Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Ne feledkezzünk el madarainkról
2022. dec. 23. péntek | Keszthely
Ne feledkezzünk el madarainkról
Elkezdődött a téli madáretetés szezonja. Ilyenkor a madarak sokkal nehezebben jutnak energiadús táplálékhoz. A szakemberek szerint az ideális etetési intervallum október végétől nagyjából április végéig tart.

Napraforgómaggal tölti fel a madárerőt Németh Péter a Balatoni Múzeum igazgatója. Rendszeresen etetik a kis tollasokat, biztosítva életben maradásukat. A kertben lévő cserjéken, fákon meg tudnak telepedni, fészket tudnak rakni, továbbá madárodúkat is kihelyeztek. Faggyúval, és olajos magvakkal kedveskednek nekik. A múzeum idén a Madárbarát kert címet is elnyerte.

„A Balatoni Múzeum nem véletlenül kapta meg a Madárbarát kert címet a Magyar Madártani Egyesülettől, hiszen folyamatosan figyelünk arra, hogy a madarak, amelyek itt előfordulnak a Balatoni Múzeum kertjében, azok itt is maradjanak, illetve minél több érkezzen ide hozzánk, hiszen nagyon fontos természeti érték a madárvilág számunka, az emberiség számára. Úgyhogy ezt mindenképpen meg kell őriznünk, illetve hát a múzeumpedagógia, környezetnevelési tevékenységünkhöz is nagyon szorosan tudjuk ezt kapcsolni, hiszen rengeteg múzeumpedagógiai foglalkozásunk, táboraink vannak, ahol aztán a gyerekeknek ezeket is megmutatjuk, illetve elmagyarázzuk.”-tájékoztatott Németh Péter.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy péksüteményt és kenyeret ne adjunk a szárnyasoknak. Ha tehetjük, a nekik kikészített, befagyott vizet pedig folyamatosan cseréljük. Nagy kincseink a madarak, ezért különösen fontos, hogy télen élelemhez és vízhez jussanak. A Magyar Madártani Egyesület szakemberei szerint az idei évben jelentősen megcsappant az itt telelő tollasok száma. Az elmúlt 6 év tapasztalata azt mutatja, hogy a téli pintyfélék mennyisége csökken, gyakorlatilag alig találkozhatunk velük.

„Visszaemlékezünk a 2016-17-es, viszonylag kemény február, január második fele, februárra, akkor hatalmas csapatokban voltak itt ezek a madarak, de az utóbbi években gyakorlatilag az őszi vonuláskor sem nagyon találkozunk vele, ugye ők is valamennyire kicsit azért elmozdulnak a költőhelyükről, és véleményünk szerint megmaradnak ott fent az északi költőterületükhöz viszonylag közel.”- hangsúlyozta Benke Szabolcs.

A szakember hozzátette, a jelenség oka a klímaváltozásnak tudható be. A melegedés miatt élőhelyükön tovább találnak táplálékot a madarak, nem repülnek messzebbre. A szakember azt javasolja, hogy otthon se feledkezzünk meg az etetésről. Az azért is ajánlott, mert a madárbarátok olyan énekes madarakat is láthatnak, melyeket máskor csak távcsővel figyelhetünk meg, költési időben. Ha találnak táplálékot, nem vonulnak el messzebbre.

Farkas Adél-Keszthely TV

| 2022. okt. 26. szerda 19:04 | Keszthely
A Balatoni Múzeum csatlakozott a Madárbarát kert programhoz.
| 2022. feb. 16. szerda 15:30 | Keszthely
A hazai madárfajokkal ismerkedhettek a gyerekek a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület programján.
| 2021. ápr. 7. szerda 18:52 | Kis-Balaton
Zöldellnek a fák, előbújtaka rovarok és a kétéltűek és a költözőmadarak is érkeznek már.
| 2020. dec. 1. kedd 19:07 | Keszthely
A Helikon Kastélymúzeum Madárparkjában is felkészültek a télre.
| 2017. máj. 15. hétfő 15:41 | Keszthely
Tizenöt éve rendezik meg a balatoni városban a Madarak és Fák Napját.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.