Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Segíthet az ÉletMentő applikáció
2020. feb. 11. kedd | Keszthely
Segíthet az ÉletMentő applikáció
Már 300.000-en letöltötték a Országos Mentőszolgálat segélyhívó applikációját. Az ÉletMentő nevű, ingyenes használható alkalmazásban elmenthetjük korábbi kórtörténetünket, mely segítség lehet a kiérkező mentőknek. Az applikációnak helymeghatározó funkciója is van, így könnyen megtalálják a mentőegységek a betegeket.

Az Országos Mentőszolgálat honlapja szerint Magyarországon 232 mentőállomás van. A mentőegységek riasztása azonban nem ezek elhelyezkedése, hanem a mentőautók pillanatnyi helyzete alapján történik. Ennek következtében a szabad mentőegység, ha éppen a közelben tartózkodik, akár percek alatt elérheti a betegeket. Mentés szükségessége esetén eddig a 112-es segélyhívón keresztül lehetett segítséget kérni, azonban egy új fejlesztésnek köszönhetően ez mára megváltozott.

Az ÉletMentő elnevezésű mobiltelefonos applikációval akár egy gombnyomással is értesíthetők a mentők. A szakemberek információi szerint a múlt héten 300.000 letöltés számnál tartott az ingyenesen használható alkalmazás. Az Országos Mentőszolgálat és partnercégeinek alkalmazása egyszerűbbé teheti a segélykérést.

„Az ÉletMentő applikációnak az a lényege, hogy a letöltő előzetesen be tudja vinni az adatait, TAJ-számát, illetve korábbi betegségeit, korábbi műtéteit, korábbi komolyabb anamnézisét be tudja vinni az applikációba, el tudja menteni. Illetve két legközelebbi hozzátartozónak az elérhetősége is rögzíthető ebben a rendszerben, és hogyha baj van, hogyha segítségre van szükség, akkor a segélyhívás indításakor ezek az adatok elérhetővé válnak a mentésirányítás számára, illetve a helyszínre vonuló mentőegység számára is.” - ismertette Vincze Luca vezető mentőtiszt.

A rendszernek helymeghatározó funkciója is van, mely által a mentők akár a kommunikálni képtelen beteget is könnyen meg tudják találni. Az applikációnak számtalan előnye van, amelyek mind a fiatalok, mind az idősebbek számára hasznosak lehetnek.

„Tudjuk már, hogy minden korosztály használ mobiltelefont. Gondolok itt az idősebbekre is, akik ezt a programot egyszerűen kezelve megtanulhatják, hogy hogyan is hívhatnak segítséget. Hogyha bajba jutnak, ha nem tudnak beszélni, akkor is a segítségükre van ez az applikáció. Biztatom őket, hogy egy tesztelői móddal, amit be lehet kapcsolni a telefonon, próbálják meg használni, hogyha éles helyzetbe kerülnek, milyen lenne az applikációt segítségül hívni.” - mondta el Mátrai Tibor a nagykanizsai mentőállomás vezetője.

Az ÉletMentő applikáció programjában található egy elsősegéllyel kapcsolatos leírás, mely megmutatja, hogy milyen segítséget tudunk mi nyújtani egyes helyzetekben. Ezenkívül a felhasználók arról is kapnak tájékoztatást, hogy merre található a legközelebbi kórház, gyógyszertár vagy defibrillátor.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2020. aug. 7. péntek 15:56 | Balatonfüred
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
| 2017. okt. 17. kedd 18:04 | Keszthely
Az újraélesztés lépéseit sajátíthatták el az érdeklődők a Keszthelyi Mentőállomáson.
| 2021. okt. 14. csütörtök 15:00 | Keszthely
Elindult Magyarország első interaktív városi mobilalkalmazása.
| 2021. ápr. 28. szerda 17:22 | Keszthely
Az okostelefonra letölthető alkalmazás a kezdő túrázóknak is nyújt segítséget.
| 2020. okt. 14. szerda 15:22 | Keszthely
Az applikáció értesíti a felhasználót a balesetekről, a tűzesetekről és a meteorológiai riasztásokról is.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.