+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megvan a 2020-as Balaton Fagyija
2020. június 15. hétfő 16:45 - Keszthely
Megvan a 2020-as Balaton Fagyija
A Levendulás Kajszibarack lett 2020-ban a Balaton Fagyija. A Balatoni Turizmus Szövetség hetedik alkalommal szervezte meg a megmérettetést, melyen 13 cukrászda vett részt. A négyfős zsűri pénteken látogatta végig a helyszíneket és kóstolta meg a kreatív készítményeket. Keszthelyi cukrászdába is érkeztek a délután során.

A nyári melegben egyre többen állnak a fagyipultok előtt. A megszokott ízek mellett különlegességekkel is találkozhatnak a vásárlók például ebben a keszthelyi cukrászdában is. Második alkalommal mérettették meg magukat a Balaton Fagyija versenyen. Ebben az évben is két ízvilággal lehetett nevezni. A Balatoni Nyár egy vegán, sorbetfagylalt, amelyben a bodzaíz dominál, mellette a házi eperlekvár, a menta és a rózsabors is szerepel az összetevők között. E mellett a keszthelyi születésű költőnő előtti tiszteleg a Szendrey Júlia pompás kiflikochja fantázianevű édesség. A fagylalt készítője gyermekkora óta rajong Petőfi Sándor feleségéért, így nem volt kérdés számára, hogy egy hozzá kapcsolódó finomságot álmodjon meg.

„Fel tudtam venni a kapcsolatot Gyimesi Emesével, aki történész, irodalomtörténész és Szendrey Júlia-kutató. És ő indított el azon az úton, hogy megosztott velem egy levélrészletet, amit Horváth Attila nevű fia írt Szendrey Júliának. És ebben azt taglalja, hogy az ő édesanyja mennyire remek költő, és mennyire remek konyhaművész volt és ebben említi meg a pompás kiflikochot.” - mondta el Mándi-Fekete Fanni fagylaltkészítő.

Az ez alapján készült édesség egy vaníliáskifli alapú krémfagylalt, amiben meggylekvár, fehércsokoládé és dió is szerepel, tetején pedig egy pirított tojáshab található.

A Balaton Fagyija verseny zsűrije pénteken kóstolta végig a jelentkező 13 cukrászda hűs édességeit. A hetedik alkalommal szervezett megmérettetéssel indult minden évben a tavaszi turisztikai kampány, azonban a koronavírus-járvány miatt ez júniusig csúszott. Mint a zsűri elnöke elmondta, a Balaton Fagyija mindig különleges édesség, a versenyzők minden évben kitesznek magukért.

„Természetes alapanyagokból kell a fagylaltot elkészíteni és külön értékeljük azt, hogyha helyi termékeket is felhasználnak. Természetesen van ehhez egy pontos szakmai megfogalmazás is és ebben a kritériumrendszerben megvitatjuk az ízvilágot, az ízek harmóniáját, a színt, a felhasznált alapanyagot, a technológiát. Úgyhogy egy ilyen komplex pontozólapunk van, azt töltjük ki minden egyes fagylalt kóstolása után és az ott kapott eredményből áll össze végül is a győztes.” - ismertette Fekete Tamás a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

A korábbi évektől eltérően a verseny csúszása miatt már aznap eredményt hirdettek a szervezők. Így a balatonfüredi Levendulás Kajszibarack nyerte el ebben az évben a Balaton Fagyija címet. Mellette egy balatonszemesi, egy veszprémi és egy balatonboglári cukrászda készítménye kapott különdíjat.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Magyar Falu Program keretében mintegy 22 millió forintból újíthatták meg az épületet.
 
A Libáson és a Városi Strandon is szívesen töltik az idejüket a családok és baráti társaságok.
 
A hétvégi hidegfront beköszöntével népszerű volt a Helikon Kastélymúzeum és a belváros is.
 
A vendégek és a vállalkozók számára is örömet jelentett Keszthely új programja.
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó