők is. A délután és az este folyamán több zenés produkcióval és bállal is várták az érdeklődőket.           

Regman Karola - Keszthelyi TV               

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A szabadtéri misén a születésnapját ünneplő veszprémi érsekért is imádkoztak.
 
Több vendéglátóhely sem akar különbséget tenni, egyelőre csak a teraszokon várják a vendégeket.
 
A Bringatanyánál szervizoszlop várja a bringázókat, az átadón BikeSafe akciót is tartottak.
 
Ásatásokon vesznek részt a múzeumbarátok és számos fémkeresős is segíti a szakmai munkát.
 
A nemzetközi kerékpáros verseny második szakasza Balatonfüredtől Nagykanizsáig tartott.
 
Az önkormányzat első ízben hirdette mega versenyt, nevezni május 31-ig lehet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár