+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkezdődött a Fő tér virágosítása
2020. május 19. kedd 17:15 - Keszthely
Megkezdődött a Fő tér virágosítása
9270 darab virágot ültetnek el a napokban 19 helyszínen Keszthelyen. A munkát folyamatosan végzik a GESZ munkatársai. A gruppokba főként egynyári növények kerülnek, melyeket különböző geometriai alakzatokban helyeznek ki. A munkálatok helyszínére ma délelőtt Nagy Bálint polgármester is ellátogatott.

Az elképzelt alakzatot Busa Veronika kertészmérnök mutatta munkatársainak. A Fő téren kedden délelőtt kezdték meg a virágosítást a GESZ dolgozói. A virággruppokat egyedi elképzelés alapján ültetik be a különböző egynyári növényekkel. Mint a kertészmérnök ismertette, a tökéletes látványhoz az elsajátított ismeretek mellett fontos a kreativitás is.

„Ebben van mindenféle mintázat, kanyar, geometriai formák és azért így szépen lassan összeáll a kép. Ugye az biztos, hogy az elején papíralapon történik ez a tervezés. Tehát kirajzolni, kimérni, hogy pontosan melyik növény hova kerüljön. Akkor utána meghatározzuk a darabszámot, hogy melyikből mennyi kell és hát a legvégén csinálok kerttervező program segítségével egy ilyen látványtervet igazából.”

A kertészmérnök hozzátette, a tervezésnél közismertebb növények közül választott. Így az ágyásokban többek között megtalálható lesz a lobélia, a kakastaréj, a bársonyvirág és a záporvirág is. Busa Veronika elmondta, egy virággrupp megtervezésénél rengeteg szempontot figyelembe kell venni, nem mindegy ugyanis hogy milyen típusú növényeket ültetnek el.

„Az idei évben egynyáriakat ültetünk ebben a szezonban. Ebbe részben tartalmaz évelőket is, tehát főként díszfüveket. Az alapkoncepció, az mindenképp az, hogy  a növények azok szárazságtűrők legyenek, a városi klímát, a napos helyeket ezeket jól bírják. Stabil fajták legyenek, fontos az, hogy esztétikusan nézzenek ki, tehát habitusra, színre, magasságra.” - tette hozzá a szakember.

A munkálatok helyszínére ma délelőtt Nagy Bálint is látogatást tett. A polgármester a helyszínbejáráson egyeztetett a GESZ dolgozóival a munkafolyamatról. A virágosítás során összesen 9270 darab növényt ültetnek el a városban, 19 helyszínre. Várhatóan ezen a héten az ültetést be tudják fejezni abban az esetben, ha a kertészettől megérkeznek időben a növények. Ezt követően folyamatosan gondozzák őket egészen őszig, amikor is az évszaknak megfelelő új virágok érkeznek majd.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus