+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fejlődik az ÉletMentő alkalmazás és elidult az 5G a Balatonnál
2020. augusztus 7. péntek 15:56 - Balatonfüred
Fejlődik az ÉletMentő alkalmazás és elidult az 5G a Balatonnál
A Balatonnál elsőként Siófokon érhető el az 5G mobilhálózat a Vodafone Magyarországnak köszönhetően. Erről, valamint az OMSZ-szel közösen fejlesztett ÉletMentő applikáció újításairól számoltak be csütörtök délelőtt Balatonfüreden. A sajtótájékoztatón elhangzott, a digitalizáció az élet minden területén jelen van, és rendkívüli előrelépést jelent az életmentésben is.

Az ÉletMentő applikáció januári megjelenése óta csaknem fél millióan töltötték le az alkalmazást és mintegy 2500-an kértek azon keresztül segítséget. A Vodafone Alapítvány az Országos Mentőszolgálattal közösen folyamatosan fejleszti az applikációt, most egy chatbotot alakítottak ki. Ez segítséget nyújt a használathoz, de kérdezz-felelek formában az elsősegélynyújtást is segíti. Az újítások a vízimentők munkájához is hozzájárulnak, a hatékonyságot növelik azok a táblagépek is, amelyet az OMSZ adott a vízimentőknek.

„A telefonnak a helyzetmeghatározó képességének köszönhető az, hogy kapunk egy GPS koordinátát. Ezt a koordinátát továbbítja az alkalmazás. Az alkalmazás információi bejutnak az Országos Mentőszolgálathoz, és onnan kapjuk meg digitálisan a tabletre gyakorlatilag a feladatot. Ezekből az adatokból tudunk nagyon hatékonyan, sokkal gyorsabban a helyszínre érkezni, illetve a beteg ellátásában pedig mindent, amit rögzíteni kell, azt nem papír alapon kell csinálni, hanem egy tabletnek a segítségével.” - tájékoztatott Bagyó Sándor, a Vzimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Az alkalmazás újdonságairól sajtótájékoztató keretein belül számoltak be Balatonfüreden. Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta, az elmúlt években rengeteg lépést tettek a 21. századi mentés alapjainak megteremtésére. Dr. Csató Gábor kiemelte, az egyre jobban fejlődő technológia lehetőséget ad a minél hatékonyabb életmentésre.  

„Azt gondoltuk, hogy az a digitális út, amin elindultunk néhány évvel ezelőtt, azt folytatni kell, és a vízimentőket is be kell vonni ebbe a munkába. Évek óta nagyon jó a kapcsolatunk velük, de eddig papír alapú dokumentációjuk volt, és mi adtuk számukra a riasztásokat. Ez egy olyan lépés számunkra, ahol gyakorlatilag a telefon megnyomásával és az ÉletMentő applikáció segélyhívó gombjának a megnyomásával már egyenesen ki tud kötni az információ a vízimentők tabletjén.” - emelte ki az OMSZ főigazgatója.

A sajtótájékoztatón a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese bejelentette, hogy csütörtökön Siófokon felkapcsolták az 5G hálózat bázisállomásait, így ott már elérhető az újgenerációs mobilhálózat. Dr. Budai J. Gergő hozzátette, a közeljövőben várhatóan több balatoni településen is elérhetővé válik ez a technológia.      

„Balatonfüreden is ezt pár héten belül meg fogjuk tenni. Várjuk a szeptembert, amikor a Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság a rendelkezésünkre fogja bocsátani a 700mHz-es frekvenciát, és itt már készítjük fel a bázisállomásainkat ennek a fogadására. Vélhetően szeptember végéig a Balaton felületén, vízfelületen is, illetve a part mentén mindenhol elérhetővé válik az 5G szolgáltatás.” - tájékoztatott a vezérigazgató-helyettes.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, a Vodafone mindig élen járt a legújabb hálózatok fejlesztésében. Ennek köszönhetően a hazai szolgáltatók közül a Vodafone volt az első, amely már 2019-ben elérhetővé tette az 5G szolgáltatást.

Regman Karola - Keszthelyi TV   

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár