+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elkezdődött Fenékpuszta épületeinek renoválása
2020. szeptember 17. csütörtök 19:06 - Keszthely
Elkezdődött Fenékpuszta épületeinek renoválása
A Festetics majorság egy GINOP 7.1-es pályázatnak köszönhetően ,vissza nem térítendő uniós forrásból, mintegy 1,4 milliárd forintból újulhat meg. A 20 hektárosos területen lévő romos épületegyüttes régóta várt felújítása megkezdődött. A munkálatok az ütemterv szerint haladnak. Várhatóan jövő év végére új turisztikai attrakcióval bővül a Helikon Kastélymúzeum.

A Festetics örökség Fenékpusztán található épületegyüttesének falai őrzik a múltat. A 20 hektáros területen a bécsi udvar spanyol lovas iskolája később a Festetics család Európa hírű ménese működött. Híres lovas istállók otthona volt 1938-ig.Később kendergyár, majd len üzem, és termelőszövetkezet is működött a majorság területén.  A főépület egykor a Festetics család vendégeinek adott otthont. Évtizedek óta használaton kívül, elhanyagolt állapotban álltak az épületek. A renoválás már halaszthatatlan volt.  Európai uniós forrásból, 1,4 milliárd forintból, több ütemben építik ujjá a Festetics család majorságát. Mára jól látható, hogy elkezdődött a munka. Augusztus 10-én átadták a területet a kivitelezőnek. Az építkezés egész területét körbekerítették és a bontási folyamatnak a vége felé járnak. A sérült és szükségtelenné vált falakat elbontották. Jelenleg a törmelék elszállítása folyik. Jelenleg három területen zajlik a munka. 

"Ahogy beérünk Fenékpusztára, ott található a kiskastély. A kiskastély épületében egy múzeumot hozunk létre illetve az emeletén egy olyan teret ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokat, ill. egyebeket is lehet majd tartani. Az épülettől balra található kancaistálló területén kialakul egy belső lovas udvar egy piknik parkkal és az épületnek visszaadjuk az eredeti funkcióját-az ugye régen istálló volt – boxokat fogunk kialakítani az istállóban. ill. multifunkcionális teret ahol akár rendezvényeket is meg lehet tartani ill. azok a vendégek akik remélem, hogy akik Fenékpuszta felé Fenyves allén keresztül érkeznek ,ők akár piknikelhetnek vagy egyéb elfoglaltságot végezhetnek akár lovagolhatnak is ,mondjuk lovagolhatnak is ezen a területen."- adott tájékoztatást a Helikon Kastélymúzeum igazgatója, Pálinkás Róbert.

A kiskastély melletti borjúistállóban a projekt első részében  a portikusz visszaépítése és a tető felújítása fog megvalósulni. Azonban  a Helikon Kastélymúzeum fejlesztései itt nem állnak meg. Jelenleg 8,5 milliárd forint futó projektjük van.

"A tegnapi nap megjelent kormányrendelet arról rendelkezik, hogy a turisztikai szempontokból kiemelt állami beruházások megvalósítási helyszínei a Helikon Kastélymúzeum ill. a Festetics kastélyhoz tartozó épület együttesek- ez vonatkozik magára a kastélyra, az Amazonra ill. többek között itt a fenékpusztai területre is. Számunkra egy nagyon fontos dolog. Azért is, mert teljesen más elbírálás alá esnek a beruházásaink és én azt gondolom, hogy ez felhívás egy keringőre. Természetesen ezen dolgozni kell, hogy továbbra is újabb és újabb projekteket tudjunk megvalósítani. Nagyon jó partner számunka az MTÜ Magyar Turisztikai Ügynökség. Nagyon komoly szakmai segítséget kapunk tőlük. Ki is használjuk ezt a lehetőséget. Készítjük már a következő projektet. Itt Fenékpuszta kettes ütemet."- mondta az igazgató.

A Fenékpuszta első ütemének befejezési határideje 2021 decembere. Másfél év múlva új turisztikai attrakció várja a vendégeket az évtizedekig elfelejtett Festetics kúriában és hozzátartozó majorságban.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus