+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Filharmónia: Fischer Annie-ösztöndíjasok koncertje
2018. március 13. kedd 22:58 - Keszthely
Filharmónia: Fischer Annie-ösztöndíjasok koncertje
A Filharmónia szezonbérlet harmadik hangversenyén a tavalyi év Fischer Annie-ösztöndíjasai közül két ifjú tehetség lépett fel a Balaton Színházban. Zongorán és ütőhangszereken Bach, Beethoven, romantikus, modern és kortárs szerzők művei szólaltak meg. Ez a koncert is azt kívánta erősíteni, hogy a klasszikus és a mai zene jól megfér egymás mellett.

Beethoven úgynevezett „Eroica” variációival nyitotta a hangversenyt Csabay Domonkos. Még nem volt egészen 6 éves, amikor kíváncsiságból leült egy családi pianínóhoz. Akkor döntötte el, hogy szeretné megtanulni ezt a hangszert. A zeneiskola után konzervatóriumba ment, majd onnan a Zeneakadémiára, ahol tanárai, Kemenes András és Lantos István nagy hatást gyakoroltak rá. 2014-ben szerezte meg diplomáját, tavalyelőtt pedig zeneművészeti Junior Prima Díjjal tüntették ki. A Filharmónia Magyarország Fischer Annie-ösztöndíját már másodjára nyerte el és nagyon hasznosnak ítéli. „Az ország számos pontján biztosít fellépési lehetőséget. Olyan városokban is, ahova egyébként nem biztos, hogy eljutnánk szerepelni, mert mondjuk nincsen személyes ismeretség, vagy hasonló lehetőség, hogy koncerteken fellépjünk. De a Filharmónia szervezésében lehetőség nyílik ilyen helyszíneken is fellépni. És például Keszthely az pontosan erre példa, hogy egy olyan nagyon szép városban léphetünk fel, ahova egyébként nem biztos, hogy eljutnánk.”

Andy Akiho amerikai zeneszerző egy beszédfelolvasó és egy dobos formabontó duettjét komponálta meg, melyet Janca Dániel előadásában hallhatott a közönség. A szintén Zeneakadémiát végzett fiatal hangszeres tudását külföldi tanulmányokon, mesterkurzusokon mélyítette el, és különböző nemzetközi fesztiválokon mutatta be. Ezek közül legbüszkébb a 2012-es olaszországi fermoira, ahol a timpani kategória győztese lett. Diplomáját klasszikus ütőhangszer és jazzdob szakon szerezte, ebből kifolyólag klasszikus műfajokkal és kortárs zenével is foglalkozik, koncertjein Bach és modern szerzők művei egyaránt helyet kapnak. „Nekem a legnagyobb célom az, hogy ezeket a fantasztikus mesterműveket hitelesen tudjam előadni, és hogy ilyen nagyszerű művekkel foglalkozhassam, ezzel tölthessem az időmet. Ez a legfontosabb számomra. És hogy ezzel nagy élményt adjak a közönségnek, és értékekkel találkozzanak.”

A két Fischer Annie-ösztöndíjas tehetség koncertje után a Filharmónia idei keszthelyi évadát május 10-én szokás szerint a magyar zenei élet jelentős képviselője, a Savaria Szimfonikus Zenekar zárja. Az est különlegessége, hogy a szombathelyi együttest női karmester, az osztrák Hermine Pack dirigálja.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

A Fischer Annie-ösztöndíjasok hangversenyéről bővebb összeállítással jelentkezik a március 27-i Szignatúra című kulturális magazin.

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Egyre növekszik Európa szerte és hazánkban is a koronavírus fertőzöttek száma. Tartsuk be a szabályokat!
 
A Police Café program keretein belül tanácsokat adtak a hatóságok az érdeklődőknek.
 
Fafaragással és hímzéssel foglalkoztak a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány táborában.
 
Nyáron mutatja legszebb arcát a keszthelyi zsinagóga mellett elterülő, egyedülálló biblikus kert.
 
A hétvégén úttörő programot kínált a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült.
 
Az Asbóth Szakgimnázium csaknem 400 diákja végez nyári gyakorlatot.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó