+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Római lakóépületekre bukkantak a régészek Fenékpusztán
2020. augusztus 25. kedd 13:01 - Keszthely
Római lakóépületekre bukkantak a régészek Fenékpusztán
Három épület alapjait tárták fel a régészek Fenékpusztán, az egykori római erőd területén. A több intézmény összefogásával, kétévente zajló ásatások idén a Festetics-majorság előtt zajlanak, megelőzve az itt tervezett beruházásokat. A IV. század második felétől állt Fenékpsuztán római erőd, mely később még a népvándorlás korában is lakott volt. Ma ez Zala megye egyik legrégebb óta kutatott és legjobban ismert régészeti lelőhelye.

„Itt egy laikusnak is feltűnő, hogy mennyire magasan vannak meg a falak, ezek nem felmenő falak, hanem fal alapozások.” Egy római lakóépület alapozását mutatja az ásatás vezetője, Heinrich-Tamáska Orsolya. A régészek számára azért is nehéz pontosan megállapítani, hogy milyen épületet találtak, mert a padlószint jóval a mostani talajszint felett volt, így az elmúlt évszázadokban a padozat megsemmisült. A szakemberek azt feltételezik, hogy civilek használták ezeket a lakóépületeket. Ez azért is lehet fontos, mert a mai napig tudományos vita tárgya, hogy az ilyen típusú római erődökben milyen szinten katonai, milyen szintem civil használatúak voltak az épületek.

 „Az biztos, hogy erődök építése a katonaság részvételével jött létre. Mint katonai logisztikai központok is nagyon fontos szerepet játszanak ezek az erődök, de minden ilyen belső erődben találunk épületeket, amik alaprajzukban egyértelműen a pannóniai római villaépítészethez köthetők.” Tehát, hogyha ilyen reprezentatív épületet találunk, akkor azért mindig felvetődik az a kérdés, hogy lehetett-e itt szintén civil lakosság, aki itt az erődön belül élt” - fejtette ki a lipcsei Közép-Kelet-Európai Kutatóintézet munkatársa.

A fenékpusztai major előtt öt szelvényt nyitottak meg. A két feltételezett lakóépület egyikében egy fűtőcsatornát is találtak, ami a padlófűtést biztosította. A régészek még egy raktárépület falait is megtalálták. Az erőd délnyugati negyedében eddig nem voltak ásatások. Azért ütemezték mostanra ezt a területet, mert a majorság felújítása során itt egy lófuttatót fognak kialakítani.

Fenékpusztán több mint 130 éve zajlanak feltárások. 2006 óta a lipcsei Közép-Kelet-Európa Kutatóintézet, a Balatoni és a Göcseji Múzeumok összefogásával zajlik az egykori római erőd átfogó kutatása. A munka során specialistákkal működnek együtt a régészek; például geofizikai felméréseket végeztek, ezek alapján vágtak bel az idei ásatásba is.

Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum régész-igazgatóhelyettese: „Itt már a természettudományos vizsgálatoknak a bevonásával, a térinformatikával, a légifotózással olyan közös gondolkodást és munkát tudtunk kialakítani, amely sokkal nagyobb eredményekkel kecsegtet, hiszen a feltárásokat úgy tudtuk megkezdeni, hogy mindig magát a földmunkát geofizikai vizsgálatok készítik elő, tehát már van sejtésünk, hogy milyen területen ásunk.”  

Az augusztus végéig zajló munkába a nagyközönség is betekintést nyerhet. Augusztus 26-án 14 órától nyílt napot tartanak a régészek. Az erődről és a területén zajló feltárásokról a fenekpusztacastrum.com oldalon találhatóak információk.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus