Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Rózsák bűvöletében
2024. jún. 17. hétfő | Keszthely
Rózsák bűvöletében
Rózsaünnep – rózsákról, úgy ahogy eddig még sohasem – ezzel a címmel rendeztek tematikus programokat a hétvégén a Festetics-kastélyban. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közreműködésével szervezett országos esemény keszthelyi állomásán többek között szakmai vezetésen vehettek részt a látogatók a Pálmaházban és Hintómúzeumban.

A hétvégén a rózsáké volt a főszerep az ország kastélyaiban és váraiban. A magyar-török kulturális évad keretében megrendezett Rózsaünnepen tematikus sétákon, előadásokon ismerkedhettek meg a látogatók a különböző intézmények kiállítási anyagaival. 

A Festetics-kastély szerteágazóan és kreatívan fogadta a rózsa tematikával járó kihívásokat. A lovaskultúránkban a honfoglalástól kezdve egészen napjainkig megtalálható a rózsa. Ezt mutatták be a Hintómúzeumban 


„A magyar lovaskultúra az olyan színes és széleskörű, hogy erre is lehetőséget ad, itt is a betekintésbe. Ugyanis itt is végigkísérte igazából a honfoglalásunktól napjainkig a rózsa a különböző eszközökön, a különböző hintókon, kocsikon, öltözeteken ez a motívum, mint ahogy az ember életét is ez végig kísérte.” - nyilatkozta Varga Zoltán, a Festetics kastélymúzeum múzeumi menedzsere.

A kiállítási tárgyak között megcsodálható volt egy honfoglalás kori, egy eredeti reneszánsz kori, valamint egy napjainkból származó lószerszám is, amelyeken megtalálható a rózsa motívum.  Varga Zoltán múzeumi menedzser szerint ezek a különleges alkalmak jó lehetőséget adnak arra, hogy más szemszögből tudják bemutatni az intézmény kiállítási anyagát.

A Pálmaházban és madárparkban „Minden, ami rózsa" elnevezésű tematikus tárlatvezetéssel készültek a hétvégi programsorozatra. Voltak, akik a kifejezetten e program miatt jöttek Keszthelyre. 

„Tapolcáról jöttem és az interneten találtam rá erre az ünnepre és hát érdeklődve várok, mert habár tapolcai vagyok még nem jártam itt a Pálma-házban, de érdekelnek a növények meg a rózsa maga is érdekel.” - mesélte Dósa Rozália.

 A klasszikus értelemben vett rózsákon kívül ilyen elnevezésű egyéb növényeket ismerhettek meg a látogatók. Ilyenek voltak például a kövirózsák, amik bár pozsgások, a leveleik elrendeződése miatt kapták ezt a nevet, de a közönség megtekinthette a sivatagi-, a sétány- vagy éppen a hawaii rózsát. Utóbbi érdekessége, hogy  nem őshomos a Csendes-óceáni szigetcsoporton és nem is tartozik a névadó növénynemzettséghez.

 

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 30. kedd 16:07 | Keszthely
Nyílt napot tartottak a Helikon Kastélymúzeum Történelmi Játszóházában.
| 2023. okt. 2. hétfő 17:36 | Keszthely
Keszthely polgármestere cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint privatizálnák a Festetics-kastélyt.
| 2023. szep. 26. kedd 16:09 | Keszthely
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
| 2023. ápr. 27. csütörtök 18:50 | Balatongyörök, Vonyarcvashegy
Lady Hamilton Emlékhelyet avattak a balatongyöröki Szépkilátónál.
| 2022. okt. 18. kedd 16:27 | Keszthely
Sok érdeklődőt vonzott az Esküvői nyílt nap Keszthelyen, párok, fiatalok, és örömszülők is érkeztek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.