Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / A hazai lovasok is bejutottak a Nemzeti Vágtára
2020. aug. 24. hétfő | Gyenesdiás
A hazai lovasok is bejutottak a Nemzeti Vágtára
A Baját képviselő Németh János nyerte meg a Nemzeti Vágta előfutamát Gyenesdiáson. Az előfutam múlt héten került volna megrendezésre, azonban a heves esőzés miatt egy héttel elhalasztották. A Festetics Futamon idén 10 felnőtt és 9 kishuszár mérettette meg magát. A zalai helyszínről utóbbiakból 2, míg előbbiekből összesen 6-an jutottak tovább a budapesti megmérettetésre. A Nemzeti Vágtát október 10-11-én rendezik meg a Hősök Terén.

Vasárnap délelőtt zajlottak az előfutamok a Faludi-síkon Gyenesdiáson. A lovasok egyik legnépszerűbb versenyére idén felnőtt kategóriában 10-en neveztek. A hazaiakon kívül többek között Sármellék, Uszód, Nyúl, Baja és Alsópáhok is képviseltette magát a megmérettetésen. Keszthelyről Nánássy Ákos nevezett Baron Gyémánt Szilaj nevű lovával. A tavalyi győzelem után idén az elődöntőben Csabrendek és Vonyarcvashegy lovasait győzte le.

„Nagyon szoros volt. A rajtnál egy picit hátraszorultam, úgyhogy menet közben sikerült előrejönnöm először második helyre, utána előre, aztán tartanom kellett. De nagyon szoros volt ez a futam.”

Meglepetések is előfordultak az elődöntők során. A harmadik futamban Mezőberény lovasa rosszul rajtolt, így több hossznyi hátránnyal kezdte meg a versenyt. Az első kör végén már-már úgy tűnt, hogy Gyenesdiás és Tata között fog eldőlni a futam, azonban a pálya utolsó felében a lemaradt mezőberényi a semmiből előtört és elsőként futott célba.

„Én igazából ahogy elindultam, ahogy elstartoltam én ott már éreztem, hogy mi ezt be fogjuk tudni hozni, csak türelmesnek kell lennem, várnom kell, nem szabad azonnal utánuk zavarnom a lovat, mert akkor kiveszem az összes energiáját, hanem szépen lassan fokozatosan közelítse meg a többieket.” - osztotta meg Vámos Mercédesz Mezőberény képviselője.

A felnőttek mellett a kishuszár kategóriában 9 lovas mérettette meg magát. A futamok során a népes közönség biztatására sem volt panasz. Voltak olyanok, akiknek ismerőseik, családtagjaik versenyzett, őket szerették volna látni.

„Jöttünk drukkolni, sajnos a múltkori elmaradott az időjárás miatt. Hát drukkolunk, hogy bekerüljön Budapestre a Futamba.” - osztotta meg Pongráczné Varga Jolán.

A lovas futamok között kocsitoló versenyt is szerveztek a pályán, melyre két csapat nevezett. A kiszabott távon sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, végül a gyenesdiási fiatalok értek előbb célba. A Festetics Vágtát tizenegyedik alkalommal szervezték meg Gyenesdiáson, mely a főszervezők szerint is nagyon nívós pálya. Tapasztalatuk szerint az indulókat a vírus sem tántorította vissza.

„A szokásos létszám megvan, csak most egy kicsikét jobban összekoncentrálódott a mezőny, mivel kevesebb elővágta futamot tudtunk megtartani, körülbelül a felét. Egyéb településen nem tudták már ezt vállalni, hogy megrendezzék, mert olyan rendezvényekhez kapcsolódott, amit vagy időben el kellett volna kezdeni szervezni vagy meg sem lehet tartani, így most 8 elővágta futammal kell gazdálkodnunk, úgyhogy most picikét jobban koncentrálódnak a lovasok ezekre a versenyekre.” - ismertette Zajzon András a Nemzeti Vágta elővágta futamainak szervezője.

Vasárnap késő délután az előfutamok győztesei, összesen négy lovas küzdött meg a győztes címért. Keszthely, Sármellék, Mezőberény és Baja képviselői közül utóbbi kettő között dőlt el a verseny. A szoros futamból végül a bajai paripa futott gyorsabban.

„Ez számomra egy nagy volumen, mert ahol eddig voltam, én úgy gondolom nem voltak ennyien és ráadásul úgy, hogy még ráadásul a vírussal is kell küszködnünk én szerintem tökéletes volt. Úgyhogy mondom még egyszer. Azt sajnálom, hogy múlt héten elmaradt, ugye nekünk elég sokat kellett utazni, viszont megérte.” - emelte ki  a győztes Németh János.

Németh Jánost Mezőberény képviseletében Vámos Mercédesz követte. Harmadik helyen Sármellék lovasa, Pék László ért be, a negyedik pedig Nánássy Ákos, keszthelyi versenyző lett. Mindannyian részt vehetnek októberben a budapesti Nemzeti Vágtán. Rajtuk kívül Gyenesdiás és Alsópáhok is kvalifikálta magát a döntőbe.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. aug. 22. kedd 17:23 | Gyenesdiás
A Nemzeti Vágta egyik legrégebbi előfutamában erős volt a mezőny.
| 2022. aug. 23. kedd 15:35 | Gyenesdiás
10 felnőtt lovas és 15 kishuszár mérettette meg magát a gyenesdiási pályán.
| 2021. aug. 23. hétfő 17:27 | Gyenesdiás
12. alkalommal adott otthont Gyenesdiás a Festetics Vágtának, a Nemzeti Vágta regionális előfutamának.
| 2020. aug. 17. hétfő 14:44 | Gyenesdiás
A verseny előtt lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt egy héttel elhalasztották az előfutamot.
| 2020. júl. 22. szerda 16:15 | Gyenesdiás
Augusztus 16-án mérik össze a lovasok tudásukat a aNemzeti Vágta idei első kvalifikációs futamán.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:52
Vajtó és a világ
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:52
Vajtó és a világ
22:43
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.