+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vince napi borkóstoló
2020. január 20. hétfő 14:26 - Rezi
Vince napi borkóstoló
Megáldották a szőlővesszőket és az újbort is megkóstolták Vince nap alkalmából Reziben. A településen már hagyomány, hogy január közepén az érdeklődők több pincét is meglátogatnak, ahol a borászok vendégül is látják a látogatókat. A programot immár 10. alkalommal szervezte meg a Szőlész-Borász Egyesület.

A vincézők a program első állomásán, Czimondor István pincéjénél kértek bebocsátást. A látogatók a Balatoni Borbarát Hölgyek és a Da Bibere Zalai Borlovagrend felvezetésével érkeztek meg a rezi birtokra. Szent Vince a borászok védőszentje, ilyenkor több helyen is szokás, hogy a gazdák végigjárják a pincéket és megkóstolják a borokat. Erre a napra ugyanis többségében már elkészülnek a tavalyi szőlő nedűi, és a borászok learathatják munkájuk gyümölcsét.

„Csodálatos évet tudhatunk magunk mögött. Mi egy nagyon szép szőlőhegyen élünk, ahol igazából mind a csapadék, mind a meleg hőösszeg az elmúlt évben is megvolt, tehát minden adott ahhoz, hogy – ha a gondos gazda elvégezte a rá háruló szőlészeti beavatkozásokat, akkor csodálatos borokat tud készíteni. Az idei évben is most majd megkóstoltuk Márton napkor, most Vince napkor is tovább kóstolgatjuk, csiszolgatunk rajta.” - tájékoztatot Czimondor István, szőlősgazda, borász.

A szőlővesszőket ez úttal is Kiss László áldotta meg. Az esperes felelevenítette Szent Vince életét és szólt vértanú haláláról is. Ezt követően áldást kért a borokra, a szőlősgazdákra és borászokra, valamint azokra is, akik fogyasztják a szőlő nedűjét. A Vince napi pincejárást szervezett formában 10. éve rendezik meg Reziben, a hagyományt azonban évtizedek óta ápolják.

„Ezt már az őseink is csinálták, csak nem ilyen ünnepélyes keretek között. Ezt most már körülbelül 20 éve csináljuk itt a faluban, egy kicsit ünnepélyesebbé téve az egészet. Ennek tulajdonképpen az a hagyománya, hogy általában Vince napra, ami január 22-én van, arra már elforrtak a borok, letisztultak a borok és ilyenkor már meg lehet tudni, hogy milyen volt az előző évi termés.” - mondta Bellér Ferenc borász, a Szőlész-Borász Egyesület elnöke.

A népi megfigyelés úgy tartja, ha megcsordul Vince, tele lesz a pince. A rezi program résztvevőit azonban zúzmarás szőlőtőkék várták. Ennek ellenére a gazdák bíznak abban, hogy az időjárás idén is kedvez majd a szőlőnek, és jövőre is kiváló borokat tölthetnek majd a palackba.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Közel 400 jelmezes vonult fel a XX. Keszthelyi Városi Karneválon.
 
Halálos baleset történt február 22-én a 76-s főúton.
 
12 csapat több mint százféle fánkkal nevezett az utolsó farsangi vasárnap hagyományos rendezvényére.
 
Zala megye mindhárom választókörzetében jelen van már a párt.
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó