+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vonyarci Boros Forgatag
2020. július 23. csütörtök 19:08 - Vonyarcvashegy
Vonyarci Boros Forgatag
Évről- évre egyre több boros rendezvényt tartanak országszerte, ami mindenképp pozitív, ám az óriási kínálatban a döntés is egyre nehezebb. A régóta ismert bornapokra viszont szívesen térnek vissza az emberek. Bár a szezon kezdetén még nem lehetett tudni, hogy lesz-e rendezvény a nyáron. A vírus miatt kialakult helyzetben bizonytalan volt minden. Ezért is örült mindenki, amikor elindulhattak a programok. Köztük a zalai borokat népszerűsítő bor napok is. Az öt napos Vonyarci Boros Forgatag tegnap este nyitotta meg kapuit.

A borhölgyek és borlovagok vonultak a Vonyarcvashegyi rendezvénytéren, ahol ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit a 27. Boros Forgatag. A kedvelt üdülőhely idei, első nagy rendezvénye. A lakosság és a vendégek körében is nagyon népszerű, több napos rendezvényen a település polgármestere, Pali Róbert köszöntötte a program résztvevőit. 

"Ez egy különleges év és az is lesz az év végéig is. S ki tudja, hogy ez meddig fog tartani. Nekünk a helyzethez kell alkalmazkodni a lehető legjobban. Ezért különös figyelmet fordítunk a higiéniai dolgokra, ill. arra, hogy be is tartsuk azokat a szabályokat. Nagyon nehéz döntés volt a részemről is, hogy hogy engedélyezem, milyen formában ezt a rendezvényt ill. ami még ránk vár a szezonban. Viszont látható az embereken, hogy nagy a vágy arra, hogy együtt lehessünk."- mondta Pali Róbert.

Dr. Brazsil József a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere szólt a megjelentekhez, hangsúlyozva, hogy az idei évben azért is jobban kell figyelni a borokra, mert elmaradtak  a borversenyek. Az igazi bírálói a Nyugat-Balaton és térsége borainak, a közösségi rendezvények résztvevői. A megnyitó ünnepségen a boros gazdák meg is kóstolták a jó zalai borokat. A borászok éppúgy várták a boros programok lehetőségét, mint a kikapcsolódni vágyók.

"Hál Isten, hogy végre a boros rendezvények el tudtak kezdődni. Nyilván egy mérsékeltebb érdeklődés mellett, azt azért látjuk. De azért a Balaton mellett szerencsére sok turista van, nagyon sok belföldi turista. És ez nekünk nagyon fontos. A borosoknak nagyon fontos a megmutatkozás és sajnos ebben az évben a pandémia miatt nagyon sok rendezvény –kora nyári, nyár eleji –rendezvény elmaradt. Ez pedig a megmutatkozás, a bemutatkozás szempontjából nagyon fontos."- mondta el a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke, Dévényiné Balogh Gyöngyi.

A rendezvénytér hamar benépesült a nyitónapon. Egy jó pohár bor mellett családok, baráti társaságok beszélgettek. Láthatóan mindenki vágyott már egy hangulatos programra.

"Hihetetlen nagy igényt elégít ki. Én itt nyaralótulajdonos vagyok és Budapestről érkeztem, ahol még azért mindig nagyobb a bezártság, úgyhogy mi nagyon boldogok vagyunk, hogy végre ki tudtunk mozdulni. Voltunk minden falunak a fesztiválján, úgyhogy mi nagyon élvezzük. "- mondta el véleményében Tlimpa Márta.

A hangulat szinte újdonságként hatott az elmúlt hónapok után a borutcában. Kiváló borokat ízleltek és finom ételeket kóstoltak, a térre látogatók. A bor- és gasztro­ esten mindenki talált kedvére valót. A borházak kínálatában pedig zalai borokkal ismerkedhettek a vendégek. A győri Rácz Miklós így nyilatkozott. "Nem nagyon ismerem. Amúgy a száraz borokat kedvelem, esetleg még a félédes szóba jöhet. Fröccsbe főleg."

A boros forgatagban  a jó borok és finom ételek mellett kézműves és kreatív vásár is várja a látogatókat. Az öt napos rendezvény kulturális, szórakoztató és gyermek programokban is bővelkedik. Az utcabál ugyan elmarad a nyár legvonzóbb vonyarci kínálatából, de a zenei élmény nem. Esténként koncertek várják az érdeklődőket.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
 
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó