+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fogy az energia - rákapcsoltak a szolgáltatók
2018. március 1. csütörtök 13:43 - Keszthely
Fogy az energia - rákapcsoltak a szolgáltatók
Az elmúlt napokban egyre hidegebb idő köszöntött ránk, így a fűtéshez is több energia fogy. A tavalyi tél különösen hideg volt, ahhoz képest idén eddig húsz százalékkal kevesebb hőmennyiséget kellett a rendszerbe pumpálni. A legjobban azok érzik meg a hőmérséklet csökkenését, akik nem távhővel fűtenek.

Nincs olyan háztartás, amely ne érezné meg a hirtelen hidegre forduló időjárást. Mindegy, ki mivel fűt - több fogy a gázból, fából egyaránt és a központi fűtőművek is rákapcsoltak.

"Én már régebb óta gázzal fűtök. Szabályzóval működik az egész. Egyedül élek, özvegy vagyok és így rám úgy aránylag több költség jut." - mondta el Király Antal.

"Fával és gázzal is fűtők és hát lényegesen több, szerintem a duplája, vagy inkább a háromszorosa. Elég enyhe volt a január, ez a február sajnos, ez most nagyon hideg lett." - nyilatkozta Bánati József.

Schubert Jánosné szerint: "Sokkal több fogy, 5 köbméter kell egy évre, ha ilyen hideg van és bizony még akkor sem lehet azt mondani, ha két helyiséget fűt az ember, hogy nagyon meleg van. Az az igazság. Tessék elképzelni: 80.000 Ft-os nyugdíjam van, de a fiamék sokat segítenek."

A fűtési szezon szeptember 15-től május 15-ig tart. Egy néhány napos szeptemberi üzem után október vége óta rendszeres a VÜZ Kft. szolgáltatása. Abban mindenki egyetért: a tavalyi tél extrém hideg volt, a mostani szezonban a december és január hónapok átlag tíz fokkal voltak melegebbek. Göncz Attila, a társaság igazgatója elmondta: eddig körülbelül negyven százalékkal kevesebb gázt használtak fel.

"Azért is 40 %, mert ugye van egy biokazánunk, ami már ugye két éve működik és ez volt az első év, amikor igazából tud működni úgy, ahogy mi szeretnénk. Eddig még csak a pályázat megvalósítási időszaka volt, tehát abba ugye voltak gyerekbetegségek, amiket ki kellett küszöbölni. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy ennyivel kevesebb gáz felhasználására került sor." - magyarázta el Göncz Attila, a VÜZ Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A társasházak egyik problémája, hogy az elhelyezkedéstől függően alul, illetve felülfűtöttség jelentkezik. Ez nem a szolgáltató hibája, hanem a társasházaké, azon belül a lakóké, akik a szelepek túlszabályozásával elrontják ezeket az eszközöket.

"Üzemszünet a fűtési időszak alatt nem következett be, sem műszaki és egyéb más okból eredően. Én azt gondolom, ez annak köszönhető, hogy azért a tavalyi év őszén is volt távhővezeték felújítás, tehát folytatjuk ugyanazt, amit már évek óta teszünk. Ha minden igaz, akkor ezt a jövő év végére be fogjuk fejezni teljes mértékben." - tette hozzá az ügyvezető.

A társasházak közös képviselőjének fontos feladata lenne a lakókat arra ösztönözni, hogy a belső gépészeti elemek felújítására, netán cseréjére is fordítsanak kellő figyelmet és forrást. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az influenzaszerű megbetegedések miatt több osztályon is látogatási tilalom lépett életbe.
 
Egy keszthelyi diáklány, Kéri Anna Katica nyerte meg a Nagy Magyar Filmteszt országos versenyét.
 
Sajtótájékoztató keretén belül számolt be Nagy Bálint bővebben a képviselő-testületi ülés döntéseiről.
 
Nyolc keszthelyi sportoló is továbbjutott az országos tollaslabda diákolimpia döntőjére!.
 
A jó idő miatt zavartalanul zajlanak a szőlőmetszések.
 
Február 26-án volt hamvazószerda, amely a böjtölés, a megtartóztatás kezdő napja a hívők számára.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó