+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fel kell készülni a második hullámra
2020. augusztus 12. szerda 19:07 - Keszthely
Fel kell készülni a második hullámra
Az új tanévet – a jelenlegi tervek alapján- teljes tantervi nyitva tartással kezdik meg az iskolák, de számítani kell arra, hogy a tavaszi oktatásra , az online oktatásra is vissza kell térni. Miután számos országban megnövekedett a koronavírussal fertőzöttek száma, s hazánkban is napról-napra több esetet jelentenek- készülni kell a második hullámra. Azonban arra készülni kell, hogy teljesen más lesz a 2. hullám mint az első.

A gyenesdiási háziorvosi rendelő várótermében jól látható, hogy figyelmeztető feliratok, nagy távolságra elhelyezett székek jelzik, hogy nincs vége a koronavírus járványnak. Nem lehet megnyugodni.  A szigorításokon való lazítást követően Európa egyes országaiban újra emelkedett a fertőzöttek száma. Az elmúlt napokban hazánkban is több esetet regisztráltak.

"Növekvő tendencia van, időnként stagnáló periódusokkal. Elég az,hogy kialakuljon egy góc, egy idősek otthonában,egy közösségben,egy ipari üzemben- ne adj isten majd egy iskolában- reméljük, hogy azt el fogjuk tudni kerülni és hirtelen ugrásszerű növekedést mutat a fertőzések száma és az a 300-40-50 ember aki megfertőződik az 30-40-50 felé szórja szét. Sajnos van egy határ amikor már nem tudja  a tisztiorvosi hivatal és a járványügy nyomon követni a folyamatokat és ilyenkor ezek az emberek fertőznek"- mondta el Dr. Vajda Gábor háziorvos.

Nem elég hangsúlyozni,hogy azokat az utasításokat amiket a vírus megjelenését követően alkalmazni kellett továbbra is betartsuk. Sok múlik az embereken. Már nem csak a külföldről hazatérők esetei,hanem a közösségi terekben fertőzöttek száma  is növekszik hazánkban. A maszk viselése kórházakban, egészségügyi intézményekben, élelmiszer üzletekben  továbbra is kötelező,de ajánlott a nagyobb létszámú irodákban  és közösségekben is. A kézmosás fontosságát továbbra is szem előtt kell tartani. Nagyon sok helyen a távolság betartására és a kézfertőtlenítésre is folyamatosan figyelmeztetnek. Megfelelő védekezéssel, kézfertőtlenítéssel meg lehet előzni –nem csak a koronavírus, hanem más vírusfertőzést is.

"Nincs még vége. Sőt! Sajnos az a probléma , hogy októberben már meg szoktak jelenni a téli náthát,megfázásos tüneteket okozó vírusok. Rendkívül nehéz ezt elkülöníteni az első tünetekkel. De! Viszont most is él az a kérés,inkább utasítás ami már működött,szerencsére hatásos is volt, hogy akiknek felső légúti tünetei vannak, belázasodtak,vagy csak tényleg-nem tüsszentésre gondolok - hanem  kifejezett betegségre- lázra, torokfájásra, száraz köhögésre, akkor azok ne menjenek el a háziorvosi rendelőbe. Hívják fel a háziorvosukat, hívják fel az asszisztenseket, konzultálják meg a körülményeket , s a háziorvos eldönti, hogy eljöjjön, mikor jöjjön el elkülönítve a többi betegtől, vagy pedig egyből küldi a mentőket a PCR teszttel."- figyelmeztet Vajda doktor.

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor rövid időn belül újra olyan lehet a helyzet, mint márciusban, amikor országos veszélyhelyzetet vezetett be a kormány.  Egyféleképpen tudunk segíteni a megelőzésben. Be kell tartani a szabályokat ahhoz, hogy a koronavírus 2. hullámának terjedését megakadályozzuk!

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Vonyarcvashegy köztiszteletben álló tanítónőjét köszöntötték.
 
A gímek násza idején sokkal nagyobb a szarvasok elütésének veszélye.
 
A keszthelyi oktatási intézményekben nincs hivatalosan megerősített fertőzött.
 
Többek között kiállítás megnyitó, ingyenes tárlatvezetések és pétanque verseny is lesz.
 
Elkezdődött Fenékpuszta első üteme. Tervszerűen halad az építkezés.
 
A Ranolder iskola negyedikesei vetélkedtek egymással a gyermekkönyvtárban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár