+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megszentelték a Balatont
2020. január 20. hétfő 14:15 - Keszthely
Megszentelték a Balatont
Az életre és a természetre kértek áldást szombaton délelőtt a keszthelyi Szigetfürdőnél az ortodox egyház képviselői. A programot évről évre a Család Iskola szervezi, amelynek fenntartója a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátus. A keleti egyház ezzel a szertartással Jézus Jordán folyóban való megkeresztelkedésére emlékezik.

A Család Iskola népzenetanára és növendékei zenekíséretével érkezett az ünneplő tömeg a Balaton-partra. A szertartás résztvevői a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban tartott ünnepi liturgiát követően vonultak a Szigetfürdőhöz, hogy megszenteljék a Balatont. A hagyomány szerint a jeges vízbe dobott fakeresztet az iskola diákja vagy pedagógusa hozza ki, erre idén Király Dávid népzenetanár vállalkozott, aki így – a tanítások szerint – részesül Isten kegyelmében.

„Mivel hívő ember vagyok, és úgy gondolom, hogy ez a hagyomány, amit az ortodox egyház megőrzött a mai napig, a vízkereszti vízszentelés és az ahhoz köthető kereszt kihozatal, az pont egy olyan férfias arculata a kereszténységnek, ami ma már sok helyen hiányzik szerintem az átlag hívőnek az életéből. És ezzel tudok azonosulni.” - mondta a Család Iskola népzenetanára.

Arszeniosz Kardamákisz, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Ausztriai Metropolitája, Magyarországi és Közép-európai Exarchája háromszor dobta a keresztet a vízbe. A hármas szám az Atyára, a Fiúra és a Szentlélekre utal, a szertartás pedig Jézus Szent János általi megkeresztelésére emlékezik. A vízkereszt a keleti egyház egyik fő ünnepe, az ilyenkor megszentelt víznek gyógyító erőt tulajdonítanak. Ugyanakkor áldást is kérnek általa.

„Mi emberek képtelenek vagyunk Isten nélkül élni. Ezért is kérjük ebben a szertartásban Istent, hogy legyen jelen velünk együtt, akik itt a világban élünk, legyen jelen a természetben. A vizek megszentelésével, amely Krisztus Jordánban való megkeresztelkedésére emlékezik, azt kérjük, hogy Isten kegyelme alatt teljen életünk minden napja.” - emelte ki a metropolita.

A szertartáson felolvasott olvasmányok Jézus megkeresztelkedésére emlékeznek, a szabadon engedett galambok pedig a békét szimbolizálják. Az ünnepen részt vett Nagy Bálint, Keszthely polgármestere is, aki üdvözölte a program közösségteremtő erejét. A vízszentelést immár hetedik éve a Család Iskola szervezi, amelynek fenntartója az ortodox egyház.

„A liturgikus része, a szent része a dolognak, a természet megszentelődése, a víz megszentelése. A másik rész pedig az iskolánkra vonatkozik, az iskola fenntartói képviseltetik magukat, és nagyon örültem annak, hogy ebben az évben az exarchátusnak hét papja, a diakónusa és két püspöke is a vendégünk.” - tájékoztatott Molnár Zsuzsanna, a Család Iskola intézményvezetője.

A Balaton-parti szertartáson nem csak a város elöljárói és a Család Iskola diákjai és pedagógusai képviseltették magukat. Mellettük több érdeklődő is részt vett az ünnepen és részesült az érsek-metropolita áldásában.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus