Már az ünnepélyes megnyitó előtt vidám koccintások jelezték: finom borokkal indul a huszonnyolcadik Vonyarci Boros Forgatag rendezvénye. Baráti társaságok, családok a borhölgyek és borlovagok társaságában kóstolgatták az idei kínálatot. Ez a házaspár Budapestről érkezett. Nem először vesznek részt hasonló programon. Réti Dezsőné így fogalmazott: "Minden borfesztiválon ott vagyunk - Gyenesdiástól Balatongyörök, Vonyarcvashegy, aztán Keszthely, Hévíz... Tehát ahol van, sorra megyünk. Egy-egy estét eltöltünk, vacsorázunk, hallgatjuk a műsort és jól érezzük magunkat."
A megnyitó ünnepségen Pali Róbert polgármester kihangsúlyozta: ebben a régióban nem egymás konkurenciái szeretnének lenni a települések, hanem a közösség erősítésére összpontosítják az erejüket. Így folytatta: "Ami azt jelenti, hogy minden településnek megvannak a saját értékei, a saját szépsége és ezeket próbáljuk hangsúlyozni. Nem csak táblától tábláig gondolkodunk."
A megnyitót követően a Balatoni Borbarát Hölgyek és a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai a helyi vezetőkkel együtt természetesen megkóstolták a rendezvényre hozott legjobb borokat is. Brazsil József nagymester így látja: "A magyarországi borfogyasztás az előre halad, azzal nincs semmiféle baj. Néha az a baj inkább, hogy ugye kétféle fogyasztói réteg van: van a nagyon igényes és van, aki az alkoholtartalmáért fogyasztja a bort. Mi azokat próbáljuk megcélozni, akik a minőségi, finom, szép borokat keresik."
A legfinomabb bornak is meg kell ágyazni: a lángostól a helyi feldolgozóktól hozott sült kolbászig, a különféle húsoktól a nehezebb ételekig minden kapható. "Árulunk kakukkfüves pácolt csirkemell csíkokat, valamint itt van a híres saslikunk, amit itt mindenki nagyon imád, ami tartalmaz kolozsvári füstölt szalonnát, vöröshagymát, pácolt csirkemell kockákat, valamint vöröshagymát ugye. Egyébként még a vegetáriánusokra is gondoltunk: van klasszikus lecsónk, ami ugye csak paradicsomot tartalmaz" - mondta el Nagy Adrián Benedek szakács.
A huszonnyolcadik Vonyarci Boros Forgatagra tíz borház érkezett. A hasonló fesztiválokon a leginkább keresettek a helyi régió borai, így a kínálatban leginkább ezek, valamint mustok is szerepelnek. A rendezvény szervezője, a vonyarcvashegyi művelődési ház vezetője, Farkas Tibor megerősíti, sőt, tovább gondolja a polgármester által elmondottakat: "Akkor tudunk együtt erősek lenni, hogyha külön-külön is mindenki erős. Talán hosszútávon még akár azt is felvethetem vagy lehet egy olyan gondolatom, hogy egy ilyen kis Kapolcs-szerű történet is lehet akar ebből, hogyha összedugjuk a fejünket és gondolkodunk ebben. Merthogy annyira közel vannak itt a települések egymáshoz, hogy akár ezt is meg lehetne valósítani."
A vonyarcvashegyi gasztro-kulturális Boros Forgatag vasárnapig várja a látogatókat.
Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió