+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ásványkiállítással nyitott a Természet Háza
2020. június 23. kedd 14:55 - Gyenesdiás
Ásványkiállítással nyitott a Természet Háza
Ásványkiállítással, felújított játszótérrel és kerékpár táborral várják az érdeklődőket a Természet Házában. A látogatóközpont a múlt héten nyithatta meg ismét kapuit az érdeklődők előtt, már az első napokban is többen látogatták meg az intézményt. A közeljövőben színes programokkal is készülnek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az ásványkiállítást rendezi be Kövecses-Varga Lajos. Az ásványgyűjtő Siófokról érkezett Gyenesdiásra kollekciójának egy részével. A gyűjtő körülbelül 12.000 darab különféle ásvány tulajdonosa, ezzel Közép-Európa legnagyobb magángyűjteményével rendelkezik. Ásványait elsősorban a történelmi Magyarország területéről szerzte be, de a távolabbi országokba is elmegy egy-egy darabért. Többek között ametisztek, obszidiánok, piritek és különböző kristályok is megtalálhatók nála. A Természet Házában található kiállításon 19 vitrinszekrényben 300 ásványt láthatnak az érdeklődők.

„Azért örülök ennek, mert egyrészt ugyan régen, ez Veszprém megyéhez tartozott terület, most ugye Zala megyébe, de én a Bakonyban töltöttem a gyerekkoromat, itt kezdtem az ásványokkal, illetve először az ősmaradványokkal való foglalkozást. Az bizony elég régen volt, közel 48 évvel ezelőtt. És szeretem mint tanáremberként a gyerekekkel ezt minél inkább megismertetni, hogy minél fiatalabban ismerjék meg ezt a szép hobbyt és ezért örülök különösen ennek a lehetőségnek.”

Az ásványgyűjtő hozzátette, a fiatalok mindig szívesen hallgatják meg előadásait, közülük többen válnak ez által gyűjtővé. Kövecses-Varga Lajos több egyéni darabbal is rendelkezik. Mint elmondta, ritka példányok is akadnak a birtokában, de olyan is megtalálható nála, amelyet elsőként talált Magyarországon.

A Természet Háza a múlt héten nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A kiállítás is az egyik új attrakció, amivel várják az érdeklődőket. E mellett megújították a játszóteret is. Színes és az előírásoknak megfelelő, biztonságos játékokkal bővült az udvar. Ezek mellett a pihenőpadokat is most már igénybe lehet venni. Az első héten egyelőre egyéni látogatók érkeztek, de folyamatosan várják a csoportok jelentkezését is.

„A kiállítás mellett egyéb tematikus programokban, illetve nagyobb rendezvényben is gondolkodunk, amint erre lehetőségünk lesz. Az ásványkiállításhoz kapcsolódóan pedig terveink között szerepel egy tematikus, ásványokkal kapcsolatos nap megrendezése is.” - ismertette Sali Éva ökoturisztikai vezető.

A Természet Háza Látogatóközpont egy másik újdonsággal is készül a közel jövőben. Korábban inkább az kisebbek számára készültek programok, azonban most egy új korosztályt is megcéloznak. Felsős és középiskolás csoportokat várnak június végétől a kerékpáros táboros foglalkozásokra.

Lendvai Bianka - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Magyar Falu Program keretében mintegy 22 millió forintból újíthatták meg az épületet.
 
A Libáson és a Városi Strandon is szívesen töltik az idejüket a családok és baráti társaságok.
 
A hétvégi hidegfront beköszöntével népszerű volt a Helikon Kastélymúzeum és a belváros is.
 
A vendégek és a vállalkozók számára is örömet jelentett Keszthely új programja.
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó