Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Római lakóépületekre bukkantak a régészek Fenékpusztán
2020. aug. 25. kedd | Keszthely
Római lakóépületekre bukkantak a régészek Fenékpusztán
Három épület alapjait tárták fel a régészek Fenékpusztán, az egykori római erőd területén. A több intézmény összefogásával, kétévente zajló ásatások idén a Festetics-majorság előtt zajlanak, megelőzve az itt tervezett beruházásokat. A IV. század második felétől állt Fenékpsuztán római erőd, mely később még a népvándorlás korában is lakott volt. Ma ez Zala megye egyik legrégebb óta kutatott és legjobban ismert régészeti lelőhelye.

„Itt egy laikusnak is feltűnő, hogy mennyire magasan vannak meg a falak, ezek nem felmenő falak, hanem fal alapozások.” Egy római lakóépület alapozását mutatja az ásatás vezetője, Heinrich-Tamáska Orsolya. A régészek számára azért is nehéz pontosan megállapítani, hogy milyen épületet találtak, mert a padlószint jóval a mostani talajszint felett volt, így az elmúlt évszázadokban a padozat megsemmisült. A szakemberek azt feltételezik, hogy civilek használták ezeket a lakóépületeket. Ez azért is lehet fontos, mert a mai napig tudományos vita tárgya, hogy az ilyen típusú római erődökben milyen szinten katonai, milyen szintem civil használatúak voltak az épületek.

 „Az biztos, hogy erődök építése a katonaság részvételével jött létre. Mint katonai logisztikai központok is nagyon fontos szerepet játszanak ezek az erődök, de minden ilyen belső erődben találunk épületeket, amik alaprajzukban egyértelműen a pannóniai római villaépítészethez köthetők.” Tehát, hogyha ilyen reprezentatív épületet találunk, akkor azért mindig felvetődik az a kérdés, hogy lehetett-e itt szintén civil lakosság, aki itt az erődön belül élt” - fejtette ki a lipcsei Közép-Kelet-Európai Kutatóintézet munkatársa.

A fenékpusztai major előtt öt szelvényt nyitottak meg. A két feltételezett lakóépület egyikében egy fűtőcsatornát is találtak, ami a padlófűtést biztosította. A régészek még egy raktárépület falait is megtalálták. Az erőd délnyugati negyedében eddig nem voltak ásatások. Azért ütemezték mostanra ezt a területet, mert a majorság felújítása során itt egy lófuttatót fognak kialakítani.

Fenékpusztán több mint 130 éve zajlanak feltárások. 2006 óta a lipcsei Közép-Kelet-Európa Kutatóintézet, a Balatoni és a Göcseji Múzeumok összefogásával zajlik az egykori római erőd átfogó kutatása. A munka során specialistákkal működnek együtt a régészek; például geofizikai felméréseket végeztek, ezek alapján vágtak bel az idei ásatásba is.

Havasi Bálint, a Göcseji Múzeum régész-igazgatóhelyettese: „Itt már a természettudományos vizsgálatoknak a bevonásával, a térinformatikával, a légifotózással olyan közös gondolkodást és munkát tudtunk kialakítani, amely sokkal nagyobb eredményekkel kecsegtet, hiszen a feltárásokat úgy tudtuk megkezdeni, hogy mindig magát a földmunkát geofizikai vizsgálatok készítik elő, tehát már van sejtésünk, hogy milyen területen ásunk.”  

Az augusztus végéig zajló munkába a nagyközönség is betekintést nyerhet. Augusztus 26-án 14 órától nyílt napot tartanak a régészek. Az erődről és a területén zajló feltárásokról a fenekpusztacastrum.com oldalon találhatóak információk.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 23. csütörtök 18:00 | Keszthely
A 71-es főút bővítése miatt tártak fel a régészek egy nagyobb területet Keszthely közelében.
| 2023. aug. 17. csütörtök 17:10 | Vállus
Közösségi régészet formájában fedik fel az épület titkait.
| 2023. jún. 20. kedd 15:34 | Zalacsány
Idén is kutatják az Örményesi Pálos Kolostor maradványait.
| 2023. már. 10. péntek 17:54 | Keszthely
A Castellum Pannonicum Pelsonense nyolcadik kötetét mutatták be a Balatoni Múzeumban.
| 2022. aug. 24. szerda 17:56 | Keszthely
A kétévente megrendezett ásatáson most a nyugati kaput és a magtár déli részének előcsarnokát vizsgálták.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
18:00
Szignatúra
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
19:45
Természetvédelem határok nélkül
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.