+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Támogatással újul meg a járásban két iskola
2020. július 16. csütörtök 19:07 - Gyenesdiás
Támogatással újul meg a járásban két iskola
Három évvel ezelőtt nyújtott be három település, Borsfa, Gyenesdiás és Zalaapáti iskolájának fejlesztésére pályázatot a Nagykanizsai Tankerületi Központ. Az EFOP 4.1.2-17 „Iskola 2020”Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése, a hátránykompenzáció elősegítése és a minőségi oktatás érdekében című pályázaton, összesen 3,8 milliárd forintos támogatással valósulhatnak meg intézményi bővítések és az oktató-nevelő munka egyes területeinek szakmai fejlesztései. A beruházásokról tartottak ma sajtótájékoztatót Gyenesdiáson.

Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerület igazgatója számolt be a napokban elnyert 3,8 milliárd támogatási összegről, melyet három intézmény nyert el még egy 2017-ben benyújtott EFOP pályázaton. A letenyei járásban taláható Borsfa mellett a Keszthelyi járás két települését, Gyenesdiást és Zalaapátit érintő támogatásban az iskolaközpontok  régóta várt infrastrukturális fejlesztését tudják megvalósítani. A borsfai általános iskola közel 1,5 milliárdból újul meg. A gyenesdiási iskola közel 1milliárd 430 milliót, míg Zalaapáti 871 millió Ft-os támogatást nyert el- hangzott el a sajtótájékoztatón.

"Mind  a három intézményre jellemző az, hogy egyrészt energetikai korszerűsítés történik, új építésben szaktantermek jönnek létre. A meglévő tantermek felújításra kerülnek. Vizes blokkok felújításra kerülnek és mindhárom intézményben megvalósulnak  a mindennapos testnevelés feltételei. Hiszen tornatermek épülnek. Ezenkívül a kültéri pályák szintén megújulnak és a létszámhoz igazodóan parkolóhelyek is kialakításra kerülnek"- mondta el Magyar Ferenc.

A beruházásokkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón a térség országgyűlési képviselője, Manninger Jenő véleményében elmondta, hogy mindegyik település régi álma valósulhat meg a kormányzati program lehetőségével.

"Az elmúlt 10 évben elmondhatjuk, hogy szinte minden iskola megújult ezen a környéken is. Tehát az oktatás igenis nagyon sok pénzt kap fejlesztésekben és javulnak a körülmények az oktatáshoz és fontos volt, hogy Keszthelyen kívül, - a Keszthelyi járásban ha úgy tetszik- két nagyobb iskolaközpont létezik. Az egyik Gyenesdiás, a másik pedig Zalaapáti. Zalaapátiba pl. hét településről járnak be a diákok. Tehát mindenképpen indokolt, hogy ezek fejlődjenek. A korábbi években is voltak pályázatok, de akkor nem tudták megvalósítani valamiért. S maradtak még olyan igények és álmok- s most azt mondhatjuk, hogy ezek is megvalósulnak."- hangsúlyozta Manninger Jenő.

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere a tájékoztatón elmondta, hogy nagy pillanat Gyenesdiás életében, hogy a bázis intézményként működő iskola  épületének  mérete a tornateremmel megduplázódik. Ahogy fogalmazott, az építkezéssel belakják az udvart, de erősödik a fészek, mert a bővítéssel növelhető a tanulói létszám is. Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere köszönetét fejezte ki mindazoknak akik közreműködtek a pályázatban. Az érintett iskolák igazgatói elmondták, hogy a beruházással nem csak az infrastruktúra, hanem az oktatás egyes területei is nagyobb teret kapnak. A kivitelezésre 340 munkanapot terveztek. A kiviteli tervek elkészültek, a közbeszerzés lezajlott. A területeket várhatóan augusztusban veszik át a kivitelezők.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
 
Balatongyörökön megnyílt Lajta Gábor festőművész tárlata, lezajlott az “Augusztusi Györöki BorKorzó”.
 
Az ország 10 borvidékéről érkezett 11 kiváló pincészet várta a borbarátokat a 9. belvárosi borfeszten.
 
Első alkalommal rendezték meg Keszthelyen a “Dog Beach Fest” néven futó kutyafesztivált.
 
Szinte telt házzal üzemeltek a strandok a hétvégén Keszthelyen. A Városi és a Helikon strandon jártunk.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó